Ce poți mânca seara fără să te îngrași

Pentru mulți dintre noi este o adevărată provocare să nu mănânce nimic înainte de culcare, pentru că dacă mâncăm tarziu ne dăm sistemul digestiv peste cap și ne îngrășăm. Totuși, ce putem mânca seara fără să ne îngrășăm?

separator
Există alimente care pot fi chiar sănătoase și pot contribui la un somn mai liniștit, însă porțiile trebuie să fie mici și să nu depășească mai mult de 200 de calorii. Iată ce putem mânca seara fără să ne îngrășăm:

Semințe de quinoa, de dovleac sau clasicele nuci. Aceste alimente sunt pline de aminoacizi care nu îți vor face decât bine. Nucile pot regla nivelul de stres, te vor calma și îți vor induce starea de somnolență. Quinoa este un carbohidrat complex care este foarte bogat în proteine și magneziu. Îti va oferi sațietate și îți va relaxa corpul. Semințele de dovleac sporesc producerea de melatonină (hormonul somnului) din organism și sunt de asemenea și foarte sănătoase! Poți încerca, de ce nu, chiar un mix format din semințele și nucile enumerate mai sus. Poftă bună și somn ușor!

Cerealele integrale 100% naturale, fără adaos de zahăr sau fructe, sunt un snack perfect în miez de noapte, iar dacă adaugi și puțin lapte cald, clar vei adormi mâncând! Ovăzul nu este doar pentru micul dejun. El te poate ajuta și să ai un somn mai bun. Asemenea altor cereale integrale, ovăzul este un carbohidrat complex care va fi digerat mai greu, asta însemnând că te vei simți plină pentru mai mult timp. Biscuiții din 100% cereale integrale sunt și ei o alternativă sănătoasă, fiind o sursă bună de magneziu și vitamina B6.

Cocos – grăsimile sănătoase pe care acest fruct le conține îți vor potoli foamea și nu îți vor dăuna nivelului de zahăr din organism. Consumă o lingură de unt sau ulei de cocos înainte de culcare.

Bananele sunt o altă sursă de potasiu și magneziu. Aceste două elemente merg de minune împreună și te vor ajuta să adormi mult mai ușor.

Cireșele au fost dovedite ca pot îmbunătăți și lungi durata somnului. Poti consuma o porție mică de cireșe sau poți bea un pahar de suc natural din cireșe.

Kiwi – Într-un studiu desfășurat de Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition s-a concluzionat că persoanele care au mâncat două fructe kiwi în fiecare seară cu o oră înainte de culcare, timp de patru săptămâni, au avut parte de un somn mai liniștit.

Măsline – grăsimile mono-nesaturate din măsline vor induce starea de sațietate, iar tu te vei putea culca liniștită. Între 4-7 măsline ar trebui să fie de ajuns pentru o gustare nocturnă.

Broccoli – Poate nu sună ca idealul tău de snack, dar trebuie să îți devină prieten bun în lupta cu somnul. Este recomandată o porție modestă însă, deoarece fibrele insolubile pe care această legumă le conține pot dăuna stomacului în timpul nopții.

Hummus – năutul este o sursă perfectă de vitamina B6 și triptofan. O lingură de hummus cu câteva bucăți de legume proaspăt tăiate constituie un snack perfect, și nu doar înainte de culcare!

Castraveții murați – Deși castraveții murați nu te ajută în mod direct să adormi, probioticele din această legumă fermentată natural vor oferi bacterii sănătoase stomacului și vor ajuta la digestie.

Ciocolata neagră – sursă de magneziu. Am lăsat ce-i mai bun la final. Da doamnelor, puteți doborî teribila poftă de dulce cu o bucată mică de ciocolată neagră. Nu mai mult de un pătrățel însă! Cicolata neagră este bogată și in cafeină, ceea ce înseamnă că puteți obține chiar opusul efectului dorit

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Acest exercițiu este mai eficient decât 1000 de abdomene
Articolul anterior
Un bebeluș din Strășeni s-a înecat cu lapte matern. Ambulanța a ajuns în șase minute
Articolul următor