Trei sferturi dintre cei infectați nu știu că au boala, iar riscul de contaminare și incidența afecțiunii este tot mai mare de la un an la altul. Fără ezitare, afecțiunea poate fi catalogată drept epidemia secolului și are afecte dezastruoase asupra sănătății.
,,75% dintre cei infectați cu virusul hepatitei C nu au nici cea mai mică idee că au o astfel de afecțiune întrucât nu prezintă niciun fel de simptome”, susține Dr. Adrian Streinu Cercel, potrivit doctorulzilei.ro.
„Este o epidemie surdă, mută, iar în momentul în care apar simptomele vorbim deja de o fază avansată. Vorbim de fapt de ciroză hepatică sau, și mai rău, de cancer hepatic. Din cei care știu că sunt infectați doar 3 până la 5% primesc terapie, motiv pentru care trebuie să facem un pas înainte și să oferim acestor pacienți posibilitatea de a se vindeca. Vorbim de terapie cu tabletă, terapie orală, și o rată de vindecare care depășește 98%”, mai spune medicul.
La ora actuală există o metodă eficientă de tratament a hepatitei virale C , spun medicii, însă, chiar și așa, rata complicațiilor rămâne înaltă.
„Avem un tratament care nu mai este injectabil, este cu tablete și durează 12 săptămâni. Din experiența noastră, în 2016, din cei aproape 6.000 de pacienți tratați 99,32% dintre ei s-au vindecat. E un lucru deosebit de important”, spune specialistul.
În fiecare an sunt înregistrate între 3 și 4 milioane de cazuri noi de infectare cu virusul hepatitei C.
„Mai mult decât atât, aceste cazuri de îmbolnăviri cu hepatită C se traduc în morți, între 300.000 și 500.000 de morți anual pe această planetă”.
Hepatita virală C poate fi diagnosticată acum și în baza unui test de salivă. ,,Este vorba de un test oral, se prelevează din salivă, se face doar având consimțământul pacientului, test care durează maxim 20 de minute”, a mai declarat Dr. Adrian Streinu Cercel.
În Republica Moldova, potrivit Ministerului Sănătăţii, la evidenţa medicilor se află aproape 41.000 de bolnavi. Cel mai mare pericol de infectare prezintă procedurile chirurgicale, stomatologice, cosmetologice, cu echipamente nesterilizate adecvat. De asemenea, hepatita C poate fi transmisă pe cale sexuală.