O zi plină de istorie! Cum a devenit 8 Martie Ziua Internațională a Femeii?

Ziua de 8 Martie este sărbătorită cu multe zâmbete și fericire în mai multe colțuri ale lumii. Puțini știu însă că sărbătoarea reprezintă de fapt o recunoaștere a drepturilor femeilor, ca urmare a mișcărilor sociale de acum 110 ani ale lucrătoarelor din industria textilă din New York. În data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Iată câteva repere istorice!

separator

Prima zi internațională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite drept o amintire a grevei din 1908 de la New York.  Un an mai târziu, în 1910, Internaționala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaționale a femeii, scopul fiind același: de recunoașterea mișcărilor sindicale din Statele Unite din 1908. Inițial, nu s-a stabilit data exactă la care va fi sărbătorită Ziua Femeii. Așa că, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Ziua de 8 martie a fost stabilită în 1913. Din același an, în Rusia, Ziua Femeii era sărbătorită în ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi, iar din 1917 această zi a coincis cu 8 martie raportat la calendarul pe stil nou. Tot în 1917, în a opta zi a lunii martie are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd care cereau încheierea războiului și înlăturarea Țarului, marcând practic începuturile Revoluției Bolșevice. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluție din Octombrie.

Începând din anii ’70, Ziua Femeii a căpătat valențe internaționale. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975, ca urmare a Anului Internațional al Femeii. Mai mult, perioada 1976 – 1985 a fost declarată Deceniul Internațional al Femeii. Din 1977, ONU a început să încurajeze toate țările din lume să adopte 8 martie ca zi pentru drepturile femeii.

În țările din lagărul comunist, după cel de-Al Doilea Război Mondial, această zi era atribuită și zilei mamei. Practic femeile primeau flori și se bucurau de mai multă atenție. Nici propaganda comunistă nu a uitat să acorde atenție deosebită femeilor pe 8 martie. Era ziua în care femeile beneficiau de un program redus, iar în unele instituții erau organizate momente artistice.

În schimb, în celelalte țări unde fusese adoptată ziua internațională a femeii, 8 martie era marcată ca zi a femeilor care militează pentru drept la vot, drept la proprietate, dreptul la educație, la divorț sau la contracepție. În Marea Britanie de exemplu, 8 martie este o zi în care au loc marșuri în favoarea libertăților femeilor și au loc diverse întruniri.

După divizarea blocului comunist, 8 martie și-a pierdut conotația politică și a adoptat un aspect ușor comercial, fiind ziua în care femeile primesc nu doar flori sau felicitări, ci și cadouri.

 

Marcel Ștefăneț își așteaptă publicul de peste Prut la un spectacol de excepție, pe 14 mai, la Sala Palatului, alături de invitați speciali

Dirijorul și compozitorul Marcel Ștefăneț își așteaptă publicul de peste Prut la un nou spectacol de excepție“ la București – un concert jubiliar – în data de 14 mai, la Sala Palatului, informează unica.md.

Alături de invitați speciali, evenimentul promite să fie o seară plină de muzică și emoție! Acest spectacol va fi o oportunitate specială pentru publicul din România să savureze creația virtuozului violonist moldovean și nu doar.

”Dragi prieteni, pregătiți-vă pentru o seară de neuitat! Mega spectacolul meu jubiliar va fi o explozie de energie, emoție și momente magice. Invitați speciali: Orchestră live “Ethno Republic”, muzică ce vă va ridica în picioare. Nu ratați acest eveniment grandios! Vă aștept să sărbătorim împreună!”, spune maestrul.

Marcel Ștefăneț este cunoscut pentru melodiile sale care combină elemente din muzica populară, balcanică, clasică și jazz, iar concertul jubiliar va include lucrări absolut inedite din repertoriul său.

În scenă vor urca soția și fiica muzicianului Cornelia și Alexandra Ștefăneț, frații maestrului – Edgar și Veaceslav Ștefăneț, dar și renumiți interpreți de pe ambele maluri ale Prutului: Adriana Ochișanu, Adriana Antoni, Marcel Pavel, Leo de la Roșiori, Ana-Maria și Marian Mexicanu, Gabriela Nistor, Monica Anghel, Nicu Paleru, Cristi Nucă, Diana Matei și Marian Cleante, Robert Târnăveanu, Tudor Ungureanu și grupul ”Ștefan Vodă”, dar și ansamblul de dansuri ”Hecenii”.

Concertul jubiliar al maestrului va fi un eveniment deosebit, care va celebra nu doar cariera de succes a artistului Marcel Ștefăneț, ci și va pune în valoare legăturilor culturale între România și Republica Moldova.

