Festivalul „DeVin&DeGust”: 4000 de vizitatori au fost prezenți la sărbătoarea gustului, aromelor și tradițiilor autohtone!

Peste 4.000 de amatori de delicii oeno-gastronomice au participat pe 26 augut 2017 la cel mai savuros și aromat festival al verii – „DeVin&DeGust”, o adevărată sărbătoare a gustului, aromelor și tradițiilor autohtone. Evenimentul a reunit în premieră vinurile din cele 4 regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) din Republica Moldova – „Codru”, „Ştefan Vodă”, „Valul lui Traian” şi „Divin” – cu gastronomia și cultura locală.

separator
21077569_719930761550629_2552620155623659989_n21077426_719918768218495_2105582870475631617_n21125340_719929331550772_6423035634776626540_o

Vladimir Grosu, director adjunct al Oficiului Național al Viei și Vinului: „Festivalul „DeVin&DeGust” a fost organizat pentru a promova, în primul rând, vinurile de calitate cu IGP. Este primul eveniment de asemenea amploare, pentru că am propus și asocierea corectă și sănătoasă a acestor vinuri cu bucatele tradiționale din regiunile respective, acesta fiind și laitmotivul festivalului. De asemenea, pentru prima dată Vinul Moldovei s-a reunit sub același acoperiș cu producatorii locali de fructe și pomușoare, carne, pește și brânzeturi. Festivalul „DeVin&DeGust” face parte dintr-o listă de activităţi al Oficiului Național al Viei și Vinului privind popularizarea consumuliui conștient și moderat a Vinului Moldovei.”

Ion Parea, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Sectorul vitivinicol a fost, este și va rămâne una dintre ramurile strategice ale economiei Republicii Moldova. Vinul a devenit faima și simbolul țării noastre, în pofida tuturor impedimentelor. Sectorul vitivinicol continuă să-și croiască drumul pe piața mondială și să se conformeze noilor cerințe. Apreciem mult eforturile producătorilor. În prezent ne concentrăm pe promovarea vinurilor si divinurilor de calitate ale Moldovei, astfel să promovăm imaginea Republicii Moldova pe piața internațională.”

Spre degustare au fost propuse 50 de tipuri de vin de la 24 de companii vitivinicole cu IGP, iar vizitatorii au avut parte de masterclass-uri savuroase în cadrul Teatrului Gastronomic, unde au învățat de la cei mai buni Chef-i și somelieri reguli de aur pentru o masă de excepție. 21083654_719933061550399_9133155023736372803_o21167632_719933128217059_5011488313658657906_o21200506_719933064883732_9209615505440238645_o

21105651_719926391551066_8364425617231537892_nPentru prima dată în același loc au fost prezenți un număr total de 22 de producători de fructe și pomușoare, alături de 8 producători de carne, unul de pește și 3 de brânzeturi.

21082987_719918924885146_8662779333224926093_o 21083106_719919148218457_6512036039399205307_o 21083257_719918914885147_4870954627516099703_o 21083397_719939464883092_4674364631755223841_o21105651_719926391551066_8364425617231537892_n

Daniel Thomson, șeful Departamentului Creștere Economică, misiunea USAID Moldova: „Guvernul Statelor Unite sprijină agricultura și vinificația Republicii Moldova de mai bine de 15 ani, contribuind la renașterea industriei vinului după embargouri și orientarea ei către o industrie axată pe calitate. Definirea indicațiilor protejate aduce și mai multă calitate și valoare adăugată vinurilor, oferindu-le un loc sigur pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană și alte țări. La fel, susținem Guvernul Republicii Moldova în implementarea unei agriculturi moderne care înseamnă prosperitate rurală și implicit bunăstare economică pentru toți locuitorii țării.”

Călătoria imaginară prin cele 4 regiuni IGP a inclus și cea mai mmmmm provocare – concursul „Meșter Bucătar”. Participanții au gătit la viteză, în fața publicului, delicii conform laitmotivului festivalului – asocierea corectă a vinurilor cu bucatele tradiționale. Întreg evenimentul a fost condimentat de 14 recitaluri ale colectivelor etnofolclorice din cele 4 regiuni IGP, alături de Flavy DeeJay, Adriana Ochișanu, Tharmis, Nelly Ciobanu, Concertino și Adrian Ursu. Printre vizitatorii primei ediții a festivalului deliciilor oeno-gastronomice „DeVin&DeGust” au fost și oaspeți din România, Ucraina, Italia, Suedia și alte state.21150086_719918918218480_3917973831880757131_n 21199694_719927391550966_2560049333193808141_o 21151689_719920201551685_1991031708392850932_n

Liubov, Mikola, Volodimir, Daria, Ilona și Katerina, turiști, Ucraina: „Este o idee minunată. Urmărim evoluția calității Vinului Moldovei și apreciem investiția companiilor vitivinicole în calitate. De asta suntem aici. Așa festivaluri au loc și la noi, în Ucraina, dar am venit să vedem cum sunt organizate asemenea evenimente și la vecini. Am descoperit că aveți bucate tradiționale variate și extrem de gustoase. Este de apreciat intenția de a-i învăța pe oameni să combine corect vinul potrivit cu mâncarea potrivită.”

Radu, vizitator, Moldova: „Am rămas plăcut surprins să descopăr o hartă diferită a Moldovei, una vitivinicolă. Îmi place cum arată ea. Am aflat unde sunt concentrate vinurile noastre de calitate și, grație acestui festival, m-am bucurat nespus să știu că se pune un mare accent pe calitatea produsului. Sincer, nu știam că avem în Moldova patru regiuni IGP recunoscute la nivel european. Pentru mine „DeVin&DeGust” este mai degrabă un super-mega-masterclass al degustării corecte a vinului și al îmbinării, potrivirii lui reușite cu bucatele noastre tradiționale din localitățile producătoare de vin. Abia aștept următoare ediție, pentru ca toți cetățenii Moldovei să înțeleagă că au cu ce se mândri.”

