Deși pare imposbil de crezut, există în România un pom care face roșii creste. Acesta produce zeci de mii de roșii și poate trăi până la 7 ani.
Rosia-pom nu e creată în laborator prin inginerie genetică cum am fi tentați să credem ,pentru că se cultivă chiar și în România. Rosia-pom sau „Octopus Tomato Trees” este un hybrid a cărui tulpină ajunge până la 3-4 metri, trăiește și până la 7 ani în funcție de climă, iar în coroana imensa poate produce cantități impresionante de tomate.
Specialiștii spun că roșia-pom a fost obținută în urma unui proces de hibridare, nefiind așadar un organism modificat genetic.
Cea mai mare roșie-pom care a intrat în Cartea Recordurilor avea o coroana de 50 de metri pătrați, care a produs nu mai puțin de 32.000 de tomate.
Rosia-pom românească
În România, rosia-pom a fost cultivată cu succes în județul Neamț, la Băltătești, de Valentin Cucu, un celebru legumicultor și culegător de semințe de plante mai puțin cunoscute publicului larg.
Acesta a povestit pentru Agrointeligența că a căutat semințe pentru rosia-pom după ce a văzut o fotografie care l-a lăsat cu gura căscată. Așa a aflat că la origine este un soi italian, care a fost obținut prin 1937 de o familie de grădinari. Romanul avea să găsească semințe nu în Italia, cum era de așteptat, ci în Canada, o țară cu o climă destul de asemănătoare cu a României.
În România, plantele crescute de Valentin Cucu au ajuns la o înalțime de peste 2 metri, iar din 4 fire în primul an a recoltat 36 kilograme de roșii, în condițiile în care trei etaje de flori au avortat în lunile de vară.