Anxietatea “loveşte” de 2 ori mai mult femeile decât bărbaţi!
Un studiu făcut de cercetătorii americani demonstreză că femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea tulburărilor de anxietate decât bărbaţii.
Tulburările de anxietate includ următoarele forme: anxietate generalizată, fobia socială, fobii specifice, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă şi stresul post-traumatic. Cele mai frecvente simptome ale tulburărilor de anxietate sunt: transpiraţia, tremurăturile, tahicardia, panica, excitarea, greaţa, leşinul, gândurile disfuncţionale. Plus la toate, aceste persone tind să gândească negativ sau să aibă previziuni catastrofale care să întreţină starea de excitare. În cazul stresului post-traumatic este posibil ca imaginile unei traume să revină mereu în minte.
Unii specialişti susţin că tulburările de anxietate sunt mai frecvente la femei deoarece ele discută mult mai deschis despre problemele lor, în comparaţie cu bărbaţii. Psiholog Dr. Kim Felmingham de la Universitatea din Tasmania şi colegii săi au probat o teorie biologică pentru a explica din ce cauză femeile sunt mai predispuse la aceste tulburări decât bărbaţii.
Cercetările anterioare arată că amintirile asociate emoţiilor, mai ales cele negative, sunt rememorate mult mai uşor decât cele neutre. Din acest motiv, Felmingham crede că este posibil ca femeile să posede o excitabilitate mai mare decât bărbaţii, lucru care duce la o memorie emoţională mai puternică.
Pornind de la această presupunere, specialiştii au analizat 80 de femei şi bărbaţi sănătoşi. Le-au măsurat nivelul hormonului cortizol din salivă înainte şi după ce participanţii au privit imagini neutre şi negative. Imediat după ce au văzut imaginile, iar memoria lor emoţională a fost consolidată, jumătate din indivizi au fost rugaţi să stea cu mâinile în apă cu gheaţă, timp de 3 minute, pentru ca nivelul lor de excitabilitate să crească. Ceilalţi participanţi au fost rugaţi să îşi ţină mâinile în apă caldă.
La doi ani de la acest test, participanţii au fost rugaţi să noteze ce imagini îşi amintesc. Atât femeile, cât şi bărbaţii care au stat cu mâinile în apă cu gheaţă şi care aveau un nivel ridicat de cortizol şi-au amintit imaginile negative mult mai bine decât pe cele neutre. Dar, în ciuda faptului că excitabilitatea femeilor era la fel de mare ca a bărbaţilor, ele şi-au amintit mult mai multe imagini negative. Specialiştii spun că cercetarea sugerează existenţa unui mecanism care le face pe femei să fie mai predispuse la tulburări de anxietate.
Sursa: http://www.abc.net.au
Ţurcanu Sorina