Ion Moraru: „Femeia este inima lăcaşului şi aici vorbim de caracter, stil, culoare!”

Profesor la specialitatea de “Urbanism şi Arhitectură” a Universităţii Tehnice din Moldova şi posesor al propriului birou de arhitectură, Ion Moraru are un portofoliu vast cu proiecte desfăşurate atât pentru clienţi din Chişinău, cât şi din alte localităţi ale ţării noastre. S-a născut în satul Rădoaia, raionul Sângerei şi încă de mic copil i-a plăcut să exploreze culorile universului. Iar cei mai buni prieteni i-au fost creionul, o coală de hârtie şi cărţile de matematică şi fizică.

separator

 

Având o experienţă de peste 11 ani atât ca profesor, cât şi ca practician i-am cerut câteva opinii despre urbanismul de azi şi profesia de arhitect în prezent:

  • unicamd unica.md Cum a apărut primul proiect? 
  • Ion M. Primul proiect de execuţie l-am elaborat încă fiind student. Atunci lucram la atelierul profesorului meu care este un arhitect emerit din Moldova. Ţin minte că a fost greu, dar datorită perseverenţei şi muncii zilnice am reuşit! 

 

  • unicamd unica.md De ce ai ales să urmezi această cale, să fii arhitect? 
  • Ion M. De mic îmi plăcea să desenezi şi fiind îndrumat de părinţii mei, am studiat la Facultatea de Arhitectură. Este un vis al meu încă din copilărie, care iată că a devenit realitate!

 

 

  • unicamd unica.md Care este stilul tău preferat în arhitectură? 
  • Ion M. După mine, toate stilurile au farmecul său, totul depinde de locul amplasării şi tema de proiect. 

  • unicamd unica.md Cum crezi designeul de interior trebuie să slujească arhitectura? 
  • Ion M. Dacă vorbim de design de interior arhitectural, atunci este nemijlocit legat. Altceva este pur decoraţiune. 

  • unicamd unica.md Cum vezi tu un design de interior destinat doar unei femei?
  • Ion M. Depinde de fiecare în parte, femeia este inima lăcaşului şi aici vorbim de caracter, stil, culoare! 

  • unicamd unica.md Cum te vezi tu, omul Ion Moraru? 
  • Ion M. Mai am mult de muncit asupra personalităţii, cât trăim atât învăţăm. Dar totuşi mă declar un om împlinit deoarece sunt fericit în sânul familiei mele! 

  • unicamd unica.md Cum consideri stilul unui arhitect poate fi recunoscut chiar şi fără să-i vadă numele?
  • Ion M. În lume sunt arhitecţi celebri, operele cărora sunt unice şi ca arhitectură îi reprezintă incontestabil!

  • unicamd unica.md Fiind profesor la facultate ai observat care au fost ideile cele mai neobişnuite ale viitorilor arhitecţi?
  • Ion M. La facultate, studenţii sunt cei mai creativi, deoarece ei nu sunt deranjaţi de nimeni şi sunt liberi să creeze fără careva limite.

 


  • unicamd unica.md Este uşor să fii arhitect în Republica Moldova? 
  • Ion M. Este greu pentru că de cele mai multe ori totul depinde de investiţii. Asta este realitatea, pentru mine este important ca proiectele mele să fie şi realizate, dar nu să rămână doar pe hârtie.  

  • unicamd unica.md Mai poate fi arhitectul de azi un artist sau preocupările tehnice şi compromisurile de exprimare îi limitează posibilitatea? 
  • Ion M.Artist este cel care crează proiectul. De obicei, însă eşti nevoit să te ocupi de toţi factorii în elaborarea unui proiect. De multe ori, posibilităţile sunt limitate din cauza unui buget restrâns.

  • unicamd unica.md Dacă ai avea puteri magice ce ai schimba în Chişinău? Cum ai transforma oraşul? 
  • Ion M.Clar că nu am puteri magice şi nu sunt magician (râde)! Dar aş transforma acest oraş minunat în unul modern, plin de stilistică şi culoare. Şi, totodată aş păstra clădirile care au o istorie.

  • unicamd unica.md Ce ne poţi spune despre planurile de viitor, ce va urma? 
  • Ion M. Sper la proiecte interesante şi vreau să pot oferi cât mai mult timp fiului şi soţiei mele! 

 

 

„Aleg să trăiesc”: #SUNTVOCE cu Ana Danilescu.

Proverbul „Dumnezeu nu-ți dă mai mult decât poți duce” se manifestă în viața Anei Danilescu, moderatoarea emisiunii pe unica.md, care a întâmpinat provocări majore cu o reziliență remarcabilă. Am pierdut oameni dragi din viața mea în urma cancerului și am trecut și eu prin această experiență, ceea ce m-a motivat să povestesc istoria mea și să ofer ocazia de a-și spune povestea și celor ce au avut curajul să treacă prin provocări dure și sunt o voce. 

