Scene șocante într-o stațiune de schi din Georgia. Un telescaun se rupe și aruncă oamenii în aer. Video

Vacanță de coșmar în Georgia. Un telescaun s-a defectat în timp ce era în funcțiune, aruncând oamenii în aer.

separator

Scena șocantă a fost surprinsă cu camerele de luat vederi. În video, se poate vedea cum, la un moment dat, sistemul de telescaun a luat-o razna și a început să ruleze cu viteză. Schiorii care nu au apucat să sară de pe bănci au fost pur și simplu aruncați în aer. Băncile s-au izbit zgomotos și violent una de alta și s-au facut praf, în timp ce alți pasageri se apropiau cu viteză.

sursa video: www.publika.md

Două medalii de bronz și două mențiuni de onoare pentru elevii moldoveni la Olimpiada Balcanică de Matematică din Bulgaria

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfășurată în orașul Varna, Bulgaria, în perioada 27 aprilie – 02 mai 2024.

Medalia de argint a fost obținută de Marius Cerlat, elev al Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău.

Medaliați cu bronz sunt elevii Timur Degteari și Alin Popescu, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Laura Șestacov și Mihai Eșanu, elevi ai aceleiași instituții de învățământ.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Naționalî pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri membrilor Consiliului Olimpic Republican la Matematică pentru dedicație și implicare în pregătirea lotului olimpic național.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

Implementarea votului electronic a fost stopat din cauza riscurilor de securitate cibernetică la care este expusă Republica Moldova

Comisia Electorală Centrală nu a renunțat la implementarea votului online, dar a stopat acest proces din motive legate de riscurile de securitate cibernetică la care este expusă Republica Moldova, au declarat reprezentanții CEC la o ședință. De cealaltă parte, experții susțin că votul electronic este mult mai ieftin comparativ cu cel clasic sau cu cel prin corespondență, iar riscurile de securitate vizează orice tip de vot, scrie moldova1.md.

Implementarea votului prin internet în Republica Moldova este dificilă nu doar din cauza riscurilor de securitate cibernetică, dar și pentru că nu au fost identificați prestatori și software-uri de servicii digitale calitative care să contracareze aceste riscuri, a declarat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica. Acesta a mai spus că anumite elemente, cum ar fi identificarea persoanelor la distanță prin metode digitale, sunt deja incluse în proiectul privind votul prin corespondență care va fi testat în alegerile prezidențiale din toamnă.

„Comisia Electorală Centrală nu a renunțat la implementarea votului prin internet, dar reieșind din acele motive, obiective care sunt la această etapă, adică riscurile de securitate cibernetică la care este expusă Republica Moldova, inclusiv CEC, din perspectiva războiului care este la hotarul Republicii Moldova și, suplimentar, practic experiența comisiei în găsirea acelor prestatori de servicii digitale calitative care să ofere dezvoltarea acelor produse, a softurilor pentru punerea în aplicare a diferitelor aspecte digitale, este foarte complicat și, pe alocuri, practic imposibil. Deci, din aceste considerente și lucrurile durează mai mult decât ne-am fi dorit noi, totuși vreau să atrag atenția că anumite elemente definitorii, precum identificarea persoanelor la distanță prin metode digitale, deja se regăsesc inclusiv în acest proiect și, respectiv, va fi o bună oportunitate pentru a testa inclusiv anumite aspecte sau anumite părți ale procedurii de vot prin internet, că ceea ce se face sau să facem din perspectiva punerii în aplicare parțiale a votului prin corespondență ar fi de foarte mare ajutor, inclusiv pentru exercitarea votului de internet”, a declarat Pavel Postica.

Expertul politic Mihai Mogîldea a declarat pentru Radio Moldova că atât votul prin corespondență, cât și cel la urne comportă riscuri, în special, de a fi fraudate, dar introducerea votului electronic ar reduce din cheltuieli și ar facilita procesul de vot al cetățenilor din diasporă.

