Reguli pentru a stăpâni obrăznicia copiilor

Adolescența este o vârstă foarte problematică pentru părinți, motiv pentru care vă propun câteva reguli practice sugerate de psihologi.

separator

Odată ce copilul tău nu mai ia în seamă nimic din ce-i spui, relația copil-părinte devine o adevărată provocare, dar nu ceva imposibil. Doar că, trebuie să ții cont de faptul că vârsta adolescenței este adesea marcată de acte de rebeliune și teribilism, asta pentru că personalitatea și identitatea copilului ating apogeul dezvoltării lor, iar adolescentul caută cu tot dinadinsul să și le afirme și manifeste.Copiii adolescenți devin și foarte idealiști, au idealuri și obiective îndrăznețe, iar contactul cu realitatea care le neagă concretizarea dezideratelor urmărite îi decepționează și îi deprimă. Prin urmare, adolescenții se manifestă mai agresiv, iar părinții pică în capcana de a le răspunde cu aceeași monedă, ceea ce nu face decât să amplifice conflictul.

Iată cu ce soluții vin psihologii:
1.Poartă conversații sincere cu copilul problematic.
Discuțiile deschise, sincere, apreciative, sunt cel mai eficient mod de a recâștiga adolescentul de partea ta. Este însă nevoie să te implici cu adevărat în viața sa, dar și să conștientizezi și să îi demonstrezi copilului că experiențele prin care trece sunt autentice și importante nu numai pentru el, ci și pentru tine ca părinte. Ascultă ce are de zis, încurajează-l să-și expună problemele și ajută-l să de descarce. Ascultă-l ca un prieten, fără să-l judeci, dar oferă-i sfaturi părintești care să emane iubire, prețuire, empatie și încredere.

2. Recâștigă-ți autoritatea, dar în mod înțelept!
Un părinte trebuie să fie o persoană autoritară în familie, dar niciodată un tiran! Nu trebuie să-ți impui autoritatea cu forța, ci să-ți câștigi respectul prin sfaturile valoroase pe care i le oferi. Recomandă-i adolescentului cărți și filme potrivite pentru vârsta lui și pentru momentele prin care trece, dar care să-i educe totodată și demnitatea, răbdarea și tactul. Orice om tinde să preia comportamentul celor cu care intră în contact, iar adolescenții sunt cei mai predispuși la acest lucru. Așadar, prezintă-i și încurajează-l să urmeze modele pozitive, dar nu neapărat convenționale, persoane care să-l intrige și să-l cucerească prin personalitatea lor puternică și abordările lor inedite.
3. Să răspunzi provocărilor în aceeași manieră agresivă.
Părintele trebuie să demonstreze că experiențele sale de viață și gândirea sa matură emană înțelepciune. În plus, trebuie să servească drept model pozitiv prin virtutea propriului exemplu. Un mod foarte bun de a-ți demonstra înțelepciunea și superioritatea constă în înfrânarea impulsurilor de a răspunde provocărilor cu agresivitate.
În cele din urmă, comportamentul tău în întreg ansamblul lui reprezintă un exemplu pe care copilul îl va urma în cele din urmă, chiar dacă la început dă senzația că îl respinge.

4. Să taci și să lași lucrurile să degenereze.
În aventura lui tumultoasă de cercetare a lumii, adolescentul caută și are mare nevoie de reacție la ceea ce spune și face. Din acest motiv, indulgența totală a părinților este la fel de nocivă precum grija exagerată. Reacțiile pe care i le furnizezi adolescentului conturează clar limitele pe care acesta nu are voie să le încalce. Și asta nu pentru că așa îi dictezi tu, ci pentru că este lipsit de experiență și nu cunoaște consecințele depășirii limitelor impuse de tine. Dacă nu spui nimic, adolescentul va deduce că nu a încălcat nicio limită, iar obrăznicia și agresivitatea vor continua. Când copilul te supără, fă-l să realizeze acest lucru și spune-i să-și ceară scuze pentru greșelile comise.

5. Arată-i copilului că îl consideri important și că îi respecți părerile și ideile.
Copiii, mai ales adolescenții, au foarte mare nevoie de confirmare din partea familiei. Este important ca părinții să le arate adolescenților că au un rol important în familie și că părerile, ideile, ajutorul și sarcinile lor aduc o contribuție concretă. Așadar, încurajează-ți copilul să contribuie cu idei, cere-i sfatul cu privire la gestionarea anumitor situații și probleme din gospodărie, încredințează-i sarcini responsabile și laudă-l când își ia în serios rolurile și își duce la bun sfârșit îndatoririle. Adolescentul trebuie abordat ca o persoană egală, matură, care primește și îndeplinește responsabilități importante și care devine din ce în ce mai autonomă.

Sursa

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

IMPORTANT! Acces limitat în Aeroportul Chișinău până în 16 mai

În Aeroportul Internațional Chișinău, Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat.

Decizia a fost luată pentru securitatea pasagerilor și pentru a îmbunătăți capacitatea de gestionare a fluxului sporit de oameni care zboară spre și dinspre Chișinău în perioada sărbătorilor. Măsurile luate sunt necesare inclusiv în contextul creșterii numărului de alerte false cu bombă, precum și din cauza folosirii terminalului aeroportuar în scopuri politice de unele grupări criminale care îngreunează activitatea serviciilor de securitate.

Poliția de Frontieră precizează că, din cauza recentei creșteri a numărului de alerte false cu bombă, a fost necesară evacuarea completă a aeroportului de mai multe ori. Poliția de Frontieră regretă disconfortul creat pasagerilor, dar accentuăm că prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create celor care își întâmpină rudele și apropiații.

Au fugit de război! Șase tineri ucraineni, reținuți în timp ce treceau ilegal frontiera noastră

Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.

În data de 1 mai 2024, în timpul unei misiuni de serviciu la frontieră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz a observat din direcția statului vecin șase persoane care se deplasau grăbit spre interiorul R. Moldova. Operativ, în regiune au intervenit polițiștii de frontieră, fiind depistați șase cetățeni ai Ucrainei.

În cadrul documentării străinilor, aceștia au solicitat azil pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, din declarațiile acestora s-a aflat că pentru a trece clandestin frontiera moldo-ucraineană au achitat fiecare câte 4000 dolari.

În continuare, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale, în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în favorizarea migrației ilegale.

Pericolul din conservele de ton. Descoperire șocantă făcută de cercetători
Articolul anterior
Khloe Kardashian a născut, în fața camerelor de filmare
Articolul următor