Această serie #SUNTVOCE este despre toți cei care au curajul să-și privească provocarea în față și să-și spună istoria. „Sunt Voce” este o platformă pentru toți cei care caută surse de inspirație, motivație și ghidare în momentele sumbre din viața lor.

#SUNTVOCE își propune să aducă poveștile celor care transformă adversitățile în surse de inspirație, încurajând conștientizarea și asumarea propriilor experiențe pentru a trăi o viață plină de sens.

„Degeaba ignorăm instinctul”. Cum ştii că eşti în relaţia nepotrivită. Sfaturile unui parapsiholog

Viața de cuplu nu este mereu roz, iar atunci când vine vorba despre aceasta, unele semne te pot ajuta să îţi dai seama că eşti în relaţia nepotrivită. Iată ce sfaturi are un parapsiholog.

„Sunt multe semne care ne arată că nu este locul nostru acolo. Noi vom vorbi despre patru moduri în care putem afla. De pildă, când unul din ei stă de vorbă la telefon şi celălalt se învârte în jurul lui şi vrea să discute.

Atunci când zâmbeşti din ce în ce mai rar. Pe faţa oamenilor se pune tristeţea, dispare sclipirea. Oamenii când sunt fericiţi, atunci când sunt iubiţi, le sclipesc ochii. Când începe să îţi dispară sclipirea din ochi şi nu mai zâmbeşti atât de mult cât zâmbeai, trebuie să îţi pui întrebarea dacă eşti lângă persoana potrivită. Dacă te face să zâmbeşti, dacă te face să râzi, dacă te face să te simţi iubit, dacă îţi dă atenţie. E valabil şi viceversa. Nu numai femeile au sclipici în ochi.

Te confrunţi în mod constant cu o stare de agitaţie. Atunci când îşi găseşte lucruri de făcut. Ar pierde timpul oriunde şi cu oricine, numai să nu ajungă acasă. E un semn. Când începe să facă chestia asta, e un semn. Şi femeile au chestia asta de a se simţi anxioase în prezenţa bărbatului. Când li se pune lor pata pe ceva, încep să devină nervoase şi anxioase.

Un alt lucru este legat de insomnii. Oriunde te-ai duce, chiar dacă dimineaţa te aşezi să bei cafeaua, ele se aşează pe marginea ceştii şi se uită în ochii tăi. Alea sunt gândurile tale.

Cea din urmă, dar nu ultima, este atunci când simţi că ceva nu este în regulă. Instinctul tău ştie de cele mai multe ori. Degeaba ignorăm instinctul. Este primul care sesizează toate schimbările, toate energiile, toată starea, simţim când minte, când nu minte, când e agitat partenerul, când ascunde ceva.

Dacă eşti într-o relaţie fericită, instinctul doarme. Pentru că nu simţi acea formă de alarmă. Instinctul nostru simte alarma. Senzorii noştri spun ceva. Dacă simţim chestiile astea trebuie să vorbim, să discutăm. Dacă eu am o suspiciune, dacă am o stare de agitaţie. Discută, nu lăsa lucrurile la interpretarea altora, pentru că pe ceilalţi nu îi interesează.

Acestea sunt lucrurile pe care le putem vedea înainte de a fi parteneri de viaţă. Tocmai atunci, la început, trebuie bătut fierul cât e cald, când e îndrăgostirea maximă. E bine că eşti orb, pentru că te înveţi cu unele lucruri pe care partenerul tău le face şi le iei ca atare.

Sunt multe cupluri în care, după zece ani, oamenii sunt perimaţi. Aşa că, văzut, plăcut, luat. E o loterie, dar noi simţim care este partenerul nostru, noi simţim care poate fi tatăl copiilor noştri. Şi bărbatul simte cine poate fi mama copilului lui. Asta se vede de la început”, a povestit Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, potrivit antena3.ro.

#stilunic – Lia Taburcean și Masha Tugutchi:”Noi azi la emisiune am venit cu un scop, să o transformăm pe Nicoleta”!

Atunci când i-am făcut invitația de a veni la emisiune, Lia Taburcean a decis să vină însoțită de omul care are grijă ca ea să arate perfect la fiecare apariție – beauty expertul Masha Tugutchi. Ne-au povestit istoria lor de prieteni, dar și au zis DA la provocarea echipei noastre!

Vizionare plăcută!

20 de lecții de viață oferite de Buddha, cel mai calm om de pe pământ
Articolul anterior
Mariah Carey a fost jefuită. Hoții i-au spart casa
Articolul următor