Catherine Bunescu-Pislari: „Nu putem face lucruri mari, putem face doar lucruri mărunte cu multă dragoste!”

Catherine Bunescu-Pislari sau Catinca – este o tânără fotografă din Chișinău care a reușit să fie cunoscută datorită fotografiilor sale, desprinse parcă din poveste. Mai mult, acestea sunt adevărate opere de artă, iar eroi sunt nou-născuții, dar și copiii mai măricei. Catherine și-a început activitatea în urmă cu trei ani de zile, când a apărut pe lume băiețelul ei. Tânăra artistă era atât de fericită încât și-a dorit, să surprindă fiecare moment din viața bebelușui său, pentru a le păstra cât mai mult timp în amintire.

separator

De asemenea, Catherine a lansat un proiect fotografic nou, în cadrul căruia, familiile cu nou-născuți, pot face ședințe foto unice și foarte inspirate. Așa că, m-am gândit să aflu ce se ascunde în spatele pozelor idilice și i-am luat un interviu despre fotografie, originalite și emoție.

  • unicamd unica.mdÎți amintești care a fost prima poză pe care ai realizat-o și datorită căreia ai pornit pe acest drum? Descri-o în câteva cuvinte?

  • Catherine B.Primele poze au fost cu băiețelul meu. Nu trecea o zi, în care să nu-i fac vreo poză… Îmi plăcea, să-l fotografiezi în orice colț al casei, fiecare zâmbet și fiecare mișcare a lui!
  • unicamd unica.mdDe ce te-ai axat anume pe fotografia de copii?

  • Catherine B.Mie îmi plac foarte mult copiii, mereu am emoții pozitive când sunt în preajma lor. Dar, cele mai mari emoții mă cuprind când văd bebelușii, care sunt atât de firavi, dulci și inocenți, și primesc o enormă plăcere când îi țin în brațe, aproape de suflet.
  • unicamd unica.mdCum reușești, să împarți viața profesională de cea de mamă, având în vedere că ai un copil încă destul de mic?

  • Catherine B.Ședințele foto mă strădui, să le fac în cursul săptămânii. Prelucrarea pozelor și tot ce ține de lucrul meu îl fac, doar când băiețelul meu este la grădiniță. Weekend-urile le petrecem împreună. Iar dacă am planificată o ședință foto, lucrez și în aceste zile, deoarece îmi ia doar 3-4 ore, timp în care familia mea nu reușește, să-mi simtă lipsa atât de mult.
  • unicamd unica.mdTendințele legate de fotografia de copii se schimb în fiecare an?

  • Catherine B.Ca și în orice domeniu, tendințele se schimbă, apar idei noi, rechizite noi pentru fotografie. Tehnologiile nu stau pe loc, de aceea, și noi fotografii ne inspirăm și creștem profesional cât mai mult.
  • unicamd unica.mdCum reușești într-o ședință foto, să obții de la copil ceea ce-ți trebuie pentru o fotografie reușită? Deoarece, știm cu toții că ei aleargă, se mișcă în timpul procesului, iar să obții un cadru reușit este o adevărată provocare?

  • Catherine B.Când fotografiezi doar bebelușii, este suficient să-i liniștesc ca să nu plângă si obțin ce vreau, astfel facând poze reușite. În schimb, cu copiii mai mari de un an, am lucrat doar cu băiețelul meu, pe care îl liniștesc foarte ușor și îl prind în cadru, în diferite posture. Da, îmi place când pozele sunt pline de emoții, așa sunt mai interesante…

  • unicamd unica.mdSpune-mi există copii fotogenici și copii nefotogenici?

  • Catherine B.Toți copiii sunt frumoși și fotogenici, fiecare are farmecul lui și felul lui de a fi. Pur și simplu sunt copii mai activi cărora nu le este frică să joace în fața aparatului foto, dar sunt și copii mai rușinoși, care abia de scot un zâmbet.
  • unicamd unica.mdAi vreo fotografie preferată din cele făcute de tine. Care este povestea ei?
  • Catherine B.Fiecare dintre fotografii făcute la ședință foto are o poveste a ei. Nu am fotografii preferate, în toate depun maxim efort și suflet, ca să iasă ceva foarte frumos și unic.

  • unicamd unica.mdCare a fost cel amuzant moment pe care l-ai surprins într-o fotografie?

  • Catherine B.Cel mai amuzant moment a fost când un bebe după două ore de lucru, fiind foarte obosit sau probabil îl deranja burtica, a făcut treaba pe rochița mamei, când a fost luat în brațe. ( zâmbește)
  • unicamd unica.mdCare sunt cele mai des întâlnite greșeli, pe care le fac părinții când își fotografiază copiii?

