Uimitor! O moldoveancă este noua instrumentistă a trupei Holograf. Video!

În presa de peste Prut este supranumită Lady with the Sax. Este vorba despre moldoveanca Doina Spătaru, care anul trecut i-a cucerit pe juraţii de la „Vocea României” şi a fost aleasă de Loredana în echipa ei, iar acum a devenit noul saxofonist al trupei Holograf.

separator

Doina a cântat alături de membrii trupei în spectacolul organizat de ziua lui Dan Bittman, dar și la Concertul de la Sala Palatului.

Moldoveanca a avut norocul să urce pe aceeaşi scenă a Sălii Palatului alături de antrenoarea sa, Loredana, în spectacolul „Ador”, unde a urcat alături de ceilalţi colegi din showul de la Pro TV.

Doina are o mulţime de oferte şi apariţii în showuri și își dorește să înceapă să compună pentru ea şi pentru alţi interpreţi.

„Mă apuc de producţie proprie, îmi doresc să mă închid în casă şi să compun propriile piese”, a povestit Doina pentru click.ro.

Doina Spătaru are 31 de ani și este originară din Chişinău, fiind una dintre cele mai ambiţioase soliste din industrie, care a reușit să își facă un nume peste Prut.

Doina a început să cânte de la 3 ani, tatăl său fiind cel care a înscris-o la o şcoală de muzică. Mai târziu, a studiat pedagogie muzicală şi compoziţie de jazz- muzică uşoară. A făcut primii doi ani de Conservator la Iaşi, iar pe ultimii doi la Conservatorul din Bucureşti. Doina a participat la ”Fabrica de Staruri 3”, la Chişinău, unde a reușit să ajungă până în marea finală.

După care a urmat ”Festivalul Mamaia 2012” și concursurile de talente precum ”X Factor România” și Vocea României”. Totodată, interpreta a filmat în filmul ”The Mercenary: Absolution”, având ocazia să-l cunoască îndeaproape pe Steven Seagal dar și pe Nicolas Cage care a filmat în România scene din filmul ”The Dying of the Light”. Doina mai are patru fraţi, doi mai mari şi doi mai mici, iar toţi copiii familiei au cântat la un instrument. Doina a studiat clarinetul, saxofonul şi cobza.

Țânțari care răspândesc malaria, descoperiți și pe teritoriul României. Semnalul de alarmă transmis de autorități

România se confruntă cu o nouă provocare de sănătate publică: prezența țânțarilor care pot transmite malaria. Această situație alarmantă a determinat autoritățile și specialiștii în sănătate să intensifice măsurile de prevenție și să informeze publicul despre riscurile asociate.

Recent, mai mulți țânțari capabili să răspândească malaria au fost identificați în diverse regiuni din Europa, inclusiv în România. Schimbările climatice, care favorizează temperaturi mai ridicate și perioade mai lungi de căldură, au facilitat răspândirea acestor insecte vectori. Situația este similară în alte țări europene, unde experții avertizează că bolile transmise de țânțari, cum ar fi malaria și febra dengue, ar putea deveni mai frecvente.

Semnalul de alarmă transmis de autorități

Rachel Lowe, un medic respectat din Barcelona, a subliniat necesitatea unei pregătiri adecvate în fața acestor boli. Conform unei declarații pentru The Guardian, Europa ar putea fi nepregătită să gestioneze un val de infecții cu malaria și febra dengue. Ea a avertizat că răspunsul slab la schimbările climatice ar putea duce la o creștere a numărului de cazuri și chiar la decese.

„Odată cu răspunsul slab la schimbările climatice, ne putem aștepta la o creștere a cazurilor și la apariția morților cauzate de boli precum malaria și febra dengue pe teritoriul Europei. Trebuie să anticipăm eventuale pandemii și să intervenim din timp pentru a le preveni”, a declarat medicul Rachel Lowe, conform The Guardian și Realitatea.net.

Malaria este o boală infecțioasă gravă, cu simptome ce pot fi confundate ușor cu cele ale altor afecțiuni minore. Simptomele includ frisoane severe, febră înaltă, grețuri, dureri musculare, dureri de piept, oboseală persistentă și transpirații abundente. Este crucial ca oricine prezintă aceste simptome să caute imediat asistență medicală.

Prevenția și măsurile de control

Pentru a preveni răspândirea malariei, este esențială o monitorizare atentă a populațiilor de țânțari și implementarea de strategii eficiente de control al vectorilor, cum ar fi:

Utilizarea de insecticide în zonele cu risc crescut.
Instalarea de plase de țânțari la ferestre și uși.
Folosirea de lotiuni sau spray-uri repelente de insecte.
Eliminarea apelor stătătoare, care pot servi drept mediu propice pentru reproducerea țânțarilor.

Prezența țânțarilor care transmit malaria în România este un semnal de alarmă pentru toți cetățenii. Este vital să se ia măsuri de precauție și să se respecte recomandările autorităților pentru a reduce riscul de infecție. 

Semafoare pe asfalt pentru pietonii cu ochii mereu în telefon. În ce țară se întâmplă?

Sud-coreeni încearcă să prevină accidentele de la trecerile de pietoni.

Pentru că problema ochilor ațintiți în telefon a ajuns să fie globală, autoritățile au amplasat semafoarele la nivelul solului, și nu pe stâlpi, tocmai ca oamenii să le observe indiferent de situație. 

sursa

O cisternă din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Șoferul a decedat pe loc

O cisternă cu etanol, înmatriculată în Republica Moldova, s-a răsturnat pe o șosea din România. Accidentul a avut loc astăzi, pe drumul naţional DN2 (E85), la Mărăşeşti, anunță Digi24.ro citând informația oferită de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea.

Potrivit autorităților române, șoferul a fost declarat decedat după ce a fost descarcerat.

„Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de intervenţie, o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD, la un eveniment rutier produs pe DN2 – E85, pe raza oraşului Mărăşeşti, în care a fost implicată o autocisternă, înmatriculată în Republica Moldova, încărcată cu etanol. Conducătorul auto a fost descarcerat, din nefericire, echipajul SAJ prezent la faţa locului declarând decesul acestuia”, a precizat ISU Vrancea.

La faţa locului sunt prezente şi două autospeciale ale SVSU Mărăşeşti, precum şi mai multe echipaje de poliţie şi ambulanţă. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, circulaţia rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, valorile de trafic fiind în creştere. Pompierii acţionează pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor şi curăţarea carosabilul de elementele rezultate în urma evenimentului rutier, respectiv combustibil şi substanţă care s-au scurs din cisternă, pentru reluarea cât mai rapidă a traficului în zonă.

Cele mai puternice zece citate de Richard Bach care îți vor schimba viața
Articolul anterior
Anunț important pentru moldovenii care dețin cetățenie română
Articolul următor