Organismul nostru este compus în proporţie de 70% din apă, respectiv, oprirea aportului de lichide sau eliminarea excesivă a acestora din organism prin transpiraţie abundentă, diaree, vărsături, efort fizic mărit duce la deshidratarea sa, care poate finaliza cu decesul persoanei.
Galina Tomaş,
Medic Magistru în
Sănătatea Publică
Pericolul deshidratării există în orice anotimp, însă vara, din cauza temperaturilor ridicate şi a transpiraţiei mai abundente, riscul este mult mai mare. La aceasta se adaugă şi incidenţa mărită a cazurilor de toxiinfecţii alimentare şi a bolilor diareice, care duc la pierderi suplimentare de lichide şi de săruri minerale.
Care sunt simptomele comune a deshidratării organismului?
1. Senzaţie de oboseală – apa este sursa principală de energie.
2. Crampe musculare – apar contracţii involuntare a grupelor de muşchi cauzate de pierderea sărurilor minerale prin transpiraţie.
3. Dureri de cap – deoarece creierul nu este alimentat de sistemul circulator cu suficientă apă pentru funcţionarea sa normală. Prima reacţie trimisă de creier este de dilatare a vaselor sanguine, respectiv vei observa înroşirea pielii feţei.
De asemenea lipsa lichidelor mai provocă: depresie, somn agitat, nervozitate, stres, lipsa atenţiei, greaţă etc.
4. Culoare închisă a urinei, lipsa acesteia sau urinare puţină – lucru ce afectează sistemul urinar.
Nu experimenta senzaţia de sete
Desigur simptomatica poate varia de la persoană la persoană, important este să ştii că senzaţia de sete nu este un indicator după care să te ghidezi. Deoarece informaţia se declanşează cu întârziere, pentru că organismul îşi face rezerve de lichide, iar „setea” avertizează deja despre prezenţa deshidratării celulare. Or, aşteptarea de fiecare dată a acestui semnal, debusolează mecanismul de funcţionare a organismului, iar la un moment dat va renunţa să te mai alerteze. Trăirea acestor simptome (sete, gura uscată) nu îţi fac bine, pentru că funcţionarea unor procese biochimice se stopează în acele momente, iar frecvenţa incidenţelor omoară celulele lipsite de apă. Cel mai grav este că procesul este ireversibil – deshidratarea cronică provoacă apariţia unor boli cum ar fi diabetul zaharat, deoarece creierul încearcă să „se salveze” jertfind celulele pancreasului care sunt responsabile de producerea insulinei.
Suplineşte eliminarea microelementelor prin transpiraţie cu altele
Trebuie să ştii că prin transpiraţie nu pierzi doar lichide, dar şi toate microelementele din organism. Iar odată cu pierderea acestora în sânge are loc o hemoconcentraţie (sângele devine vâscos în urma pierderilor de lichide şi microelemente). Dacă nu se intervine cu un aport de apă, în special, persoanele care suferă de maladii cardiovasculare, hemoconcentraţia duce la complicaţii cum ar fi: tromboza, infarct şi accidente vasculare.
Trebuie să ştii că deshidratarea este periculoasă pentru orice persoană, dar în special, pentru copii şi vârstnici poate fi letală.
Fii atentă la copil, dacă prezintă simptome precum vomă, diaree (stări întâlnite des la ei), pe lângă tratamentul indicat de medic, important este consumul de lichide mărit.