„Votul electronic reprezintă o metodă alternativă care poate facilita procesul de vot pentru cetățenii moldoveni, stabiliți în mod special în diasporă. Vorbim aici despre zeci, dacă nu chiar sute de mii de cetățeni moldoveni care astăzi sunt în indisponibilitatea de a-și exercita dreptul la vot pentru că se află la distanțe semnificative de secțiile de votare sau locuiesc în state în care în general nu există secții de vot sau trebuie să acopere costuri financiare semnificative pentru a vota. Votul electronic este cea mai ieftină metodă de vot, deoarece, spre deosebire de votul la urne sau votul prin corespondență, nu implică costuri atât de mari de personal, de logistică și toate cheltuielile sunt suportate de stat, nu de votanți. Asta este diferența semnificativă față de votul la urne. Orice metodă de vot implică riscuri. Votul la urne tot implică riscuri, votul clasic la fel poate fi fraudat, și noi avem diverse cazuri de fraudă electorală, cum ar fi coruperea alegătorului, sau fotografierea buletinului de vot. Toate aceste lucruri le-am văzut ani de-a rândul în timpul alegerilor”, a menționat Mihai Mogîldea.

Precizăm că, în anul 2022, Parlamentul a votat alocarea a circa opt milioane de lei pentru testarea votului electronic. Potrivit Președintei CEC, Angelica Caraman, aceste resurse ar putea fi alocate după testarea votului prin corespondență și desemnarea unei companii pentru dezvoltarea software-urilor destinat votului online.

Precizăm că inițiativa de implementare a votului electronic a fost lansată încă în anul 2008, prin intermediul unei legi adoptate de Legislativ, care a stabilit conceptul de digitalizare a procesului electoral. Proiectul trebuia să fie implementat din 2016.

Potrivit autorităților responsabile, votul online ar facilita participarea cetățenilor la procesul electoral din țară, precum și a diasporei și ar soluționa problema numărului limitat de secții de votare deschise în străinătate.

Caz real: Un tată l-a sunat pe șeful IGP să se clarifice de ce fiul său a fost deranjat de poliție

La data de 29 aprilie curent, în jurul orei 15:00, în timpul deplasării spre o ședință de lucru, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a observat la intersecția străzii Vasile Alecsandri cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt două BMW-uri parcate neregulamentar. Acestea care au blocat alte mașini parcate, împiedicând și circulația pe o bandă, scrie autoblog.md.

După ce s-a asigurat că șoferii nu se simt rău și că mașinile nu au defecțiuni tehnice, șoferii lipsind de lângă mijloacele de transport, șeful IGP a solicitat un echipaj de poliție pentru documentare.

La revenire, șoferul BMW-ului gri a refuzat să aștepte echipajul pentru a-i fi întocmit procesul verbal pentru încălcarea comisă. A urcat în mașină și a plecat, iar polițiștii au fost nevoiți să-l oprească pe o altă stradă pentru a-i întocmi sancțiunea.

Mai mult, fiind verificat în sistemul informațional de date, oamenii legii au stabilit că la volanul acestei mașini s-au comis opt încălcări în trafic, persoana eschivându-se în toată această perioadă de la achitarea amenzilor.

Conform procedurii de identificare a persoanei care a condus mașina în timpul fixării încălcărilor, șoferul a fost condus la Secția monitorizare și documentare a traficului rutier pentru întocmirea proceselor verbale. După ce i-au fost întocmite patru procese bărbatului și alte patru unei persoane care a condus mașina respectivă, șoferul a plecat din sediul Poliției.

Și acum partea cea mai interesantă! În timpul documentării șoferului, șeful Poliției a fost contactat de tatăl acestuia! După ce a văzut că nu i s-a răspuns la telefon, acesta a sunat în Anticamera șefului IGP cu rugămintea de a fi contactat pentru o discuție, probabil pentru a încerca să influențeze anumite acțiuni sau persoane. Și asta chiar dacă șoferul BMW-ului nu a contestat deciziile polițiștilor, recunoscându-și încălcările comise și achitând deja toate amenzile aplicate.

IGP reamintește în context:

”Toți participanții la trafic sunt egali în fața legii și nu ar trebui să apară ulterior frustrări în legătură cu amenzile aplicate! Nu este plăcut să fii sancționat, dar îți asumi atunci când alegi să încalci drepturile altor participanți la traficul rutier. Recomandăm șoferilor să-și recunoască greșelile și să se corecteze în acest sens, dar nu să se eschiveze crezând că le este permis orice!”

Vedetele care poartă cu mândrie produsele „Made in Moldova”
Articolul anterior
Caz terifiant! O femeie din Cluj a fost aruncată de la etajul zece chiar de nepotul său
Articolul următor