Un moldovean a traversat înot strâmtoarea Gibraltar! Vezi video

Dmitri Voloșin, un sportiv amator din Republica Moldova a trecut înot, duminică, strâmtoarea Gibraltar cu distanța de 18 km. Împreună cu el, au înfruntat strâmtoarea dintre Africa și Europa alți doi sportivi din SUA și Franța. În lume sunt doar aproape 1400 de oameni care au reușit să traverseze înot strâmtoarea (mai puțini decât au urcat pe vârful Everestului).

separator

Timp de trei zile sportivii au așteptat ca vântul să bată din direcția potrivită și pe 10 septembrie, vântul a permis ca apele Gibraltarului să fie cucerite. Sub supravegherea medicilor și a echipei de salvatori, sportivii au petrecut în apă peste patru ore și au parcurs 18 kilometri.

Rezultatul a fost înregistrat de ACNEG (Asociaţia de Traversare a Strâmtorii Gibraltar)

Potrivit lui Voloșin, el a realizat ceea pentru ce s-a pregătit asiduu mult timp, desfășurând numeroase antrenamente. „Traversând înot strâmtoarea Gibraltar pot să spun un lucru – nu există nimic imposibil. După ce am finalizat și am desfăcut drapelul Moldovei deasupra capului, emoțiile m-au copleșit și voiam să cuprind tot Pământul”, și-a împărtășit impresiile Voloșin.

 

Strâmtoarea Gibraltar este recunoscută ca având condiții meteorologice nefavorabile, iar din această cauză, în momentul dat, în lume sunt doar aproape 1400 de oameni care au reușit să traverseze înot strâmtoarea (mai puțini decât au urcat pe vârful Everestului). „Vântul a fost la limita admisibilă – 20 de noduri (35-40 km/oră), iar în punctul de start, înălțimea valurilor ajungea până la 2 metri. După 10 km parcurși, au obosit puternic umerii. Iată de ce a trebuit să-mi amintesc de vipassana și să detașez durerea de suferință. Asta m-a ajutat și am înotat până la urmă. Mai mult ca atât, în segmentul final am folosit valurile, care mi-au permis să mă odihnesc puțin. Împreună cu mine au înotat francezul Victor – salvamar profesionist, și Brian, antrenor care de mai bine de 20 de ani învață copiii să înoate”, a povestit Voloșin, potrivit unimedia.info.

Dmitrii Voloșin a depășit strâmtoarea cu distanța de 18 kilometri în 4 ore și 27 de minute. Anterior, în anul 2014, strâmtoarea a fost traversată și de moldoveanul Ion Lazarenco.

În timp ce Dmitrii Voloșin parcurgea distanța dintre cele două maluri, a fost susținut de un alt conațional de-al nostru, Iurii Scutaru. Acesta a realizat și majoritatea materialelor foto și video din timpul cursei de înot.

Strâmtoarea Gibraltar este o strâmtoare care leagă Oceanul Atlantic de Marea Mediterană și separă Spania de Maroc. La sfârșitul lunii iunie, Dmitri Voloșin a participat la competiția de înot Le Défi de Monte-Cristo, una dintre cele mai așteptate competiții pentru înotători, unde acesta a parcurs înot 5 km. Menționăm că traversarea înot a strâmtorii Gibraltar este una dintre etapele pentru a intra în clubul „Șapte Oceane” (Oceans Seven). În prezent, în lume sunt doar 6 persoane care au reușit să înoate cele șapte strâmtori necesare: strâmtoarea Gibraltar, La Manche, Canalul de Nord, Canalul Catalina, strâmtoarea Molokai, strâmtoarea Tsugaru și strâmtoarea Cook.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Donald Trump a devenit bunic pentru a noua oară
Articolul anterior
Video! Imagini din Miami. Uraganul Irma a făcut un dezastru
Articolul următor