Pe rafturile marilor magazine din țările europene tot mai des poți găsi haine produse în Moldova. Mari producători de branduri, dar și investitori cu importante resurse financiare din Vest își îndreaptă în ultimii ani afacerile către Estul Europei, atrași de forța de muncă ieftină și salariul minim extrem de mic. Însă eticheta „Made in Moldova” nu înseamă întotdeauna și muncă decentă: în unele fabrici din Republica Moldova angajații, în cea mai mare parte femei, sunt plătiți cu salarii mizere, iar condițiile de muncă sunt departe de standardele țărilor dezvoltate, scrie anticoruptie.md.
Hainele cusute în Moldova ajung pe rafturile magazinelor din Marea Britanie, Italia, România și alte țări din Europa.
Statisticile oficiale arată că 85 la sută din muncitorii din industria textilă din Moldova sunt femei. Numărul angajaților din sector în 2016, conform Biroului Național de Statistică, era de circa 18.300. Însă, potrivit unui studiu recent realizat de Friedrich-Ebertr-Stiftung Moldova în comun cu Clean Clothes Campaign, numărul real al muncitorilor ar fi cel puțin de două ori mai mare decât cel raportat de statistica oficială.
Muncitoarele din Moldova muncesc 8 ore pe zi pentru un salariu lunar de doar 2.500 de lei.
,,În timpul lucrului nu ai voie să mergi la toaletă”
Pe timp de vară temperatura în hala unde lucrează 200 de femei ajunge și la 40 de grade. Muncitoarele povestesc că ventilatoarele care sunt în încăpere nu răcoresc deloc aerul, iar ferestrele nu pot fi deschise, întrucât au gratii.
,,Dacă bei prea multă apă, e problemă. Nu ai voie să mergi la toaletă în timpul lucrului, te taxează imediat, cu reținere din salariu. Au fost cazuri când femeile au leșinat în timpul lucrului, au pierdut sarcini”, povestește o angajată.
Muncitoarele sunt îngrijorate și de faptul că ușile halelor sunt încuiate și spun că ar fi imposibil să se salveze în caz de incediu sau accidemt.
Muncitoarele se plâng și de faptul că la locul de muncă ar fi o atmosferă grea și că supraveghetorii ridică vocea la unele muncitoare, le înjură, iar pentru greșeli minime sau întârzieri le taie din salariu.
Angajatele întreprinderii cu capital străin Floreana Fashion SRL din Florești spun au sesizat de mai multe ori autoritățile despre încălcarea condițiilor de muncă și normelor securității la locul de muncă, dar nu au primit niciun răspuns. Ele recunosc că nu au semnat sesizările, de teamă că vor avea probleme.
Muncitoarele de la Floreana Fashion mai povestesc că normele stabilite pentru ziua de muncă sunt aproape de neîndeplinit. Chiar dacă lucrezi fără întrerupere, nu reușești să îndeplinești norma zilnică. Din această cauză femeile sunt nevoite să muncească peste program sau în zilele de odihnă. Ele sunt nemulțumite și de faptul că atunci când nu îndeplinesc norma, li se reține din salariu.
Citește materialul de investigație integral pe anticoruptie.md