Dacă îți dorești să ai un ten strălucitor și catifelat este indicat să adopți un mod de viață sănătos, pentru că frumusețea chipului tău, întodeauna va reflecta starea de bine a organismului. Cosmetologul Natalia Spataru îți spune care sunt cele 10 reguli esențiale ce trebuie să le respecți pentru a obține o piele fără impurități.
1.Prima regula de baza este îngrijirea zilnică a tenului: demachierea
Demachierea tenului nu trebuie să lipsească din rutina zilnică, dearece, ca etapă de îngrijire a tenului, aceasta se consideră cea mai importantă care ar trebui să o parcurgem în fiecare zi, atât dimineaţa, cât și seara, pentru a îndepărta machiajul, surplusul de sebum şi impuritaţile depuse în timpul zilei. Este important să distrugem mitul că demachierea nu se face dimineaţa. De-a lungul nopţii o parte din compuşii rezultaţi în urma proceselor metabolice specifice, se elimină prin pori. Printr-o curăţare eficientă, stratul de celule moarte este îndepărtat, în acest fel fiind stimulată reînoirea celulară şi activitatea fibroblaştilor. Astfel este accelerată producţia de colagen şi elastină.
2. Tonifierea
Loțiunea tonică vine în completarea acțiunii demachiantului, eliminând resturile de machiaj impuritățile și celulele moarte, purifiind pielea. Ba mai mult, gelul sau laptele demachiant lasă uneori o peliculă la suprafața pielii pe care numai tonicul o poate îndepărta.
Așa că, abia după aplicarea tonicului pielea este pregatită sa primească îngrijirile de care are nevoie. În plus, loțiunea tonică stimulează, reîmprospatează și hidratează tenul, toate astea prin menținerea pH-ului natural al pielii. Cele astringente conțin și alcool, așadar joacă un rol fundamental în reducerea porilor dilatați, prin închiderea lor. Persoanele cu tenul mixt și gras ar trebui să le folosească.
3. Folosirea unui serum pentru ten, deoarece serumurile conţin în concentraţii mari ingrediente active de tipul antioxidanţilor, peptidelor, vitaminelor şi agenţilor anti îmbătrânire necesari zilnic în rutina de îngrijire a pielii. Datorită structurii extrem de fluide şi a dimensiunilor mici ale acestor ingrediente, acestea intră rapid în piele şi acţionează la nivel celular împotriva radicalilor liberi, pentru a încetini procesul de îmbătrânire şi a atenua efectele nocive ale ultraviolete.
4. Folosirea unei creme
Crema de față este extrem de împortanta și trebuie folosită zi de zi. Ritmul biologic nu îl putem schimba, de aceea crema ne va menține tenul hidratat și ne va ajuta să prevenim ridurile. Când alegem o cremă trebuie să fim foarte atenți să o alegem corect, potrivită tipului nostru de ten. Se recomandă folosirea cremei și dimineața, deoarece în timpul nopții, epiderma ta se deshidratează, așa că un strat superficial se elimină. În plus, o mare parte a lichidelor din timpul nopții se adună în zona feței, în special a ochilor, de aceea se recomandă și aplicarea unei creme în jurul ochilor pentru a înlătura surplusul de lichide.
5. Se recomandă o dată pe săptămână de efectuat un piling mecanic pentru a înlătura celulele moarte de pe suprafața pielii, iar o dată pe lună efectuarea unui piling chimic pentru a înlătura în profunzime celulele moarte.
6. Masca de față
Măștile faciale sunt adevarate „infuzii de frumusețe”. În funcție de principiile de baza conținute, acestea acționeaza direct la țintă. Măstile faciale pot fi: purificatoare, hidratante sau exfoliante, adresându-se problemelor fiecarui tip de ten.
Din această cauză, alegerea corectă a tipului de mască este foarte importantă. Folosind o mască necorespunzatoare poți afecta negativ starea tenului tau. Atât măștile faciale preparate în casă, cât și cele din comerț îți pot fi de ajutor atunci când simți nevoia să îi acorzi atenție deosebită pielii. Măștile de înfrumusețare vin să completeze un ritual de îngrijire adecvat.
7. Protecția solară –este unul din cele mai importante reguli pentru un ten impecabil, dacă ne protejam pielea de soare prevenim îmbătrânirea și hiperpigmentarea pielii.
Atunci când razele solare interactionează cu pielea sunt distruse fibrele de colagen, iar pentru restabilirea lor este nevoie de o cantitatea mai mare de colagen , iar după cum cunoaștem după vârsta de 25 de ani organismul secretă un volum mai mic de colagen și asta duce la o regenerare mai lentă a tenului. Aceste creme sunt recomandate chiar dacă stăm la birou, deoarece ultravioletele trec uşor prin geam. Nu uitaţi să fie creme cu SPF pentru UVA şi UVB, pe care trebuie să le reaplicaţi la fiecare 3 ore. Aruncaţi cremele de anul trecut, pentru că, odată deschise, oxigenul a inactivat factorii de protecţie, deci sunt ineficiente!
Pentru restabilirea rezervelor de colagen , recomand folosirea unor creme și a unor serumuri concentrate cu colagen și elastină, efectuarea unor proceduri profesionale pentru stimularea secreției de colagen cum ar fi – piling glicolic, biorevitalizarea, masaj facial, proceduri spa de hidratare și, desigur, consumul de vitamine –A, E,C; Omega 3.
8.Consumul optim de apă pentru a curăța și a hidrata pielea din interior
9. Curățirea organizmului de două ori pe an. În fiecare zi noi ne spălăm pe față, facem baie, spalam rufele, dar ne-am întrebat vreodată cum să ne curățim și din interior, mai rar. În fiecare zi noi luăm masa, uneori mai uitam să bem apă, suntem în contact cu bacterii, iar asta încetul cu încetul se adună în organismul nostru și deseori ne provoacă probleme de sănătate care nici nu ne gândim ca pot fi cauzate de murdăria pe care o avem noi în intestine – ciuperci, bacterii, paraziți, reziduri, aceastea stopează asimilarea vitaminelor, mineralelor pe care noi trebuie să le primim din alimente, iar aceasta afectează și calitatea pielii prin acnee, alergii, îmbătrânire prematură etc. Nu este suficient să îngrijești pielea din exterior, ci și din interior.
10. Consumă alimente bogate în vitamine, minerale, grăsimi naturale, antioxidanți sau consumă suplimente nutritive pentru a avea un ten perfect.