Doliu în medicina din Moldova! S-a stins din viață un ilustru medic, o remarcantă personalitate în domeniu

La 22 noiembrie 2017, s-a stins din viață membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar Ion Lupan, un reputat medic stomatolog, chirurg pediatru oro-maxilo-facial, decanul Facultății Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanuˮ, șeful Catedrei Chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție. Academia de Științe a Moldovei, secția Științe Medicale, exprimă sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor și celor apropiați în legătură cu trecerea în neființă a reputatului medic.

separator

Ion Lupan s-a născut la 19 ianuarie 1952, în satul Șestaci, raionul Șoldănești. A absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (1975), doctorantura la aceeași instituţie (1983). A desfăşurat o prodigioasă activitate clinică, didactică şi ştiinţifică în cadrul diferitor unități medicale (1975-1982). A fost decan al Facultății Stomatologie (2009-2017). Din 2008 a fost membru al Asambeei Academiei de Științe a Moldovei, iar în 2017  – ales membru-corespondent al Academiei.

A efectuat cercetări fundamentale și aplicative în domeniul malformațiilor oro-maxilo-faciale la copii și a dezvoltat o abordare inovativă științifică a metodelor de diagnostic și tratament regenerativ al acestui grup de maladii severe. A introdus în practica medicală metodele noi de diagnostic și tratament al melformațiilor congenitale oro-maxilo-faciale la copii elaborate în cadrul cercetărilor științifice realizate. Rezultatele activității științifice ale prof. Lupan au fost prezentate în 159 lucrări științifice, științifico-didactice și metodico-practice, inclusiv două monografii, 12 articole de sinteză, un  manual, dpuă compendii și dpuă protocoale clinice. Mem. Cor. Ion Lupan a fondat Școala ştiinţifică a chirurgilor-pediatri oro-maxilo-faciali din Republica Moldova. Discipolii săi au devenit profesori, doctori în ştiinţe, titulari de catedre, șefi de clinici.

Prof. Ion Lupan a fost președinte al Asociației Stomatologilor din R. Moldova, membru al Asociației Dentare Române pentru Educație.

Fiind președinte al Asociației Stomatologilor din R. Moldova (2009-2017) și decan al Facultății Stomatologie, a modernizat instruirea medicilor-stomatologi din Republica Moldova în corespundere cu standardele internaționale, a argumentat necesitatea fondării și a instituit Clinica Stomatologică Universitară în corespundere cu cele mai exigente cerințe ale stomatologiei moderne, a promovat și reușit să realizeze acreditarea Facultății de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanuˮ de către Board-ul Dentiștilor din California (SUA), a contribuit la implementarea celor mai noi rezultate ale cercetărilor științifice în practica cotidiană a stomatologilor din R. Moldova.

Meritele deosebite în activitatea didactică şi cea ştiinţifică au fost menţionate prin Ordinul Gloria Muncii (2016), medalia AȘM Dimitrie Cantemir (2012), medalia Nicolae Testemițanu (2005), diplomă de gradul I a Guvernului R. Moldova (2009, 2015), Diploma de Onoare a Ministerului educației și cercetării a României (2016), Diplomă de apreciere a Cleft Lip and Palate Foundation (2000).

În persoana membrului corespondent Ion Lupan am pierdut un remarcabil savant, iscusit pedagog, talentat stomatolog și chirurg, un bun coleg şi prieten. Memoria membrului corespondent Ion Lupan va rămâne vie în inimile noastre. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace”, se arată în comunicatul AȘM.

Corpul neînsufleţit al regretatului profesor Ion Lupan va fi depus la Biserica „Sf. Nicolae” (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 190) astăzi, 23 noiembrie 2017, începând cu ora 17:00.

Mitingul de doliu va avea loc vineri, 24 noiembrie 2017, cu începere de la ora 11:00, în blocul de studii nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie  (str. N. Testemiţanu, nr. 27).

