Moldoveanul care a adus nuferii la Bardar

Dacă mai toți moldovenii care-și fac studiile peste hotare nu se mai întorc în țară, Gheorghe Luchița a renunțat la un job bine plătit în SUA și, după ce a obținut doctoratul la Universitatea din Florida, s-a reîntors în satul natal, Bardar, pentru a-și transforma un vis în realitate.

separator

bardar-1


Gheorghe, feciorul familiei Luchița, cunoscută pentru imensele plantații de lalele, are o pasiune aparte pentru nuferi. Bărbatul a descoperit această plantă acvatică, pe când era în SUA, s-a îndrăgostit iremediabil și de atunci în inima sa a încolțit un vis, pe care l-a adus acasă și l-a transformat în realitate, scrie timpul.md.

„Pentru prima oară am văzut aceste plante în Florida. Acolo era o asemenea baltă, în care pe lângă nuferi mai viețuiau și niște crocodili. M-a atras frumusețea florilor, dar și faptul că erau plante inaccesibile. Nu puteai să le atingi pentru că erau pe apă și înotau crocodilii pe acolo. Așa că mi-am promis că, atunci când voi reveni în țară, voi colecționa nuferi, cu atât mai mult că balta exista deja”, recunoaște Gheorghe.

Chiar dacă după obținerea doctoratului la Universitatea din Florida, bărbatului i s-a propus un post de muncă bine plătit, acesta nu s-a putut acomoda cu munca de birou. Așa că după câțiva ani, a decis să revină în țară, să se ocupe de afacerea familiei, dar și să-și înfăptuiască visul.

„Paradoxal, în SUA avem un salariu bun, dar nu aveam libertate. Nu m-am putut obișnui cu regimul de a pierde zilnic opt ore din viață la birou și de a chefui în weekend, pentru că altceva nu prea aveai ce face. Îmi lipsea libertatea de a fi stăpân pe propriul pământ, avantaj pe care în Republica Moldova oricine îl poate avea”, explică bărbatul.
658x0_rama-29

Reîntors în țară, Gheorghe a mărit balta construită inițial pentru a uda plantațiile de lalele și a început a căuta nuferi pentru a-și realiza visul. Așa a întâlnit întâmplător la piață o femeie care vindea aceste plante. După ce a văzut câteva fotografii, a plecat la ea acasă și a cumpărat doi nuferi. Însă, aventura sa în realizarea visului abia acum începea „Am plantat nuferii în baltă, dar în scurt timp aceștia au fost mâncați de pești. Îmi plăceau prea mult ca să mă resemnez și să renunț, așa că am tot luptat cu peștii până i-am învins. Îmi amintesc că am organizat chiar și o competiție de pescuit. Sătenii au fost fericiți că au petrecut timpul cu spor, eu – că am scăpat de pești și raci”, își amintește Gheorghe.

Un an mai târziu, bărbatul a cunoscut un colecționar de la Tiraspol, care pe atunci avea 30 de soiuri de nuferi și a aflat că acesta căuta demult alte trei. Așa că nu a stat mult pe gânduri și le-a cumpărat online din Marea Britanie.

„Primele trei soiuri au fost cumpărate din Marea Britanie pentru colecționarul de la Tiraspol, atunci când a avut loc și primul schimb de nuferi. Ulterior, am mai cumpărat plante din Thailanda, Franța, chiar și Ucraina. Iar anul acesta am adus două soiuri de nuferi pitici din Japonia”, spune colecționarul.

Un vis în valoare de zece mii de dolari

În prezent, în balta de la Bardar, puteți admira peste 50 de soiuri de nuferi. Plantele acvatice au diferite forme, culori și dimensiuni. Însă florile, care pot bucura privirea oricărui sceptic, necesită investiții mari și nu aduc profit. „Pentru realizarea acestui vis am investit, aproape toate economiile din salariul obținut în SUA. O singură plantă costă peste o mie de lei, iar investiția totală, care include și reconstrucția bălții, a valorat zece mii de dolari. Nuferii nu aduc profit, deoarece florile lor nu pot fi comercializate. Și asta pentru că odată rupte, majoritatea se ofilesc, există totuși câteva excepții. Din cele 50 de soiuri de nuferi, doar trei sau patru flori pot fi rupte și păstrate în vază”, susține bărbatul.

Citește articolul integral pe timpul.md.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

15 aforisme despre femei de la Emilian Crețu: “Femeia care tace nu este femeie”
Articolul anterior
Trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima din viața ta
Articolul următor