Regizoarea Viorica Meșină a lansat un cod de reguli pentru femei. Învață să fii puternică, nu tolera violența!

Dragostea se bazeazã pe demnitate si respect! În viziunea regizoarei Viorica Meșină, orice femeie poate fi respectată, iubită și fericită. Scenarista vine în ajutorul specialiștilor Centrului internațional ,,La Strada” cu un cod de reguli pentru femei. Autoarea pledează pentru egalitatea de gen și îndeamnă femeile să nu tolereze violența în cuplu. Iată mai jos câteva aspecte care pot face femeile mai puternice și apreciate la nivel social!

separator

,,Îmi voi permite să le scriu aici, nefiind psiholog, nici specialist în probleme de gen și nici orice altfel de specialist. Sunt recomandări care reies din propria mea experiență de viață și din cea a zeci de femei, care au împărtășit cu mine experiențele lor, în virtutea activității mele profesionale,, menționează regizoarea Viorica Meșină pe pagina de facebook Centrul Internațional ,,La Strada”.

1. Niciodată nu permite bărbatului să strige la tine.

Cum? Fiecare cu metoda sa. Cineva pleacă și trântește ușa, cineva strigă mai tare ca el, cineva, spune calm „ Stop! Până aici. Nu-ți permit să vorbești cu mine în tonul ăsta”. Metode sunt multe.
Contează doar ca el să înțeleagă că NU vei accepta un ton ridicat.

2. Nu accepta nici măcar în discuții că ai alte drepturi în cuplu, doar pentru că ești femeie.

Fraze de genul „mi se permite pentru că sunt bărbat” tratează-le ca pe o „moștenire” proastă, de care trebuie să scapi.

3. Banii. Iată momentul sensibil.

Străduie-te să nu devii dependentă economic de bărbatul cu care trăiești. Fă studii, găsește-ți un loc de lucru. Nu accepta să fii „întreținuță”. Fiind dependentă de banii bărbatului, punctul 1 și 2 vor fi greu de realizat.

4. Frica. Alt moment sensibil.

Frica e unul din motivele esențiale care pot aduce un cuplu la dezastru, la drame. Frici sunt multe. Mai întâi e „frica de a nu-l pierde”. Nu-l contrazicem ca să nu-l supărăm, ca să nu plece… După care vin celelalte frici: „frica să nu mă lovească, frica să nu afle lumea, frica să nu rămân fără bani, fără casă, în drum cu copiii”, etc. Fricile ne împiedică să acționăm, ne fac slabe și neputincioase, transformându-ne din partenere (care eram la început), în victime. Și se întâmplă exact ceea de ce ne este frică.

5. Inamicul tău numărul 1 este tăcerea!

Dacă vezi că bărbatul tău este violent, nu răbda! În primul rând, nu tăcea. Povestește-le părinților, prietenilor, sau celor apropiați. Nu-ți fie rușine. Pentru că tot acolo vei ajunge, dar vei ajunge prea târziu, atunci când „pumnu” va fi deja o practică în familia ta. Dacă nu găsești sprijinul celor apropiați, adresează-te unui psiholog, sau depune cerere la poliție. Dacă-ți este frică de rezonanță, cere ajutor la un telefon de încredere, acolo, unde apelul este anonim. E important să vorbești despre asta. Nu-ți fie frică, că-l vei supăra pe bărbatul tău, povestind cuiva că te-a lovit. Chiar dacă tu crezi la moment că e doar o greșeală a lui și nu se va mai repeta. Ca să ai șansa să nu se repete, vorbește despre asta. Vorbește de la început, de la prima palmă, de la primul gest violent. Dacă ai nevoie de ajutor, poți apela aici: http://www.lastrada.md/contacte/

6. Gelozia nu are nicio legătură cu dragostea.

Nu te lăsa măgulită de crizele lui de gelozie. Ele nu sunt o dovadă a faptului că te iubește. Mai mult ca sigur, e vorba de o problemă emoțională sau psihică, care nu trebuie subestimată. Manifestarea violentă a geloziei trebuie descurajată.

