Trei jocuri de inspiraţie „Montessori” pentru bebeluşi

Educația „Montessori” este una dintre cele mai scumpe din lume, dar asta nu înseamnă, că nu putem adapta filosofia şi activităţile chiar la noi acasă. Născută în anul 1870 şi devenind prima femeie medic din Italia, Maria Montessori a elaborat o metodă de educație a copilului într-un mod aparte. Aceasta se bazează pe libertate, armonie şi respect pentru copil.

separator

Maria Montessori şi-a dat seama cât de important este să observi bebeluşul, să îi respecţi spiritul absorbant, să îi creezi un spaţiu sigur pentru explorare, să îl laşi să descopere lumea şi să îl înveţi “se ajute singur”. Independenţa copilului se încurajează prin intervenţia minimă a adultului. Totuşi, în momentul în care părintele sau educatorul observă un interes  deosebit al bebeluşului înspre un anumit domeniu de dezvoltare, îl va încuraja oferindu-i materialele şi jocurile potrivite.Îți prezint trei jocuri, care au avut mare succes!

  • Cutia cu comori –  alege o cutie de tablă cu capac, în care poți pune diverse ustensile de bucătărie din metal, lemn şi plastic, suficient de mari ca să poată fi apucate şi explorate în siguranţă de bebe. Astfel, toate acestea îl va ține pe bebelușul tău ocupat mai mult de 20 de minute, record încă neegalat în ceea ce priveşte domeniul jucăriilor.
  • Oglinda – acest obiect atât de versatil este de folos din primele săptămâni. Alege o oglindă înrămată, incasabilă, special confecţionată pentru copii. Pune-o în fața bebeluşului pe podea, pentru a face timpul pe burtică cât mai amuzant. Ea l-a provocat să ridice capul, întărindu-şi astfel musculatura gâtului şi a spatelui. Cu oglinda neataşată de peretem, poți să-ți distrezi bebeluşul în timpul meselor „mofturoase”, căci îl amuza teribil să se privească cum mănâncă. Tot cu ea joacăte cucu-bau într-o manieră inedită. Când copilul creşte mai mare, Montessori recomandă o oglindă pe verticală, în care copilul să se privească în întregime când se îmbracă.
  • Instrumentele muzicale – încă de la naştere copilul e bine să fie familiarizat cu muzica. Fie că este vorba de muzică clasică sau de cântecelele copilăriei noastre, ea îl poate însoţi pe bebeluş în fiecare moment al zilei, de la îmbrăcare şi joacă, până la culcare. Descoperirea sunetelor prin joc este o activitate mult încurajată în educaţia Montessori, care se bazează pe descoperirile senzoriale. Poți să-i arătăți bebeluşului sunetele diferite, când lovești uşor cu palmă o pernă, masa, un coşuleţ împletit, o oală. „Ascultă!” e cuvântul pe care îl învaţă astfel. Apoi îl ajuți şi pe el să facă aceeaşi mişcare de lovire a obiectelor, ca să descopere diferitele sonorităţi ale materialelor. Poți să jonglezi cu ritmul şi intensitatea.
    Maria Montessori a elaborat şi alte activități şi jocuri pentru bebeluși prin care le stimulează motricitatea fină şi grosieră, coordonarea ochi-mâna, limbajul şi funcţiile cognitive. Cutia cu o singură formă (care îl învaţă pe copil despre permanenţa obiectelor), puşculiţa, jocurile cu degetele, sortarea şi înşiruirea sunt doar câteva alte exemple.

Sursa

Turneu plin de grație la Chișinău! Peste 300 de sportive din 7 țări au luat parte la prima ediție „Chisinau Rhythmic Stars”

Peste 300 de sportive din 7 țări (Republica Moldova, România, Luxemburg, Israel, Ucraina, Irlanda și Austria), au participat weekendul trecut la prima ediție a Turneului Internațional „Chisinau Rhythmic Stars”.

Sportivele au concurat la toate categoriile de vârstă, cele mai mici fiind sportivele născute în anul 2018.

Gimnastele au concurat la probele pe obiecte – coardă, minge, cerc, măciuci și panglică.

La aceste categorii conform clasamentului AA s-au plasat:
Categoria 2011 A

  1. GRAAS Paris (Luxemburg, Rythmo-Cats Luxembourg)
  2. JELEV Vlada (Moldova, ȘS Speranța)
  3. ULVOCZKIl Rebecca (România, CS UNEFS Bucuresti)

Categoria 2010 A

  1. BULAT Polina (Moldova, ȘS Speranța)
  2. CATANA Anastasia (Moldova, ȘS Speranța)
  3. STASANE Emilia (Luxemburg, Rythmica Lux Schuttrange)

Categoria 2009 A

  1. RĂUTU Bianca Larisa (România, C.S.S Unirea Iasi)
  2. MARTYNE Nicole Anna (Israel, Macabi Or Aqiva)
  3. TILINCA IZABELA (România, CS VICTORIA CUMPANA)

Categoria Senioare A

  1. VERDES Andreea (Romania, C.S.S Unirea Iași)
  2. MOTRICALA Gloria (Moldova, ȘS Speranța)
  3. BULAT Sofia (Moldova, ȘS Speranța)

Una dintre cele mai impresionante evoluții a avut-o sportiva din România, de la Clubul Sportiv Unirea din Iași – Andreea Verdeș, care a obținut 5 medalii de aur (pe individual compus, la cerc, minge, panglică și măciuci). Andreea Verdeș este sportivă de renume mondial, care va reprezenta România și la Cupa Europeană de la Baku din data de 3-5 mai 2024, la care urmează să participe și sportivele din Republica Moldova – Emilia Beznos, Gloria Motricală, Polina Bulat și Anastasia Catana, ultimele trei au obținut, de asemenea locuri de frunte în cadrul turneului.
Emilia Beznos nu a participat la turneu, deoarece s-a aflat exact în această perioadă la Tașkent, unde a reprezentat Republica Moldova la Cupa Mondială.
Junioara Anastasia Catană, care a evoluat la categoria Junioare A și a fost medaliată cu argint a reușit să impresioneze reprezentanții asociației britanice Hope4, care au decis să-i ofere Anastasiei o bursă lunară și să o susțină în cariera sportivă.

