Vergeturile apar de regulă în timpul sau după o sarcină, sau atunci când o persoană adaugă în greutate mai multe kilograme. Cel mai întâlnite sunt vergeturile de pe coapse, abdomen, sâni, fese sau mâini. Vergeturile nu afectează în vreun fel sănătatea, însă sunt extrem de inestetice atunci când apar pe piele.
Vergeturile apar în urma unor rupturi în dermă, strat de țesut al pielii, atunci când pielea se întinde. Pielea din zona rupturii este înlocuită de țesut cicatricial, care nu are aceeași structură ca țesutul inițial.
Se estimează că 90% dintre femeile care sunt sau au fost însărcinate au vergeturi și 70% dintre fetele adolescente și 40% din băieții adolescenți.
Vergeturile roșii sunt primul stadiu, primul semn că pielea se întinde. Ele sunt proaspete și marchează începutul vergeturilor ,,adevărate”. Aceste vergeturi permite vaselor de sânge să se vadă, motiv pentru care și au această culoare.
Pentru că sunt încă în fază incipientă, aceste vergeturi reprezintă momentul perfect pentru a încerca să le tratezi și, eventual, să le previi pe cele albe.
Pentru tratarea vergeturilor roșii pot fi folosite creme care să prevină în continuare degradarea țesuturilor tegumentului. O altă opțiune sunt tratamentele cu laser.
Vergeturile albe apar din cauza întinderii pielii pentru o perioadă îndelungată. Acestea nu dispar de pe corp, indiferent cu câte creme le-ai unge. Procedurile care ar putea să dea rezultate sunt microdermabraziunea, care dă un aspect finisat al pielii, sau laserul excimer, care ajută la colorarea vergeturilor potrivit nuanței pielii.