,,P.S. Aceste 6 puncte nu sunt în contradicție nici cu dragostea, nici cu iertarea. Iubește. Iartă, dar nu deveni victimă. Ține minte, dragostea se bazează pe respect și pe demnitate. Dacă faci abstracție de asta, pui în pericol viața ta și a copiilor tăi”, ne comunică regizoarea Viorica Meșină.

Tânăr de 20 de ani, prins cu droguri de circa 3 milioane de lei la el

Un tânăr de 20 de ani a fost reținut de oamenii legii, fiind cercetat penal pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora, în scop de înstrăinare.    

Acesta a fost identificat și stabilit datorită intervenției prompte a polițiștii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de poliție Ciocana, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Ciocana.   

Polițiștii au stabilit că suspectul este membrul unui grup criminal organizat specializat în comercializarea substanțelor narcotice prin intermediul aplicației ,,Telegram”.     

În timpul reținerii în flagrant, oamenii legii au depistat asupra bănuitului circa 5 kg de substanțe narcotice: 4 mii de pastile ,,ecstasy”, 1020 grame de droguri tip ,,MDMA”, 1120 grame de marijuana (cannabis), 220 grame de heroina și 210 grame de hașiș.    

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate este de circa 3 milioane de lei.    

În temeiul bănuielilor rezonabile cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri, în privința suspectului, instanța de judecată a dispus plasarea acestuia în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.   

Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, suspectul riscă de la 7 la 15 ani de închisoare. 

Oamenii legii continuă să întreprindă măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală în vederea identificării și altor persoane implicate în activitatea infracțională.    

Cazuri de defăimare premeditată în mediul online a Recensământului 2024 și a activității recenzorilor

În legătură cu apariția în mediul online a unor înregistrări video prin care se răspândesc în societate falsuri despre recensământ, inclusiv despre scopul acestui exercițiu și activitatea personalului de recensământ, fiind făcute și apeluri de a nu participa la recensământ, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu precizări.

Recensământul populației și locuințelor (RPL) din Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024 în corespundere cu prevederile Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și ale Hotărârii Guvernului nr. 69/2024 și Hotărârii Guvernului nr. 951/2022. Acesta este realizat în corespundere cu recomandările Organizației Națiunilor Unite, conform cărora statele lumii trebuie să efectueze recensăminte ale populației cel puțin o dată la 10 ani. RPL din Republica Moldova din anul 2024 se desfășoară după 10 ani de la recensământul precedent (din 2014) și este ultimul an din runda mondială 2020 a recensămintelor realizate pe plan internațional (care cuprinde anii 2015-2024).

În corespundere cu art. 5 al Legii 231/2022, recensământul are ca obiectiv producerea, în condiții de calitate și comparabilitate internațională, a statisticilor oficiale naționale sub forma unor indicatori statistici privind: numărul și distribuția teritorială a populației la cel mai mic nivel teritorial; structura demografică și caracteristicile socio-economice; gospodăriile casnice, locuințele, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele acesteia.

Chestionarele de recensământ au fost elaborate și aprobate urmare a unui proces extins de consultări publice  care a durat mai mult de 1 an. Au fost organizate o serie de mese rotunde, ședințe bilaterale cu reprezentanții societății civile, ca de exemplu ai asociațiilor etno-culturale, Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, organizațiilor care activează în domeniul apărării drepturilor omului etc. În procesul consultării chestionarelor au fost colectate peste 100 de propuneri, care au fost analizate minuțios și de care s-a ținut cont la definitivarea instrumentarului RPL.

Astfel, contrar falsurilor din unele postări video, chestionarele pentru recensământul din 2024, ca și în cazul recensământului precedent din 2014, NU conțin întrebări despre avere, câștiguri, carduri bancare, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri în posesia cetățenilor.

Pentru a asigura buna înțelegere a chestionarelor de recensământ de către reprezentanții diferitor grupuri etno-culturale și informarea din prima sursă a acestora, chestionarele au fost elaborate și sunt disponibile în limbile română, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară și romani.

Cu regret, au fost realizate și răspândite unele înregistrări video a activității recenzorilor, prin care este defăimată cu rea-credință și calomniată activitatea recenzorilor și a recensământului 2024 la general, fiind alimentate temerile nejustificate ale populației să participe la recensământ și astfel împiedicând buna desfășurare a acestuia.