Daniela, turistă, România: „Am rămas plăcut surprinsă încă de la intrare, unde am primit un pahar pentru degustări, ceea ce mi-a oferit acces rapid și neîngrădit la stand-urile producătorilor de vin. Enorm mi-a plăcut ideea organizatorilor de a aduce la cunoștința consumatorilor combinațiile cele mai reușite dintre vin și bucatele tradiționale, posibilitatea de a degusta pe loc și din partea casei. Publicul mi s-a părut unul select, inițiat în arta vinului. Muzica a fost de bun gust: o combinație între folk, cea ușoară și cea balcanică.”21083671_719940021549703_7263166088612551705_o

Organizatorii au pus la dispoziție transport gratuit din Chișinău, tur-retur, inclusiv pentru amatorii de delicii din Hâncești, Nisporeni, Călărași și Orhei.

Festivalul „DeVin&DeGust” va reveni și anul viitor, pentru că își propune să devină o tradiție în regiunile cu IGP pentru a promova cultura noastră milenară de creare și consum a vinului de calitate, alături de bucate tradiționale, iar publicul larg să învețe despre consumul responsabil al vinului și asocierea acestuia cu gastronomia locală. De asemenea, evenimentul este gândit ca o platformă de comunicare între companiile producătoare din regiunile IGP şi consumatori, amatori de delicii oeno-gastronomice.

În prezent, din cei aproape 300 de producători de vinuri din Moldova, circa 50 de companii au obținut dreptul de a folosi însemnele calității – Indicația Geografică Protejată.

Festivalul „DeVin&DeGust” a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM), al Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

 

Lacrimi și durere la Bălți: Fetița de 8 ani, ucisă de un șofer beat, a fost condusă pe ultimul drum

Fetița de 8 ani, ucisă în accidentul cumplit de la Bălți, este condusă astăzi pe ultimul drum. Primarul orașului Bălți, Alexandr Petkov, a transmis un mesaj de condoleanțe familiei victimei, scrie newtv.md

„Astăzi, Bălțiul o petrece pe ultimul său drum pe Polina, o fetiță de 8 ani, a cărei viață a fost curmată din cauza iresponsabilității criminale a unui șofer beat. Ca tată, ca om, ca primar, nu găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima durerea pe care o simt acum rudele fetei. În numele întregului oraș, transmit cele mai sincere condoleanțe familiei. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă sprijini în aceste zile dificile. Această tragedie trebuie să fie un apel pentru noi toți: să oprim iresponsabilitatea. Justiția trebuie să fie cât mai severă în astfel de cazuri, iar fiecare dintre noi nu trebuie să fie indiferent. Nu putem accepta ca șoferii beți să continue să pună în pericol viețile copiilor noștri”, a menționat edilul de Bălți.

Accidentul s-a produs pe 6 ianuarie, în ajun de Crăciun, la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și A. Pușkin din Bălți. Șoferul unui Porsche, în vârstă de 38 de ani, a ignorat culoarea roșie a semaforului, astfel a lovit un taxi care circula regulamentar. În urma impactului, Porscheul a fost proiectat într-un Mitsubishi. Poliția a stabilit că șoferul Porsche-ului era beat la volan. Acesta avea o concentrație de alcool de 0,77 mg/l în aerul expirat.

În urma accidentului, fetița de 8 ani, pasageră în taxi, a murit. Mama copilei, în vârstă de 44 de ani, și șoferul taxiului, în vârstă de 45 de ani, au suferit diverse traumatisme.

Carburanții devin tot mai scumpi

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețurile maxime de referință pentru produsele petroliere principale de tip standard pentru mâine, 10 ianuarie, scrie safenews.md.

Astfel, prețul unui litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 23,84 lei, iar cel pentru un litru de motorină – 20,64 lei.

Prețurile respective ar însemna o scumpire cu 33 de ani la benzină și cu 22 de bani la motorină.

Un bărbat a suferit arsuri în timp ce încerca să stingă un incendiu izbucnit în propria locuință

Un bărbat a primit arsuri în urma unui incendiu în satul Baurci din raionul Căușeni. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de 8 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 16:21. Potrivit informațiilor, arderea s-a produs într-o casă de locuit. Pentru stingerea incendiului au ajuns două echipe de pompieri. La fața locului, angajații IGSU au stabilit că focul a cuprins tavanul locuinței și antreul. Incendiul a fost lichidat către ora 17:14. În urma incendiului, au ars parțial bunurile materiale, tavanul și 60% din acoperișul antreului, iar proprietarul locuinței, un bărbat în vârstă de 35 de ani, a primit arsuri la ambele mâini, încercând să stingă flăcările cu forțe proprii până la intervenția salvatorilor.

Potrivit cercetărilor efectuate de specialiști la fața locului, cauza cea mai probabilă a izbucnirii incendiului ar fi un scurtcircuit la frigider. Cauza exactă și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.

În ultimele 24 de ore, angajații IGSU au intervenit în 22 de situații de risc.

Medic de la Urgență, prins în flagrant pentru luare de mită! Ar fi pretins 13 mii de lei de la o pacientă
Articolul anterior
Bloggerița Hellen Monroe face astăzi nunta! Iată cum arată rochia de mireasă
Articolul următor