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Institutul de Cardiologie, plin de pacienți

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Exprimat altfel, obținem încă o statistică alarmantă: la fiecare oră, aproape trei persoane își pierd viața, pe fonul problemelor la aparatul circulator. Cei mai mulți dintre suferă un atac de cord. Deși în majoritatea cazurilor, pacienții sunt persoane în vârstă, există și tineri care mor din această cauză. Medicii specialiști recomandă ca, după 40 de ani, să mergem la un control medical amănunțit, pentru a putea depista din timp eventualele boli cardiovasculare și pentru a le trata. Sănătatea inimii este și în puterile noastre. Pentru asta, trebuie să mâncăm cât puține grăsimi, să nu fumăm, să facem mișcare zilnic și să ne stresăm cât mai puțin, scrie TV8.md

Saloanele Institutului de Cardiologie din Chișinău sunt pline de pacienți care ajung aici în căutarea sănătății pierdute. Pe patul de spital, l-am găsit și pe domnul Petru din Edineț. Pensionarul, în vârstă de 70 de ani, se confruntă cu probleme cardiace din tinerețe, probleme care, spune el, i-au dat multe bătăi de cap.

Aceste boli cardiovasculare apar dintr-o combinație de mai mulți factori, dar în principal, modul de viață haotic și nesănătos. Conform medicului specialist, bărbații sunt mai predispuși la astfel de afecțiuni, care încep de la o vârstă mult mai tânără, spre deosebire de femei.

Protocoalele medicale menționează că orice persoană, ajunsă la 40 de ani, trebuie să treacă prin investigații amănunțite pentru a depista eventuale probleme cardiace. Datorită acestor investigații, se poate estima probabilitatea ca un om să aibă un eventual infarct în următorii zece ani.

Conform statisticilor, cea mai frecvent întâlnită afecțiune cardiacă este hipertensiunea arterială, iar cea mai severă complicație a infarctului este moartea subită. Această complicație este dezvoltată de persoanele care au mai multe afecțiuni concomitent, dar cu toate astea, numărul deceselor, în cazul pacienților ajunși la spital a scăzut în ultimii ani. 

Am avea rezultate și mai bune dacă prevenția acestor afecțiuni ar deveni un program național, susținut de toată societatea. 

De două luni, în cadrul Institutului de Cardiologie funcționează un computer tomograf ultra performant, inaugurat cu mare fast, inclusiv în prezența președintei Maia Sandu. Costul acestui dispozitiv medical a depășit un milion de euro, bani publici, dar medicii de aici consideră că merită fiecare ban cheltuit, pentru că oferă rezultate extraordinare, rezultate pe care nu le puteau obține până acum. 

De la darea lui în folosință și până acum, peste 300 de pacienți au beneficiat de capacitățile acestui aparat.

Bolile cardiovasculare se află pe locul unu la nivel mondial în topul cauzelor de deces și se estimează că iau vieţile a aproximativ 18 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră. În Republica Moldova, afecțiunile cardiovasculare constituie aproximativ 60 la sută din mortalitatea totală. Se estimează că anual mor circa 24 de mii de oameni din această cauză. 

23 de medicamente noi urmează să fie disponibile în farmacii

Un număr de 23 medicamente noi urmează să fie disponibile în farmacii. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat 37 de produse medicamentoase, dintre care 23 – primar și 14 – repetat, transmite MOLDPRES.

Printre medicamentele autorizate primar se numără: Zolmigren 2 – utilizat la adulți și copii cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerii de cap de tip migrenă; Milricor – soluție injectabilă ce aparține unui grup de medicamente denumite inhibitori ai fosfodiesterazei.

Printre cele autorizare repetate, se regăsesc produse farmaceutice precum Vita-melatonin – se utilizează pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor ritmului circadian, tulburări de somn, inclusiv insomnie cronică de origine funcțională, insomnie la vârstnici; Ekvamer – utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (tensiune arterială mărită) la pacienții adulți care au și un nivel ridicat de colesterol; Lamotrix– aparţine unei grupe de medicamente denumită antiepileptice. Este utilizat pentru a trata două afecţiuni – epilepsia și tulburarea bipolară.     

