O moldoveancă a ajuns polițistă în SUA

Moldoveanca a câștigat „biletul norocos” și a ajuns peste Ocean pentru a vedea în realitate „visul american”. Acum, Mirabela Punga spune că este îndrăgostită de munca sa în sistemul judiciar din SUA, fiind, în același timp, și polițistă.

separator

Mirabela Punga a ajuns în anul 2012 din sudul Republicii Moldova, fiind născută în satul Leca din raionul Cantemir, în statul american Dakota de Nord. Norocul a venit după ce a participat la loteria „Green Card” și a câștigat. Fără să ezite prea mult, a mers cu soțul și băiețelul lor în „țara tuturor posibilităților”, iar primele impresii au fost cu totul neașteptate. Mirabela spune că nu găsise America pe care o văzuse la televizor. Știa limba engleză foarte puțin și totul era nou pentru ea. A fost ajutată de moldovenii care erau deja stabiliți cu traiul în Dakota, care au găzduit-o împreună cu familia ei pentru 2 săptămâni, ulterior având posibilitatea să închirieze un apartament. „Soțul și-a găsit imediat un job și astfel am fost salvați. Totul este diferit aici. Ești nevoit să schimbi totul, începând cu modul de gândire și terminând cu alimentația. Statul te ajută inițial să te adaptezi, pentru că nu ai surse de venit. Primele 3 luni am achitat pentru chirie doar 35 de dolari până a apărut o sursă de venit – salariul”, își amintește tânăra.

Își mai amintește și acum că nu i-a fost ușor să se integreze, începând viața de la capăt cu trei valize. Mirabela spune despre americani că sunt dispuși să te ajute, binevoitori și zâmbesc când comunică.

După ce acasă a făcut studii în domeniul relațiilor internaționale, științelor politice și administrative, a ajuns să fie funcționar public și ulterior manager de resurse umane într-o companie de vinificație, însă în SUA s-a ciocnit de realitatea dură în care nu era posibil să lucreze în același domeniu. A fost nevoită să accepte orice post de muncă, angajându-se inițial în calitate de casieră la o benzinărie, a învățat limba, a cunoscut comunitatea și a încercat să demonstreze oamenilor din SUA că este capabilă de mai mult. Apoi, a ajuns să aibă grijă de pacienți la un spital unde are și până în prezent un program parțial de muncă. În căutarea noilor oportunități, Mirabela a decis să studieze la Academia de Poliție, a renunțat din cauza barierelor lingvistice, dar spune că a fost o experiență de neuitat.

Tânăra este convinsă că „visul american” există pentru cei care muncesc.

„Sunt de 5 ani aici și sunt angajată la două posturi de muncă bine plătite. Activez și ca polițistă în cadrul „Sherriff Department in Nelson County”. Am o casă în care să locuiesc, dau în chirie mai multe apartamente și călătorim în locuri din America pe care credeam că o să le văd doar în manualul de Geografie. Am obținut în 5 ani ceea ce nu aș fi putut obține în Moldova în mult mai mulți ani. Aici poți să încerci de toate dacă ai voință”, a destăuinuit Mirabela Punga.

Polițista moldoveancă din SUA spune că nu a vrut nici în ruptul capului să renunțe la ideea de a face parte din sistemul judiciar, a bătut la uși și când a apărut în 2013 un post vacant în cadrul judecătoriei de district, a depus CV–ul și a fost angajată. Potrivit Mirabelei, postul pe care-l ocupă ar echivala în Republica Moldova cu cel de grefier sau funcționar în cadrul unei judecătorii. Astfel, ea spune că este polițist de rezervă, deoarece datorită funcției pe care o deține colaborează cu instituțiile care mențin ordinea publică.

Citește continuarea pe moldnova.eu

 

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Ediția a 13, ep. 1! Surprize, lacrimi și determinare la noul casting Slăbește Sănătos!
Articolul anterior
O mireasă a renunțat la clasicul buchet de flori în favoarea unuia ieșit din tipar
Articolul următor