O elevă din Moldova a fost nominalizată la un concurs internațional de fotografie

O elevă din Moldova a fost nominalizată pentru primul concurs internațional de fotografie dedicat protecției stratului de ozon și schimbărilor climatice, la categoria „Schimbările climatice în ochii mei”, organizat de PNUD Uzbekistan.

separator

Ecaterina Herța în vârstă de 18 ani, din Bardar a rămas încântată după ce a aflat că a fost nominalizată în concursul respectiv, întrucât fotografia sa a concurat cu alte 285 de poze trimise din toate colțurile lumii, potrivit noi.md.

Tânăra s-a ales deja cu o diplomă și un premiu, un telefon mobil performant.

Concursul are scopul să ridice nivelul de conștientizare asupra faptului că grosimea stratului de ozon este influențată de acţiunile umane și să promoveze astfel atitudinea grijulie față de mediu.

Poziția fermă a Papei față de JD Vance. S-au întâlnit înainte cu o zi să moară

Papa Francisc și vicepreședintele SUA JD Vance s-au întâlnit duminică pentru o scurtă discuție. Conținutul conversației lor rămâne necunoscut, întrucât cuvintele abia se aud în clipul video care a devenit viral. A doua zi, Papa a decedat, iar Vance a plecat în India, relatează The Guardian.

Critica Papei la adresa lui Vance

Vance a postat pe X un mesaj de condoleanțe, menționând că „inima lui se îndreaptă către milioanele de creștini care l-au iubit pe Francisc”. El a lăudat și un fragment dintr-o omilie a Papei, descriind-o drept „destul de frumoasă”.

Încă din februarie, Papa Francisc îl criticase pe Vance într-o scrisoare către episcopii americani. Aceasta nu era doar o mustrare a politicilor lui Trump și a tratamentului aplicat refugiaților, ci și un avertisment împotriva folosirii credinței în scopuri naționaliste și populist-autoritare.

Disputa privind „ordo amoris”

Într-un interviu din ianuarie, Vance a invocat conceptul augustinian „ordo amoris”, susținând că dragostea începe cu familia, se extinde la vecini, apoi la națiune, și abia în final la umanitate.

Această interpretare a fost contestată de fostul ministru britanic Rory Stewart, care a descris-o drept „mai degrabă tribalism păgân decât creștinism”.

Papa Francisc a oferit o viziune diferită în scrisoarea sa: „Iubirea creștină nu este o extindere concentrică de interese care cuprind treptat alte persoane și grupuri… Adevăratul ordo amoris se descoperă meditând parabola Samariteanului milostiv și construind o fraternitate deschisă tuturor, fără excepție.”

Naționalismul sub masca creștinismului

Vance nu este singurul politician care folosește retorica religioasă pentru a promova naționalismul.

Viktor Orbán și Giorgia Meloni sunt menționați ca exemple de lideri care invocă „identitatea creștină” mai degrabă ca marcă culturală decât ca expresie a credinței. Aceste tendințe sunt descrise de sociologul Rogers Brubaker drept „creștinism” (Christianism) – o formă de naționalism care se opune creștinismului autentic.

Pentru a-și justifica pozițiile, unii lideri populiști atacă ierarhia bisericească. Matteo Salvini a fost menționat ca exemplu, sugerând că episcopii ar fi „elite ipocrite”.

Vance însuși a acuzat Conferința Episcopală din SUA că „importă imigranți ilegali” pentru subvenții federale – o afirmație pe care cardinalul Timothy Dolan a descris-o drept „foarte urâtă”.

Mesajul final al Papei Francisc

Papa nu a susținut niciodată că politica creștin-democrată trebuie să fie neapărat liberală. Cu toate acestea, a respins clar ideea că viziunea „America first” ar fi compatibilă cu catolicismul.

Scrisoarea și viața Papei Francisc sunt prezentate ca un „antidot teologic” la folosirea religiei de către populiștii naționaliști.

88235, numărul care a prevestit exact vârsta și ora când Papa Francisc va muri. „Nu putem explica asta logic”

Papa Francisc, primul suveran pontif latino-american din istorie, a murit luni, 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani, la ora 7:35 dimineața la Roma, ora 2:35 în Argentina. Dar ceea ce a uimit o lume întreagă nu a fost doar pierderea liderului spiritual al Bisericii Catolice, ci o coincidență care pare desprinsă dintr-un scenariu mistic, anunță Gazeta Sporturilor, scrie libertarea.ro

Carnetul de la San Lorenzo: 88.235, exact ca vârsta și ora morții

Papa Francisc, pe numele său real Jorge Mario Bergoglio, a fost un mare fan al echipei argentiniene San Lorenzo de Almagro. Încă din tinerețe, era membru cotizant al clubului și deținea carnetul cu numărul 88.235. O fotografie cu acel carnet, emis în 2008, a început să circule din nou pe rețelele sociale, stârnind uimire și speculații.