Dacă ești din România, pe 14 mai ai ocazia să participi la un spectacol care nu ar trebui ratat!

Bilete pot fi cumpărate AICI!

Unica.md îi urează mult succes maestrului! Recent, Marcel Ștefăneț, alături de soția sa Cornelia Ștefăneț au fost invitați în cadrul unei emisiuni marca unica.md cu Nicoleta Adam. Dacă nu ați urmărit-o vă invităm să o vedeți neapărat.

Caz șocant în Italia: O moldoveancă beată la volan s-a izbit în mașina carabinierilor

O femeie de 36 de ani din R.Moldova este cercetată penal de autoritățile italiene, după ce în noaptea spre 8 aprilie a urcat beată la volan și a provocat un accident rutier cu implicarea unui automobil al carabinierilor. Cazul a avut loc în localitatea Abano Terme din provincia Padova, scrie deschide.md.

Potrivit presei apenine, incidentul a avut loc în jurul orei 02:00, când un echipaj de carabinieri a observat un automobil suspect oprit în apropierea unei tutungerii. Militarii au decis să verifice automobilul, însă în momentul apropierii, vehiculul a pornit brusc, lovind automobilul carabinierilor.

După o scurtă urmărire pe străzile orașului, mașina a fost oprită. În cadrul audierii, militarii au observat că femeia s-ar afla în stare de ebrietate, însă aceasta a refuzat să treacă testul la alcoolemie. Astfel, s-a dispus reținerea acesteia.

Acum, moldoveanca va trebui să răspundă pentru acuzațiile de conducere în stare de ebrietate cu refuzul testării, precum și pentru provocarea unui accident rutier.

Reacția președintelui chinez după ce Trump a impus tarife de 104% Chinei

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut miercuri „întărirea legăturilor strategice cu ţările învecinate” în prima sa apariţie publică de când preşedintele american Donald Trump a crescut tarifele pentru ţara asiatică la 104%, scrie digi24.ro.

Xi, care nu l-a numit pe Trump, şi-a îndemnat oficialii în timpul unei întâlniri de lucru să îmbunătăţească relaţiile cu ţările vecine „prin gestionarea adecvată a diferendelor” în vederea „întăririi legăturilor în lanţurile de aprovizionare”, a informat agenţia oficială de presă Xinhua, informează EFE, potrivit Agerpres.

La întâlnire, Xi a subliniat că relaţiile Chinei cu vecinii săi sunt „la cel mai bun nivel al istoriei moderne”, dar că, în acelaşi timp, Beijingul intră ” într-o etapă crucială profund împletită cu dinamica regională în schimbare şi cu evoluţiile globale”.

Liderul chinez a mai susţinut că diplomaţia chineză cu vecinii săi se va baza pe construirea unei „comunităţi a viitorului comun”, unul dintre cele mai repetate sloganuri ale liderilor Partidului Comunist Chinez (PCC, de guvernământ) care susţine că „prosperitatea este durabilă doar prin truda comună a naţiunilor”.

La reuniune, s-a mai remarcat faptul că Beijingul trebuie să-şi „întărească” „simţul responsabilităţii” şi să menţină „o diplomaţie de vecinătate a prieteniei, sincerităţii, beneficiului reciproc şi incluziunii”. La întâlnire s-a mai subliniat că China ar trebui „susţină ţările din regiune în menţinerea propriilor căi de dezvoltare şi să gestioneze în mod corespunzător conflictele şi diferendele”.

„Trebuie să construim o reţea de interconectare la nivel înalt şi să consolidăm cooperarea în lanţurile industriale şi de aprovizionare”, adaugă textul reuniunii, precum şi „să menţinem în comun stabilitatea regională şi să cooperăm în domeniul securităţii şi al aplicării legii”.

Liderul chinez nu a menţionat în niciun moment Statele Unite, iar până acum Beijingul a subliniat că nu va ceda tarifelor lui Trump. Preşedintele SUA a ordonat marţi un tarif suplimentar de 50% pentru produsele chinezeşti, ducând taxele totale pe mărfurile chinezeşti la 104% şi confirmând o escaladare rapidă a războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii.

Beijingul anunţase anterior un tarif de 34% pentru produsele americane, după ce Trump impusese aceeaşi cotă pentru mărfurile chinezeşti.

Pornhub dă în judecată Uniunea Europeană
Articolul anterior
Accident grav în raionul Criuleni
Articolul următor
Close menu