Dragostea se bazeazã pe demnitate si respect! În viziunea regizoarei Viorica Meșină, orice femeie poate fi respectată, iubită și fericită. Scenarista vine în ajutorul specialiștilor Centrului internațional ,,La Strada” cu un cod de reguli pentru femei. Autoarea pledează pentru egalitatea de gen și îndeamnă femeile să nu tolereze violența în cuplu. Iată mai jos câteva aspecte care pot face femeile mai puternice și apreciate la nivel social!
,,Îmi voi permite să le scriu aici, nefiind psiholog, nici specialist în probleme de gen și nici orice altfel de specialist. Sunt recomandări care reies din propria mea experiență de viață și din cea a zeci de femei, care au împărtășit cu mine experiențele lor, în virtutea activității mele profesionale,, menționează regizoarea Viorica Meșină pe pagina de facebook Centrul Internațional ,,La Strada”.
1. Niciodată nu permite bărbatului să strige la tine.
Cum? Fiecare cu metoda sa. Cineva pleacă și trântește ușa, cineva strigă mai tare ca el, cineva, spune calm „ Stop! Până aici. Nu-ți permit să vorbești cu mine în tonul ăsta”. Metode sunt multe.
Contează doar ca el să înțeleagă că NU vei accepta un ton ridicat.
2. Nu accepta nici măcar în discuții că ai alte drepturi în cuplu, doar pentru că ești femeie.
Fraze de genul „mi se permite pentru că sunt bărbat” tratează-le ca pe o „moștenire” proastă, de care trebuie să scapi.
3. Banii. Iată momentul sensibil.
Străduie-te să nu devii dependentă economic de bărbatul cu care trăiești. Fă studii, găsește-ți un loc de lucru. Nu accepta să fii „întreținuță”. Fiind dependentă de banii bărbatului, punctul 1 și 2 vor fi greu de realizat.
4. Frica. Alt moment sensibil.
Frica e unul din motivele esențiale care pot aduce un cuplu la dezastru, la drame. Frici sunt multe. Mai întâi e „frica de a nu-l pierde”. Nu-l contrazicem ca să nu-l supărăm, ca să nu plece… După care vin celelalte frici: „frica să nu mă lovească, frica să nu afle lumea, frica să nu rămân fără bani, fără casă, în drum cu copiii”, etc. Fricile ne împiedică să acționăm, ne fac slabe și neputincioase, transformându-ne din partenere (care eram la început), în victime. Și se întâmplă exact ceea de ce ne este frică.
5. Inamicul tău numărul 1 este tăcerea!
Dacă vezi că bărbatul tău este violent, nu răbda! În primul rând, nu tăcea. Povestește-le părinților, prietenilor, sau celor apropiați. Nu-ți fie rușine. Pentru că tot acolo vei ajunge, dar vei ajunge prea târziu, atunci când „pumnu” va fi deja o practică în familia ta. Dacă nu găsești sprijinul celor apropiați, adresează-te unui psiholog, sau depune cerere la poliție. Dacă-ți este frică de rezonanță, cere ajutor la un telefon de încredere, acolo, unde apelul este anonim. E important să vorbești despre asta. Nu-ți fie frică, că-l vei supăra pe bărbatul tău, povestind cuiva că te-a lovit. Chiar dacă tu crezi la moment că e doar o greșeală a lui și nu se va mai repeta. Ca să ai șansa să nu se repete, vorbește despre asta. Vorbește de la început, de la prima palmă, de la primul gest violent. Dacă ai nevoie de ajutor, poți apela aici: http://www.lastrada.md/contacte/
6. Gelozia nu are nicio legătură cu dragostea.
Nu te lăsa măgulită de crizele lui de gelozie. Ele nu sunt o dovadă a faptului că te iubește. Mai mult ca sigur, e vorba de o problemă emoțională sau psihică, care nu trebuie subestimată. Manifestarea violentă a geloziei trebuie descurajată.
,,P.S. Aceste 6 puncte nu sunt în contradicție nici cu dragostea, nici cu iertarea. Iubește. Iartă, dar nu deveni victimă. Ține minte, dragostea se bazează pe respect și pe demnitate. Dacă faci abstracție de asta, pui în pericol viața ta și a copiilor tăi”, ne comunică regizoarea Viorica Meșină.