Coincidența e cutremurătoare. 88 este vârsta la care a murit Papa, iar 2:35, exact ora decesului în Argentina, completează perfect numărul 88.235. Detaliul a fost confirmat oficial de președintele clubului San Lorenzo, Marcelo Moretti.

„Da, acesta este numărul Papei. Nu putem explica asta logic”

Invitat la postul COPE, jurnalistul Juanma Castaño a întrebat direct: „E adevărată această coincidență? A murit la 88 de ani, la ora 2:35, iar numărul său de carnet era 88.235?”. Răspunsul președintelui clubului a fost ferm: „Da, da, acesta este numărul de membru. E real, nu e o invenție. Nu știu cum să explic asta. E… ireal”.

Reacția jurnalistului a fost pe măsură: „Este incredibil. Nu se poate așa ceva! E ca și cum ar fi fost scris dinainte”.

Imediat după ce Jorge Mario Bergoglio a devenit Papă în 2013, San Lorenzo a câștigat, pentru prima dată în istorie, Copa Libertadores. Iar în 2014, echipa a jucat finala Cupei Intercontinentale contra celor de la Real Madrid.

San Lorenzo îi aduce un omagiu legendarului său suporter

San Lorenzo pregătește un omagiu emoționant. La următorul meci cu Rosario Central, echipa va juca în tricouri speciale, cu un simbol în memoria Papei. „Va fi ținut un minut de reculegere și toți jucătorii vor purta banderole negre”, a spus Moretti.

Clubul argentinian lucrează și la noul stadion, un proiect urmărit de Bergoglio încă de la Vatican. Cel mai probabil, noua arenă va purta numele său.

„Lucrăm la un tricou comemorativ. Vrem să punem o fotografie sau un simbol care să-l reprezinte pe Papă. Francisc a fost mereu cu noi, chiar și de la Vatican”, a spus Moretti. „Avem deja terenul, am demolat vechiul hipermarket și ne pregătim de construcție. Legătura Papei Francisc cu San Lorenzo este inseparabilă”, a adăugat Moretti.

Dmitri Pescov a vorbit cu ironie despre lecțiile de democrație din România, Franța, Moldova și despre „ceea ce îi unește pe Putin și Trump…”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a atacat, în cadrul unui interviu pentru publicația franceză Le Point, democrația din Europa și țări precum „România, Franța, Moldova”, despre care spune că „au dat lecții” și l-au criticat „tot timpul pe Putin”., scrie Digi24.

El a făcut referire și la Călin Georgescu și anularea alegerilor prezidențiale din România, unde „e obligatoriu să fie un candidat prost în măsura în care e dispus să discute cu Rusia”. „Ca urmare, este înlăturat”, a mai precizat acesta.

Peskov a vorbit de asemenea despre „pozițiile similare” ale liderului american Donald Trump și Vladimir Putin.

„Europenii au vrut să ne învețe despre democrație, așa că au început să-l critice tot timpul pe Putin. Cine a dat lecțiile? România, Franța, Moldova! Vă amintiți candidatul la alegerile din Franța, bancherul care a fost prins într-un hotel din Washington cu o femeie?”, a declarat Dmitri Peskov, făcând referire la Dominique Strauss-Kahn. „

După aceea nu a mai participat la alegerile prezidențiale, nu-i așa? Și acum am scăpat de Marine Le Pen, chiar dacă ea stă bine în sondaje”, mai spune acesta.

Despre Călin Georgescu, Peskov spune, fără a-l numi, că a fost „înlăturat” pentru că „e dispus să discute cu Rusia”.

„În România, un candidat câștigă alegerile prezidențiale, dar e obligatoriu să fie un candidat prost în măsura în care e dispus să discute cu Rusia. Ca urmare, este înlăturat. Cine a condamnat România pentru asta? Este simplu: nu mai vrem să primim lecții de la europeni! Nu vrem să primim lecții de la cineva care se comportă ipocrit!”, susține acesta.

Peskov spune că pozițiile lui Donald Trump și Vladimir Putin „sunt similare”, dar nu „în toate”.

„Există domenii în care pozițiile lor sunt similare, dar asta nu înseamnă că sunt similare în toate. Înainte de toate, fiecare își apără interesele propriei țări. Ceea ce îi unește este faptul că ambii înțeleg absurditatea refuzului dialogului. Ceea ce îi unește este faptul că sunt pregătiți să rezolve cele mai dificile probleme prin discuții. Exact ceea ce a lipsit administrației anterioare a lui Biden. Sub Biden și Obama, americanii ne-au dat și lecții de democrație. Dar uitați-vă la ce a trebuit să îndure Trump și familia sa! Trump a reușit să revină pentru că este un lider politic puternic, dar și pentru că personalitatea sa este foarte puternică!”, mai afirmă Peskov.

Doliu în lumea artistică! A murit renumitul umorist rus Mihail Zadornov
Articolul anterior
Imagini care arată cum trăiește clasa de mijloc în diferite țări
Articolul următor
Close menu