Iaurtul conține bacterii probiotice benefice pentru organism, fiind unul dintre cele mai populare produse lactate fermentate din lume. Iaurtul poate fi consumat la micul dejun, poate fi folosit în rețete sau poate fi servit la gustări. Există mai multe tipuri de iaurturi, dar știai ce diferențe există între ele?
Chefir
Chefirul își are rădăcinile în Europa de Est. Chefirul este o băutură fermentată din familia iaurtului, despre care se știe că este bogată în conținutul de proteine, calciu, minerale și vitamina D. Deoarece chefirul are un proces lung de fermentare, asta înseamnă că el conține mai multe probiotice, care ajută la susținerea unui sistem digestiv sănătos. Chefirul poate fi făcut din orice tip de lapte (capra, vacă, oaie) și este amestecat cu „culturi” vii de bacterii. Aceste culturi conțin o varietate de bacterii care sunt benefice pentru intestin.
Chișleag
Chișleagul, laptele prins sau laptele acru, se obține prin fermentarea pe cale naturală a laptelui nefiert (sau fiert, prin adăugare de lapte acru), care rămâne în vas după luarea smântânii formate la suprafață.
Iaurt grecesc
Preferat de multă lume și cu o cantitate dublă de proteine, iaurtul grecesc continuă să câștige la capitolul „popularitate”. Spre deosebire de iaurtul tradițional, cel grecesc este strecurat pentru a se îndepărta lichidul și zerul și, astfel, are o consistentă mai groasă. Cele mai multe tipuri de iaurt grecesc conțin mai puțin zahăr și mai puțini carbohidrați. Iaurtul grecesc simplu este gustos și are un gust inconfundabil, așa că este un ingredient ideal în gastronomie, mai ales că poți să îl folosești în diferite sosuri și dresinguri, fiind foarte gros și cremos. Ce ar trebui să cauți pe eticheta atunci când cumperi acest tip de iaurt? Să aibă două ingrediente principale: lapte și culturi active de bacterii.
Sana
Sana este un iaurt de băut, fiind o sursă bogată de proteine și o sursă excelență de probiotice. La fel că „vărul” ei, laptele bătut, Sana ajută la menținerea unei digestii sănătoase, însă are un conținut mare de grăsimi comparativ cu alte produse lactate lichide tradiționale, unele ajungând și la 3,6% grăsime. Deși este mai grasă decât alte tipuri de iaurt, delicioasă Sana are aceeași metodă de fermentare, spun specialiștii.
Iaurt de capră
Un studiu din 2016 a arătat că 93% dintre copiii mici, cu vârsta de peste un an, alergici la laptele de vacă au putut să bea lapte de capră fără să aibă nicio reacție alergică. Iaurtul de capră are o textură mai bogată, mai cremoasa și mai catifelată decât cel de vacă, însă gustul lui, similar cu cel al brânzei de capră, s-ar putea să nu fie pe placul tuturor.
Iaurt de oaie
Iaurtul din lapte de oaie este opțiunea pe care o poți alege dacă ești în căutarea unui gust și a unei texturi similare cu cele ale iaurtului de vacă. Iaurtul de oaie este o sursă excelență în ce privește complexul de vitamine B, calciu și riboflavină (vitamina B2). Iaurtul de oaie este ideal pentru gătit, deoarece nu creează probleme, la fel că alte iaurturi, atunci când gătești la temperaturi mari. Însă nu uita: conținutul de grăsime al iaurtului de oaie este mai mare decât cel al iaurtului de vacă.