  • Catherine B.Nu cred că există anumite greșeli în fotografiile părinților, doar că fiecare le face cum știu ei mai bine (unghiul, lumina și postura în care stă bebele). Greșeala lor însă este că, uneori se cam tem să vină la o ședință foto, când bebelușul lor are doar câteva zile și vin când el deja are aproape două săptămâni de la naștere. În această perioadă micuții au colici, simt mai bine orice mișcare făcută de mine, se trezesc din somn și plâng, unii mai mult iar alții mai puțin.
  • unicamd unica.mdCe înseamnă pentru tine o fotografie reușită?

  • Catherine B.Pentru mine o fotografie reușită este atunci când am în ea o lumina bună, un decor corespunzător și deja personajele care joacă rolul.

  • unicamd unica.mdOferă cititorilor noștri câteva sfaturi legate atât de tehnică, cât și despre cum să fim creativi?

  • Catherine B.Fiecare ar trebui, să aleagă un decor frumos și atunci și fotografia va prinde culoare. Să fie cât mai relaxați și plini de emoții pozitive și să nu le fie frică de obiectiv. Le recomand tuturor să-și dea frâu liber emoțiilor și atunci, și pozele ies chiar reușite.
  • unicamd unica.mdCare este motto-ul tău în viață?

  • Catherine B.„Nu putem face lucruri mari, putem face doar lucruri mărunte cu multă dragoste!”
  • unicamd unica.mdCe planuri fotografice ai pe viitor?

  • Catherine B.În domeniul fotografiei cu bebelușii am planuri mărețe care sper, să-mi reușească! Însă, este prea devreme să vă spun despre ce e vorba. Recomand, să urmariți pagina mea de facebook Catinca newborn photography și veți vedea, ceea ce îmi va reuși pe viitor!!!

Posturile ilegale din Zona de Securitate au început să fie demontate

Posturile instalate ilegal de Tiraspol în Zona de Securitate au început a fi demontate. Întrebat de jurnaliști despre asta, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că există astfel de informații și ele în prezent se verifică, notează IPN.

„Din câte cunoaștem a început deja demontarea lor la Bender. A fost o informație care trebuie verificată și vom reveni cu detalii pe acest pe aceste posturi de control ilegale, care din 2022 au fost în permanentă atenție la grupurile de lucru și la formatul de discuție 1+1. Sperăm că lucrurile vor merge înainte”, a precizat vicepremierul, conform IPN.

În 2020, autoritățile de la Tiraspol au instalat unilateral, în perioada stării de urgență legată de pandemia de COVID-19, 37 de posturi în jurul localităților aflate sub controlul autorităților constituționale. Atunci, Chișinăul a apreciat decizia ca fiind o sfidare a Acordului din 21 iulie 1992. Pe parcurs, Tiraspolul a redus numărul posturilor.

Chișinăul a înaintat Tiraspolului mai multe solicitări, care au stat la baza înțelegerilor de a permite livrarea gazelor în regiunea transnistreană. Scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active) a fost una dintre cerințe.

Cercetătorii au descoperit celulele creierului care îţi spun să nu mai mănânci: Neuronii care urmăresc fiecare muşcătură

Oamenii de ştiinţă de la universitatea americană Columbia au descoperit neuroni specializaţi în creierul şoarecilor care le ordonă animalelor să se oprească din mâncat, scrie stirileprotv.ro.

Deşi se ştie că multe circuite de hrănire din creier joacă un rol în monitorizarea consumului de alimente, neuronii din aceste circuite nu iau decizia finală care ne opresc din mâncat.

Neuronii identificaţi de cercetătorii de la Columbia, un nou element al acestor circuite, sunt localizaţi în trunchiul cerebral, cea mai veche parte a creierului vertebratelor.

Descoperirea lor ar putea conduce la noi tratamente pentru obezitate.

„Aceşti neuroni nu seamănă cu niciun alt neuron implicat în reglarea saţietăţii”, a declarat dr. Alexander Nectow, medic-cercetător la Colegiul Vagelos de Medicină şi Chirurgie al Universităţii Columbia, care a condus cercetarea, într-un comunicat.

El spune că, alţi neuroni din creier se limitează, de obicei, la detectarea alimentelor introduse în gură, la modul în care alimentele umplu intestinul sau la nutriţia obţinută din alimente.

„Neuronii pe care i-am găsit sunt speciali prin faptul că par să integreze toate aceste informaţii diferite şi chiar mai mult”, explică cercetătorul.

Celule identificate în trunchiul cerebral

Decizia de a nu mai mânca este un fenomen familiar.

