Atenție! O nouă boală cu transmitere sexuală face sute de mii de victime

Dacă ai crezut că din grupul bolilor cu transmitere sexuală fac parte doar gonoreea, tricomoniaza, sifilisul, SIDA sau hepatitele virale, află că șirul nu se termină aici. Există și alte infecții destul de grave care se transmit pe cale sexuală și care determină complicații serioase în organism. Sute de mii de oameni au fost depistați recent cu această bacterie și medicii ridică semnale de alarmă asupra unei viitoare „epidemii” și asupra faptului că aceasta, dacă rămâne netratată, duce la probleme serioase precum infertilitate, naștere prematură, inflamația trompelor uterine, artrită și alte manifestări imunologice.

separator

Dacă ai dureri pelviene sau atunci când urinezi, inflamația unei articulații mari și alte simptome, dar toate testele ies „curate”, e posibil să suferi de o boală cu transmitere sexuală greu de identificat și diagnosticat.

Cercetătorii au pus în alertă medicii după ce au descoperit că există o boală cu transmitere sexuală care face din ce în ce mai multe victime: Mycoplasma genitalium (MG). Un grup de oameni de știință din Australia au analizat sute de mii de probe pentru a descoperi dacă aceasta bacterie se regăsește în culturile prelevate de la pacienți și șocul a fost dublu atunci când au descoperit că MG era prezentă în majoritatea cazurilor, peste 400 de mii, cât și faptul că această boală capătă foarte rapid rezistență la antibiotice.

Studiul s-a extins în Marea Britanie și SUA, unde au fost descoperite alte sute de mii de cazuri de MG și s-a constatat că unul din 100 de oameni poartă această bacterie. În Australia medicii estimează în viitorul apropiat un caz de Mycoplasma genitalium la 50 de pacienți. Având în vedere rata de tranzit foarte mare a oamenilor între țări, în scurt timp această BTS va ajunge să facă un număr alarmat de victime în toată Europa.

De ce ginecologii nu reușesc să pună diagnosticul corect? Potrivit directorului unui program de cercetare de la Universitatea Monash, Dr. Catriona Bradshaw, acum boala poate fi diagnosticată și tratată imediat, cu medicamente țintă: ”Mulți doctori nu au nicio informație despre această boală, deci nu cer analize pentru a o depista. E incredibil numărul cazurilor nediagnosticate sau diagnosticate greșit”.

Mycoplasma genitalium este o bacterie parazitară cu transmitere sexuală, care poate infecta atât femei cât și bărbați. Mai rău, această bacterie reușește să migreze și prin atingeri intime. Bacteria a fost descoperită în anii 80, dar a fost clasată ca BTS după ce în 2015 cercetătorii au demonstrat că se transmite sexual. Infecția se regăsește la 90% dintre bărbații care au prezentat simptome și la 66% dintre femei. Pacienții de regulă au vârste cuprinse între 25 și 44 de ani.

Mycoplasma poate provoca o serie de complicații: uretrită, dureri în timpul micțiunii, mâncărime, boală boală inflamatorie pelvină (BIP), infertilitate feminină și masculină, prostatită, cervicită, artrită (inflamația articulațiilor), afectarea rinichilor.

Mycoplasma genitalium este diagnosticată în urmă detectării anticorpilor specifici în serul sangvin sau depistarea ADN-ului bacterian cu ajutorul testului PCR.

sursa

Tot mai mulți copii suferă de depresie și anxietate. Ce îi fac extrem de vulnerabili și de ce ascund problemele lor

Depresia și anxietate la copii sunt întâlnite mai ales atunci când sunt supărați deoarece sunt departe de părinții lor, chiar dacă sunt în siguranță și îngrijiți. Deși fricile și grijile sunt tipice la copii, formele persistente sau extreme de tristețe se pot datora anxietății sau depresiei.

Anxietatea și depresia fac ravagii în rândul copiilor. Cei mai muți dintre ei suferă în tăcere, fără a primi sprijin. Deşi sunt la vârsta la care ar trebui să fie fericiţi şi lipsiţi de griji, mulţi copii suferă de tulburări emoţionale şi trăiesc un coşmar din cauza problemelor din familie, a lipsei de atenţie din partea părinţilor şi a bullying-ului.

Anxietatea se poate prezenta sub formă de frică sau îngrijorare, și îi poate face pe copii iritabili și furioși. Simptomele de anxietate pot include, de asemenea, probleme cu somnul, precum și simptome fizice precum oboseală, dureri de cap sau dureri de stomac. Unii copii anxioși își păstrează grijile pentru ei.