Este ieșit din comun și condamnabil cazul de înregistrare video a interviului de recensământ oferit recenzorului în mod discret de către respondent, înregistrare făcută pe ascuns, fără știrea și acordul acestora. Mai mult ca atât, după intervenția persoanei terțe în procesul de intervievare, respondentul și recenzorul sunt forțați să părăsească locul interviului, fiindu-le adresate învinuiri nefondate, cu tentă de hârțuire.

Menționăm că, recenzorilor și supervizorilor angajați în calitate de personal autorizat contractat de Biroul Național de Statistică, le revine un rol cheie în procesul de colectare a datelor de recensământ în teren, aceștia vizitând fiecare locuință din cadrul sectorului de recenzare atribuit acestora, pentru a asigura că fiecare apartament, casă și fiecare om care locuiește în acestea este recenzat, în modul stabilit de legislație.

Ținem să menționăm că, conform art. 7 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 231/2022, respondenții și alte persoane care fac obiectul recenzării au obligația de a respecta și de a nu obstrucționa activitatea personalului de recensământ.

Defăimarea și calomnierea este realizată aparent de unii pretinși activiști publici care emit ipoteze nemotivate și nejustificate privind recensământul, care au scopul de a de a genera frică și neclaritate în rândul societății, de a știrbi din importanța și imaginea recensământului  și a periclita buna desfășurare a acestuia.

Având în vedere aceste derapaje crase, BNS a sesizat organele de resort pentru a verifica și contracara practicile ilegale, care sunt realizate prin platformele de socializare, aparent de pe profiluri false.

În acest context, ne adresăm populației să fie mai precaută la alegerea surselor de informare, dând prioritate surselor demne de încredere și să nu cadă pradă falsurilor și miturilor despre recensământ, precum și să nu le răspândească.

Apelăm, de asemenea, către populație cu îndemnul să fie indulgență și binevoitoare cu recenzorii de recensământ, aceștia având o sarcină și muncă foarte importantă, responsabilă, dar și extrem de solicitantă atât sub aspectul eforturilor fizice necesare pentru a vizita (în multe cazuri repetat) fiecare casă, locuință, dar și din punct de vedere emoțional, fiind realizate multiple interviuri zilnic cu diverse persoane.

Mulțumim tuturor persoanelor care deja au fost recenzate, oferind răspunsuri corecte la întrebările din chestionarul de recensământ!

Apreciem mult și mulțumim recenzorilor și personalului de recensământ pentru activitatea lor asiduă și extrem de importantă de colectare a datelor de recensământ.

Îndemnăm populația să se informeze din surse oficiale și sigure, în special de pe site-ul oficial al Biroului Național de Statistică www.statistica.gov.md/RPL2024  pentru a fi cât mai corect informați, și să participe la recensământ, oferind răspunsuri complete, care corespund realității.

Răspunsurile la întrebările frecvente și combaterea diverselor falsuri și mituri pot fi consultate pe site-ul oficial web al BNS, la pagina Întrebări frecvente.

Reamintim că, dacă apar îngrijorări sau nelămuriri cu privire la recensământ, populația poate apela la Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024.

Două medalii de bronz și două mențiuni de onoare pentru elevii moldoveni la Olimpiada Balcanică de Matematică din Bulgaria

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfășurată în orașul Varna, Bulgaria, în perioada 27 aprilie – 02 mai 2024.

Medalia de argint a fost obținută de Marius Cerlat, elev al Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău.

Medaliați cu bronz sunt elevii Timur Degteari și Alin Popescu, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Laura Șestacov și Mihai Eșanu, elevi ai aceleiași instituții de învățământ.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Naționalî pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri membrilor Consiliului Olimpic Republican la Matematică pentru dedicație și implicare în pregătirea lotului olimpic național.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

Video! Natalia Gordienko a lansat noua piesă ,,Duș cu apă rece”
Articolul anterior
Flori și felicitări pentru toate femeile care traversează astăzi frontiera de stat!
Articolul următor