Anul 2018 fără vară în Europa? O teorie circulă pe internet

Anul 2018 ar putea fi un an fără vară, așa cum s-a întâmplat și în 1815 după eruptia vulcanului Tambora, din Indonezia. Aceasta este teoria care circulă în ultima vreme pe Internet.

separator

În vara anului 1815, în Europa a fost frig, iar nordul Europei a fost acoperit de zapadă. Analistul militar român Sebastian Sârbu a vorbit despre acest fenomen în cadrul unei emisiuni de televiziune.

„Erupția vulcanului va cauza un nor de sulf care va duce la dispariția verii. Sulful are un efect de răcire, un efect distructiv și duce la această anomalie, la răcire considerabilă a atmosferei. Din acest punct de vedere, se așteaptă ca lunile de schimbare de anotimp să reprezinte niște momente critice sau favorabile în ceea ce priveste posibilitatea unei erupții”, a declarat specialistul în fenomene climatologice.

Erupția vulcanului Tambora din 1815 este cea mai puternică erupție din timpurile istorice. Efectele acestei erupții s-au resimțit pe întrega planetă, iar anul 1816 este cunoscut ca anul fără vară.

Pe 5 aprilie 1815, vulcanul indonezian a erupt cu o forța devastatoare, aruncând în atmosferă trombe de gaze sulfuroase, cenușă și roci. Norii toxici s-au ridicat la peste 40 km înălțime și au provocat un dezastru nemaiîntâlnit. Timp de cinci ani în mare parte din Indonezia nu a mai crescut iarbă.

Au fost afectate și insulele vecine, în special Bali și Lombok peste care a căzut o ploaie de cenușă ce a provocat distrugerea recoltelor. Numărul victimelor a fost estimat la peste 80.000.

Timp de cinci ani după erupție, clima a fost mai rece, soarele apărând în emisfera nordică în culori ciudate: mai întâi albastru, apoi verde și roșu-portocaliu, scrie catastrofe-naturale.ro. În întreaga lume atmosfera era încărcată cu cenușă. Această scădere a temperaturilor a avut ca efect o reducere însemnată a recoltelor, declanșând foame și revolte în Europa.

În aprilie 2011, Tambora s-a trezit la viață și amenința din nou omenirea cu o nouă erupție. Geologul Jules de Boer, de la Universitatea din Connecticut, susține că este imposibil de calculat forța cu care va erupe vulcanul. El este însă convins că, dacă erupția va avea loc anul acesta sau în următorii ani, numărul victimelor va fi mult mai mic decât în 1815, deoarece o erupție precum cea de atunci are loc o dată la 200 de ani.

sursa

De câți bani ai nevoie să trăiești decent în Marea Britanie. Cercetătorii au realizat un studiu

Cercetătorii de la Universitatea Loughborough au realizat un studiu privind venitul necesar pentru a trăi decent în Marea Britanie în anul 2023, ținând cont de creșterea costului vieții.

Conform analizei lor, o persoană ar trebui să câștige cel puțin 29.500 de lire sterline pe an pentru a atinge un nivel de viață acceptabil.

Această sumă reprezintă o creștere semnificativă față de 2022, când necesarul estimat era de 25.000 de lire sterline. Pentru o familie cu doi copii, această sumă crește la 50.000 de lire sterline, comparativ cu 44.500 de lire sterline în anul anterior.

Studiul face parte din proiectul „Standardul de venit minim” (MIS), care urmărește de 15 ani nevoile materiale și nemateriale ale gospodăriilor pentru a atinge un nivel de trai adecvat. MIS se concentrează pe determinarea a ceea ce este necesar pentru a participa în societate, nu doar pentru a supraviețui.

Aproape 30% din oamenii din UK se descurca prost cu banii

Conform ultimei analize, 19,2 milioane de oameni din Marea Britanie, adică 29% din populație, trăiesc în gospodării cu venituri sub standardul minim, fără un venit suficient. Aceasta este consecința presiunilor semnificative asupra veniturilor gospodăriilor și a inflației, în special în ceea ce privește alimentele și combustibilii de uz casnic.

În fața creșterii rapide a costului vieții, veniturile oamenilor, atât muncitori, cât și șomeri, nu reușesc să țină pasul. Chiar și cu un loc de muncă cu normă întreagă și un salariu minim, o persoană atinge doar 73% din minimul necesar pentru un nivel de trai acceptabil.

În fața acestor provocări, cercetătorii fac apel la guvern pentru luarea de măsuri. Ei propun creșterea beneficiilor sociale în concordanță cu inflația pentru a elimina incertitudinea pentru cei care primesc prestații și pentru a îmbunătăți sistemul de securitate socială.

De asemenea, subliniază necesitatea de investiții pe termen lung în locuințe și găsirea modalităților de reducere a costurilor și îmbunătățire a calității serviciilor cheie, cum ar fi transportul și îngrijirea copiilor, scrie site-ul ziarulromanesc.net. 

Mame și fiice celebre care au purtat aceeași rochie, chiar și la 25 de ani distanță. Cât de frumoase sunt fiicele divelor

Mamele lasă, ușor, ușor, locul fiicelor în showbiz! Fiicele starurilor de la Hollywood sunt recunoscătoare mamelor lor și adesea încearcă să le copieze.

De exemplu, cel mai aperciat supermodel al anilor 90, Cindy Crawford, a deschis calea fiicei sale, Kaia, în lumea modellingului. Cu doi părinți celebri, legende la Hollywood, este de înțeles că și fiica lui Michael Douglas și a lui Catherine Zeta Jones, Carys, vrea să le calce pe urme. Și exemplele pot continua, scrie protv.ro.

Multe tinere au apărut la diverse evenimente în rochii emblematice purtate, în trecut, de mamele lor pe covorul roșu.

Cel mai recent exemplu în acest sens este Carys Douglas, care, de ziua ei, la împlinirea a 21 de ani, a îmbrăcat o rochie roz cu care Catherine Zeta Jones a făcut furori în 1999, la MTV Movie Awards.

Tot de ziua ei, la împlinirea a 18 ani, și Kaia Gerber a adus un omagiu mamei sale, Cindy Crawford, purtând o copie a celebrei rochii Versace, cu care și-a făcut apariția în 1992 la MTV VMA.

Rochiile de Oscar ale Angelinei Jolie și ale lui Gwyneth Patrow au fost și ele „reciclate” de către fetele lor.

Și Salma Hayek și-a îmbrăcat fiica, anul trecut, la Vanity Fair Oscar party într-o rochie roșie cu umerii goi, purtată de ea în 1997.

Una dintre cele mai înalte femei din lume a murit la 77 de ani. Avea o înălțime de 224,8 cm

Maria Feliciana dos Santos, una dintre cele mai înalte femei din lume, a murit la vârsta de 77 de ani. Pe când avea peste 20 de ani, ea măsura 224,8 centimetri înălțime, însă a mai scăzut odată cu înaintarea în vârstă, scrie stirileprotv.ro.

Maria Feliciana, fostă cântăreață și jucătoare de baschet, a murit sâmbătă, într-un spital privat din Brazilia.

Timp de mai mulți ani, ea a deținut recordul de cea mai înaltă femeie.

În prezent, Rumeysa Gelgi, din Turcia, este cea mai înaltă femeie din lume, măsurând 2,15cm înălțime, scrie The Sun.

Luare de ostatici într-un supermarket din Franța. Două persoane sunt decedate
Articolul anterior
Alexandru Manciu este omagiat! Vezi ce surpriză i-au făcut părinții și fratele său mai mic
Articolul următor