Depresia poate determina un copil să se gândească la sinucidere. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, sinuciderea se numără printre principalele cauze de deces, spun medicii.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-42.png

Copiii au obiceiul de-a ascunde problemele lor

„Tristeţea pe care el o trăiește, daca este coroborată cu o situație familiară tensionată, cu părinţi care nu au dispoziția să vorbească cu copilul, să fie prezenți în viața copilului, atunci el va dezvolta o tulburare de comportament sau o stare emoțională care va duce la anxietate și depresie”, spune Keren Rosner, psiholog.

Unii copii nu vorbesc despre gândurile lor. Depresia poate provoca un copil să creeze necazuri sau să acționeze nemotivat. Sănătatea este foarte important pentru toți copiii, mia ales pentru cu depresie sau anxietate.

Depresia și anxietatea apar la copiii cu traume

Nu se știe exact de ce unii copii dezvoltă anxietate sau depresie la o vârstă atât de fragedă. Mulți factori pot juca un rol. Dar se știe și că unii copii sunt mai predispuși să dezvolte anxietate sau depresie atunci când experimentează traume sau stres, atunci când sunt maltratați, când sunt hărțuiți sau respinși de alți copii sau când proprii părinți au anxietate sau depresie.

Psihologii spun că de vină sunt, în special, problemele din familie, precum divorţul părinţilor sau lipsurile financiare, abuzurile verbale, fizice, psihice sau chiar sexuale, informează evz.ro.

În Finlanda, contracepția gratuită a contribuit la reducerea avorturilor

Numărul avorturilor în rândul adolescentelor din Finlanda a scăzut cu 66% între 2000 și 2023, fapt atribuit accesului la contraceptive gratuite pentru adolescente și educației sexuale obligatorii în școli.

Potrivit statisticilor Institutului de Sănătate Publică THL, numărul de avorturi în rândul tuturor adolescentelor cu vârsta de 19 ani și mai puțin a scăzut cu 66%, ajungând la 722 în 2023 de la 2.144 în 2000, în timp ce scăderea în rândul celor sub 18 ani a fost și mai abruptă – 78% în aceeași perioadă, transmite realitatea.md.

Din cauza creșterii numărului de avorturi în rândul femeilor cu vârsta sub 20 de ani în anii 1990, Finlanda a introdus eliberarea fără prescripție medicală a pilulelor contraceptive de la vârsta de 15 ani și educația sexuală obligatorie în toate școlile.

În același timp, statisticile THL arată că numărul de avorturi în rândul femeilor finlandeze de diferite vârste a scăzut semnificativ în ultimele două decenii, deși s-a raportat o creștere ușoară între 2022 și 2023, cu 2,9%.

Din septembrie 2023, țara a încetat să mai ceară femeilor să indice un motiv pentru avort, făcându-l disponibil în primele 12 săptămâni de sarcină.

Reamintim că în aprilie, deputații europeni au susținut o rezoluție care solicita Consiliului Uniunii Europene să adauge sănătatea sexuală și reproductivă și dreptul la avort legal și în condiții de siguranță la Carta drepturilor fundamentale a UE.

194 de state membre al OMS vor încheia un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie

Organizația Mondială a Sănătății spune că cele 194 de state membre vor încheia până anul viitor un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie, pentru a evita o viitoare criză similară celei declanșate de Covid, în 2020.

După doi ani de discuții, țările membre ale OMS au convenit deocamdată să actualizeze regulile de sănătate obligatorii, prin adăugarea unei noi categorii, denumită “Urgență pandemică”, dar există în continuare serioase dezacorduri între țările bogate și cele mai sărace cu privire la partajarea vaccinurilor și pregătirea epidemică, scrie Biziday.

Agenție a ONU, OMS speră că, cel mai târziu anul viitor, poate și mai devreme, aceste probleme vor fi depășite, astfel încât omenirea să poată răspunde într-un mod mult mai coordonat în cazul apariției unor noi viruși sau agenți patogeni capabili să se răspândească la nivel global.

“Există o dorință comună a statelor membre de a-și proteja popoarele și lumea în ansamblu de riscul comun al urgențelor de sănătate publică și al viitoarelor pandemii”, se arată într-un comunicat al directorului general al OMS, Tedros Ghebreyesus, în timp ce secretarul american pentru Sănătate a vorbit despre norme juridice care ar stabili și răspunderea țărilor care nu reușesc să respecte regulile de prevenire a pandemiilor.

Nevoia unui acord global pentru răspuns coordonat în cazul pandemiilor a apărut după ce virusul Covid-19, pornit din China la finalul anului 2019, a ucis peste 7 milioane de oameni din toată lumea, provocând o criză globală care a durat aproape trei ani.

A devenit model după ce a rămas fără picior în urma unui accident. Află povestea tinerei
Articolul anterior
VIDEO!!! Un exemplu de voință și putere
Articolul următor