Descoperire: Cancerul de colon, crescut de o bacterie din gură, foarte rezistentă

De la gură la intestin pentru a înțelege cum poate fi oprit cancerul de colon la timp. Noi cercetări în domeniul oncologiei confirmă importanța sănătății microbiomului intestinal și deschid perspective importante asupra modului de îmbunătățire a diagnosticelor și de tratare promptă a acestei patologii grave, scrie evz.ro.

O echipă de cercetare de la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle a studiat o bacterie găsită în cavitatea bucală a oamenilor, care este legată de creșterea și progresia cancerului de colon.

Studiul, publicat în revista științifică „Nature”, a evidențiat că un subtip specific de bacterie, numit „clade”, prezent într-o subspecie de Fusobacterium nucleatum, poate sta la baza debutului bolii și poate ajuta la găsirea de metode de diagnostic neinvazive pentru cancerul de colon și terapii care vizează aceste bacterii pentru a elimina tumora.

Fusobacterium nucleatum, asociat cu placa dentară și gingivita, este prezent în mod natural în microbiomul bucal. Pentru a înțelege mai bine modul în care această bacterie influențează mediul intestinal până la favorizarea dezvoltării cancerului de colon, primul pas a fost analizarea genomilor de Fusobacterium nucleatum găsiți în tumorile de colon, pentru a-i compara cu cei găsiți în gură.

Bacteriile supraviețuiesc de la gură la colon

Cercetătorii au prelevat probe de tumori de colon de la aproximativ 100 de persoane, apoi au fragmentat țesuturile tumorale și le-au plasat pe plăci de agar pentru a permite bacteriilor prezente să se dezvolte. După izolarea Fusobacterium nucleatum din aceste culturi, oamenii de știință au efectuat un proces numit long-read sequencing, pentru a obține o vedere completă a genomului bacteriei. Echipa a comparat secvențele țesuturilor cancerului de colon cu cele ale Fusobacterium nucleatum din gura persoanelor sănătoase.

Acest lucru a scos la iveală două clade (grupuri) principale, care diferă în anumite caracteristici ale ADN-ului și în tiparele proteinelor codificate. Bacteriile din cele două clade arătau, de asemenea, diferit una de cealaltă la microscop: specimenele din a doua clădă erau mai lungi și mai subțiri decât cele din prima. Fusobacterium nucleatum animalis al tumorilor de colon a căzut predominant în a doua clădă.

Caracteristicile acestora din urmă sunt interesante: par să ajute bacteriile să supraviețuiască călătoriei periculoase de la gură la intestin, cum ar fi capacitatea de a se hrăni în medii ostile precum tractul gastrointestinal foarte acid sau de a invada mai bine celulele.

Bacterii foarte rezistente la acizi

Aceste bacterii au, de asemenea, „unul dintre cele mai puternice sisteme de rezistență la acizi” găsite în bacterii, ceea ce le permite să tolereze mediul acid din stomac, explică Christopher Johnston, genetician la Fred Hutchinson Cancer Center și coautor al studiului. Pe scurt, imaginea care a apărut la sfârșitul acestei faze de studiu este că microbii din a doua clădă sunt mai puternic asociați cu cancerul de colon.

Dar nu s-a încheiat aici. Au fost necesare mai multe elemente pentru a înțelege mai bine modul în care acești microbi interacționează cu intestinul. Pentru a face acest lucru, de această dată s-au făcut studii pe animale.

Cercetătorii au administrat unui grup de șoareci o singură doză orală de Fusobacterium nucleatum animalis din clada 1 și altuia o doză de cladă 2 (cea asociată cu cancerul de colon), apoi au numărat numărul de tumori formate.

Șoarecii din grupul cladei 2 au dezvoltat semnificativ mai multe tumori intestinale mari decât cei cărora li s-a administrat bacteria cladei 1 sau un grup de control în care niciuna dintre bacterii nu era prezentă. Moleculele metabolice din tumorile șoarecilor cu bacterii din clasa 2 au fost asociate mai puternic cu deteriorarea celulară din cauza stresului oxidativ, diviziunii celulelor canceroase și inflamației, comparativ cu șoarecii din grupul de control și grupul de bacterii din clada 1.