„Se întâmplă de fiecare dată când ne aşezăm să luăm masa: La un moment dat, în timp ce mâncăm, începem să ne simţim sătui, apoi ne săturăm şi mai mult, iar apoi ajungem la un punct în care ne gândim, bine, este suficient”, explică dr. Nectow.

Cum ştie creierul când corpul s-a săturat şi cum acţionează pe baza acestei informaţii pentru a ne opri din mâncat?

Alţi cercetători au localizat anterior celulele care iau decizii în trunchiul cerebral, dar pistele s-au oprit acolo.

Laboratorul de la Columbia a utilizat noi tehnici unicelulare care fac posibilă pătrunderea într-o regiune a creierului şi distingerea diferitelor tipuri de celule care, până acum, au fost greu de distins unele de altele.

„Această tehnică – profilarea moleculară cu rezoluţie spaţială – ne permite să vedem unde se află celulele în trunchiul cerebral şi cum arată compoziţia lor moleculară”, continuă dr. Nectow.

În timpul profilării unei regiuni a trunchiului cerebral cunoscută pentru procesarea semnalelor complexe, cercetătorii au observat celule pe care nu le cunoşteau şir care aveau caracteristici similare cu alţi neuroni implicaţi în reglarea apetitului. „Oh, asta este interesant”, ne-am spus. „Ce fac aceşti neuroni?”

Neuronii care urmăresc fiecare muşcătură

Pentru a vedea cum influenţează neuronii alimentaţia, cercetătorii i-au proiectat astfel încât să poată fi activaţi şi dezactivaţi cu ajutorul luminii.

Atunci când neuronii erau activaţi de lumină, şoarecii mâncau mult mai puţin. Intensitatea activării a determinat cât de repede animalele au încetat să mănânce.

„Interesant este faptul că aceşti neuroni nu semnalează doar o oprire imediată; ei ajută şoarecii să-şi încetinească treptat alimentaţia”, completează Srikanta Chowdhury, cercetător ştiinţific în cadrul laboratorului condus de dr. Nectow.

Cei doi au analizat, de asemenea, modul în care alte circuite alimentare şi hormoni au afectat neuronii. Ei au descoperit că neuronii au fost reduşi la tăcere de un hormon care creşte pofta de mâncare şi activaţi de un agonist GLP-1, o clasă de medicamente acum populare pentru tratarea obezităţii şi a diabetului.

Aceste experimente au descoperit că aceste semnale de intrare au ajutat neuronii să urmărească fiecare muşcătură a şoarecilor.

„În esenţă, aceşti neuroni pot mirosi mâncarea, pot vedea mâncarea, pot simţi mâncarea în gură şi în intestin şi pot interpreta toţi hormonii intestinali care sunt eliberaţi ca răspuns la mâncare”, spune dr. Nectow. „Şi, în cele din urmă, valorifică toate aceste informaţii pentru a decide când este suficient şi ne opresc din mâncat”.

Deşi neuronii specializaţi au fost identificaţi deocamdată doar la şoareci, dr. Nectow spune că localizarea lor în trunchiul cerebral, o parte a creierului care este în esenţă aceeaşi la toate vertebratele, sugerează că este foarte probabil ca oamenii să aibă aceiaşi neuroni.

„Credem că este un nou punct de intrare major pentru a înţelege ce înseamnă să fii sătul, cum se întâmplă acest lucru şi cum este valorificat pentru a încheia o masă”, adaugă dr. Nectow. „Şi sperăm că ar putea fi folosit pentru terapiile împotriva obezităţii pe viitor”.

#UniLifeHacks: La sigur nu ai știut asta despre croșetat, croit și împletit

Bună dragi prieteni și bun venit la o nouă ediție din #UnicLifeHacks în 2025!

În acest episod venim cu un nou format și tare sperăm să vă fie pe plac. Chiar vă îndemnăm să ne scrieți ce părere aveți. Și desigur noi suntem la Centrul Comercial UNIC, un loc plin de inspirație și creativitate, și suntem extrem de entuziasmați să vă prezintăm un magazn tare special de aici, Amelart, un loc unde pasiunea pentru împletit, croșetat și croit prinde viață printr-o gamă de accesorii uimitoare! Dacă vă place să creați cu mâinile voastre, să dați formă materialelor și să adăugați un strop de magie fiecărui proiect, atunci acest magazin este locul perfect pentru voi!

Vizionare plăcută!

Mulțumim partenerului:

CENTRUL COMERCIAL UNIC si AMELART

Vasilică e pe calea cea bună! Maestrul în olărit Vasile Gonceari a făcut un anunț emoționant
Articolul anterior
Imagini scandaloase! O mamă a fost surprinsă târându-și copilul pe stradă
Articolul următor