În plin sezon estival, infecția enterovirală atacă tot mai multe persoane. Mai ales copiii ajung la spital cu febră, diaree, vărsături și crampe abdominale, acestea fiind câteva dintre simptomele bolii. În momentul de față, doar la Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii din Capitală sunt internați 59 de micuți cu infecție enterovirală.
Potrivit datelor Centrului Municipal de Sănătate Publică, în primele șase luni ale anului, au fost înregistrate aproximativ două mii de îmbolnăviri, cu aproape 500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.
Trei sferturi dintre bolnavi sunt micuţi de până la doi ani. Această infecţie este foarte contagioasă și se răspândește ușor, în special în colectivităţile organizate pentru copii.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
O familie a fost nevoită să revină din vacanţă după ce unul dintre copii s-a îmbolnăvit. Micuţul avea febră şi diaree şi a fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii. După trei zile, s-a molipsit şi fratele cel mic.
„Totul a început cu dureri de cap, a început să îl doară burta, a vomitat. Eu m-am gândit că poate de la apă. Cel mic ieri i s-a făcut rău, direct în febră 39, seara i s-a început deja diareea şi de azi primim picurători”, a spus într-un reportaj mama copilului, pentru publika.md.
În aceeaşi situaţie s-au pomenit sute de familii vara aceasta.
„La copii cu boală diareică acută pe primul plan este rehidratarea. Copii având vome, lipsa poftei de mâncare, dacă nu pot primi cantitatea suficientă de lichide peros, rehidratarea se face endovenos”, spune Diana Vlad, medic infecţionist Spitalul Boli Infecţioase Copii.
Medicii recomandă părinților să meargă la medic imediat după ce observă că micuţii se simt rău.
„Perioada de incubație pentru această malafdie este de unu până la șapte zile. Tratamentul este necesat de efectuat în condiții de staționar. Atunci când sunt formele ușoare sau șterse tratamentul poate fi efectuat la domiciliu”, subliniază Zinaida Covric, medic epidimiolog Centrul de Sănătate Publică Chişinău.
Copilul poate fi expus factorilor patogeni dacă nu-şi spală mâinilor, bea apă din surse nesigure, mânâncă fructe sau legume nespălate sau consumă alimente gătite insuficient. Focare de infecţii pot fi piscinile publice sau chiar terenurile de joacă din curţile blocurilor.
Virusul se elimină din organism prin particule de salivă sau mucus din gât şi prin scaun. Transmiterea infecției are loc predominant prin mecanism fecal-oral, de aceea, pentru a preveni boala, sunt foarte importante măsurile de igienă, adică să te speli în mod regulat pe mâini.