Bacteriile orale și cancerul de colon

Ce înseamnă toate acestea? Ipoteza este că bacteriile din clada 2 contribuie la producerea unui mediu pro-inflamator și pro-oncogen. Însă, echipa de cercetare a subliniat, de asemenea, că sunt necesare dovezi suplimentare de la un grup mai mare de persoane cu cancer de colon, precum și cercetări suplimentare pentru a înțelege exact cum bacteriile pot contribui la inflamație și progresia cancerului.

„Știm de ceva timp despre relația dintre bacteriile orale și apariția cancerului de colon. Noutatea cercetării este dată de prezența unei sub-tulpini de Fusobacterium nucleatum animalis, clada 2, care învinge sucul gastric – care în mod normal distruge bacteriile dăunătoare – și reușește să hrănească și să colonizeze colonul, regăsindu-se adesea în interiorul celulelor tumorale din colon.”, explică pentru Fattoquotidiano.it profesorul Gabriele Capurso, șeful Unității Funcționale de Cercetare Clinică din Unitatea Operațională de Endoscopie și Ecoendoscopie Biliopancreatică a Spitalului IRCCS San Raffaele și director adjunct al Centrului de Cercetare și Tratament privind Bolile Pancreatice de la Spitalul San Raffaele.

Vindecarea, cu ajutorul acelorași bacterii

Ce perspective pot fi deschise din punct de vedere terapeutic? „Într-o viziune mai futuristă, aceste bacterii ar putea fi proiectate și transformate în vectori care transportă, în mod paradoxal, un ingredient activ vindecător. Rămânând la un nivel mai imediat, am putea lucra la antibiotice sau probiotice specifice pentru a reechilibra microbiomul intestinal, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer. Dar și mai eficient este să lucrăm în perspectiva prevenției”. Cercetătorii spun că această descoperire ar fi utilă pentru diagnostice precoce, non-invazive.

„În primul rând, din punct de vedere al prevenției, știind că o astfel de tulpină specială a acestei bacterii este legată de cancerul de colon, ar putea fi utilă pentru diagnosticarea precoce pe probe de scaun sau pentru prevenirea la subiecții cu risc, poate cu un istoric foarte puternic în familie, într-un stadiu în care sunt încă bine. Această abordare ar putea fi eficientă și pentru cancerul pancreatic, domeniu în care urmează să publicăm unul dintre studiile noastre, în care apare o corelație similară cu bacteria prezentă în parodontită”.

Reducerea complexității microbiomului intestinal și cancerul de colon

Importanța menținerii echilibrului microbiomului intestinal pare din ce în ce mai crucială: „Trebuie să ne gândim la microbiom ca la o comunitate multietnică. Cu cât există mai multă diversitate, cu atât este mai mare îmbogățirea organismului și, în cazul nostru specific, cu atât este mai sănătos. Clada 2 este o bacterie puternică, un fel de colonizator care vrea să domine, care reduce diversitatea și deschide ușa riscului de boli grave”. Stilul nostru de viață deschide calea pentru acest colonizator dominator?

„De fapt, există o asociere între consumul de alimente ultraprocesate, carne crescută cu antibiotice, fumat”, dar și „antibiotice administrate copiilor într-un mod impropriu și care selectează bacterii foarte rezistente”, precum și „abuzul de medicamente anti-acid care pot fi luate fără prescripție medicală (care sterilizează mediul gastric)”.

Toate acestea produc un efect comun: „Reducerea complexității microbiomului intestinal. Un fenomen în creștere în ultimele decenii, care duce la o creștere a problemelor de sănătate, pentru care trebuie să găsim remedii cât mai curând posibil”.

Un băiat din Capitală a fost bătut de un coleg de clasă pentru că vorbește greu limba română
Articolul anterior
Întroducerea fillerelor-Restylane în porțiunea nazo-labială, te va întineri cu câțiva ani
Articolul următor