Obiectivul principal al turneului este de a oferi gimnastelor din Republica Moldova o arenă competițională de nivel internațional la ele acasă, de a dezvolta parteneriate cu cluburile sportive din alte țări în vederea schimbului de experiență, de a identifica cele mai talentate sportive și a promova la nivel național gimnastica ritmică.

Prima ediție a Turneului Internațional „Chisinau Rhythmic Stars” a fost organizată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport în parteneriat cu Federația de Gimnastică Ritmică Sportivă din Republica Moldova cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Chișinău.

Găselniță șocantă! Arheologi amatori au descoperit un obiect roman misterios „complet unic”

Arheologi amatori din Anglia au dezgropat unul dintre cele mai mari dodecaedre descoperite vreodată, însă modul în care aceste obiecte erau folosite rămâne „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit CNN citat de digi24.ro.

Obiectul cu 12 fețe este unul din 33 de dodecaedre din Britania romană care au fost descoperite până acum și unul din aproximativ 130 descoperite în întreaga lume. Ele sunt considerate „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit Norton Disney History and Archeology Group, un grup de amatori din regiunea Lincolnshire, unde obiectul a fost descoperit în iunie. Dodecaedrul are 8 centimetri în diametru, este gol la interior și acoperit cu 12 găuri de mărimi diferite. Obiectul vechi de 1.700 de ani va fi expus la Muzeul Lincoln din 4 mai până la începutul lunii septembrie.

Obiectul este unul dintre cele mai mari exemplare de dodecaedre descoperite până acum.

Experții nu sunt siguri la ce erau folosite aceste obiecte de către romani. „Este complet unic”, a spus și Richard Parker, secretar al grupului de arheologi amatori, care a precizat că, spre deosebire de alte obiecte de acest gen descoperite în trecut, noul dodecaedru este neavariat. „Trebuie să fi fost un motiv foarte important pentru ca obiectul să fie îngropat în pământ în felul acesta”, a spus Parker. Dodecaedrele nu sunt descrise în literatura romană și nici nu apar în mozaicuri, potrivit lui Parker. Obiectele au și câteva caracteristici care fac foarte dificilă determinarea adevăratului lor scop. Toate obiectele descoperite au dimensiuni diferite, ceea ce înseamnă că nu erau folosite pentru măsurare. Din moment ce nu prezintă niciun semn de uzură este puțin probabil ca obiectul să fi fost folosit ca instrument.

Grupul lui Parker a propus o ipoteză despre utilitatea obiectului: „Cel mai probabil era un fel de obiect religios sau ritualic. Romanii erau un grup foarte superstițios și în general aveau nevoie să vadă semne care să le permită să ia decizii în vieților lor de zi cu zi.” Dodecaedrul a fost descoperit în apropierea unei figurine cu „conotații religioase puternice” care prezintă un zeu roman călare. Artefactul a fost descoperit în 1989 cu detectorul de metale, acest tip de figurină fiind găsit „de multe ori în temple”. Organizația plănuiește să se întoarcă la situl arheologic anul acesta pentru a realiza mai multe excavații, despre care Parker speră că îi vor ajuta să stabilească la ce era folosită locația. Faptul că dodecaedrul a fost descoperit într-un sit arheologic îi va ajuta pe specialiști să rezolve misterul acestor obiecte – în cazul multor dodecaedre găsite acum 200 sau 300 de ani nu se cunoaște contextul în care au fost descoperite, potrivit lui Parker. „Este o poveste destul de complexă pe care de-abia începem să o descoperim”, a adăugat Parker.

Schemă uriașă de contrabandă cu piese auto, de 6.000.000 de lei și patru persoane bănuite, urmare a perchezițiilor în mai multe localități. VIDEO!

Ofițerii Poliției de Frontieră și procurorii PCCOCS anunță deconspirarea unei scheme de contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de circa 6.000.000 lei. 

Cantitățile impunătoare au fost ridicate urmare a peste 10 percheziții desfășurate în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. Astfel, oamenii legii au indisponibilizat peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și accesorii pentru automobile. De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare prezumptiv legate de infracțiunea investigată, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse în Moldova, în afara controlului vamal.  Scopul acestora era să le pună ulterior în vânzare, la stațiile de dezasamblare.

Urmare a perchezițiilor, celor patru bărbați cu vârste de 34-49 ani bărbați le-a fost atribuit statutul de bănuit. Menționăm, în privința unuia din ei procurorii PCCOCS au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Cu un an în urmă medicul a refuzat să o opereze. Când a revăzut-o apoi nu i-a venit să creadă câte kilograme slăbise!
Articolul anterior
18 modele de bluze albe și cămăși care vor fi mereu în tendințe!
Articolul următor