Autoarea Lia Sharova, din Rusia, este cunoscută publicului larg grație cărților sale, pe care le-a publicat de-a lungul timpului. Aceasta le aduce părinților sfaturi despre cum să-și țină copiii în siguranță. Conducătoarea Asociației Obștești «Стоп Угроза» și autoarea cărții cu aceeași denumire a vorbit și despre comportamentul în caz de incediu. Iată ce poți face în asemenea situații, potrivit expertei Lia Sharova.
1. Urinează pe eșarfa ta! Deși pare ciudat, acesta lucru te poate ajuta să părăsești în siguranță încăperea plină de fum. E puțin probabil să ai tot la îndemană tot timpul o sticluță cu apă. Însă fumul este prima cauză de deces în caz de incendiu. Prin urmare, ia orice haină: o eșarfă, un tricou, o cămașă, o bluză, o fustă, o rochie, urinează pe ea și respiră prin țesătura umedă. Urina filtrează fumul și substantele toxice chiar mai bine decât apa. Într-o situație periculoasă, nu este o rușine să o faci. Dezvăluie-i și copilului acest sfat.
2. Învață-i pe copii jocul ,,găsește calea de ieșire”. Atunci când ne aflăm într-o încăpere, nu ne trece prin gând niciodată cum am putea părăsi clădirea în caz de incendiu. Însă acest lucru este important. Ar trebui să ținem cont și de asta. Și acest lucru poate fi însușit rapid și distractiv, transformându-l într-un obicei: pe parcursul primelor 2-3 săptămâni, aflându-te în orice bloc nou, analzează care sunt modalitățile rapide de a părăsi clădirea în caz de urgențe. Puteți să consultați personalul în acest sens.
3. Cum să te comporți într-o mulțime cuprinsă de panică? Există trei reguli: 1. Mergi doar în direcția mișcării, fără oprire, chiar dacă rudele rămân în urmă. Te vei întâlni cu ei după ce ieși afară. 2. Ocolește cu mare grijă muchiile, stâlpii, orice obstacol care îți apare în vizor. Pentru asta de la distanță, uită-te înainte și analizează traseul. 3. Înaintează ținând brațele încrucișate pe piept, cu mâinile pe umeri și coatele orientate înainte. Pentru a putea respira în caz că vei fi strivit.
4. Dacă ai căzut, ai trei secunde pentru a te ridica cu orice preț. Pentru a face acest lucru, ține-te ușor de picioarele persoanei din fața ta, de blugi, palton, și ridică-te cu ajutorul mâinilor și picioarelor pe acest ,,suport”, până în partea de sus, ,,precum o maimuță”. Bineînțeles că omul din fața ta nu va fi foarte încântat să-i faci asta. Și poate chiar te va huidui. În schimb, tu vei reusi să te ridici. Practică acasă acest exercițiu de mai multe ori, cu soțul, soția. Învață-i și pe copii cum ar putea să se rdice rapid de jos într-o mulțime.”