Infecția enterovirală face ravagii în rândul copiilor. Ce trebuie să faci pentru a evita molipsirea

În plin sezon estival, infecția enterovirală atacă tot mai multe persoane. Mai ales copiii ajung la spital cu febră, diaree, vărsături și crampe abdominale, acestea fiind câteva dintre simptomele bolii. În momentul de față, doar la Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii din Capitală sunt internați 59 de micuți cu infecție enterovirală.

separator
ddddd

Potrivit datelor Centrului Municipal de Sănătate Publică, în primele șase luni ale anului, au fost înregistrate aproximativ două mii de îmbolnăviri, cu aproape 500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Trei sferturi dintre bolnavi sunt micuţi de până la doi ani. Această infecţie este foarte contagioasă și se răspândește ușor, în special în colectivităţile organizate pentru copii.

O familie a fost nevoită să revină din vacanţă după ce unul dintre copii s-a îmbolnăvit. Micuţul avea febră şi diaree şi a fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii. După trei zile, s-a molipsit şi fratele cel mic.

„Totul a început cu dureri de cap, a început să îl doară burta, a vomitat. Eu m-am gândit că poate de la apă. Cel mic ieri i s-a făcut rău, direct în febră 39, seara i s-a început deja diareea şi de azi primim picurători”, a spus într-un reportaj mama copilului, pentru publika.md.

În aceeaşi situaţie s-au pomenit sute de familii vara aceasta.

„La copii cu boală diareică acută pe primul plan este rehidratarea. Copii având vome, lipsa poftei de mâncare, dacă nu pot primi cantitatea suficientă de lichide peros, rehidratarea se face endovenos”, spune Diana Vlad, medic infecţionist Spitalul Boli Infecţioase Copii.

Medicii recomandă părinților să meargă la medic imediat după ce observă că micuţii se simt rău.

„Perioada de incubație pentru această malafdie este de unu până la șapte zile. Tratamentul este necesat de efectuat în condiții de staționar. Atunci când sunt formele ușoare sau șterse tratamentul poate fi efectuat la domiciliu”, subliniază Zinaida Covric, medic epidimiolog Centrul de Sănătate Publică Chişinău.

Copilul poate fi expus factorilor patogeni dacă nu-şi spală mâinilor, bea apă din surse nesigure, mânâncă fructe sau legume nespălate sau consumă alimente gătite insuficient. Focare de infecţii pot fi piscinile publice sau chiar terenurile de joacă din curţile blocurilor.

Virusul se elimină din organism prin particule de salivă sau mucus din gât şi prin scaun. Transmiterea infecției are loc predominant prin mecanism fecal-oral, de aceea, pentru a preveni boala, sunt foarte importante măsurile de igienă, adică să te speli în mod regulat pe mâini.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Atenție Chișinăuieni! Un individ a reușit să fure telefoanele trecătorilor, cerându-le să efectueze un apel
Articolul anterior
Topul liceelor din Moldova cu cele mai mari medii la examenul de Bacalaureat
Articolul următor