Rinichii elimină toxinele și apa în exces din organism. Totodată, rinichii produc hormoni care reglează tensiunea arterială, producția de eritrocite și influentează metabolismul calciului și al altor electroliți. Rinichii sunt cei care elimina apă și toxinele din organism, prin urină, controlând totodată tensiunea Afecțiunile renale sunt frecvente, însă acestea pot fi prevenite prin adoptarea unei diete sănătoase, multă mișcare și evitarea infecțiilor și răcelilor.
Apă este, bineînțeles, ingredientul cel mai important atunci când vine vorba despre sănătatea rinichilor. Consumul recomandat de apă este de 8 pahare pe zi în cazul femeilor și 13 pahare cu apă pentru bărbați. Ideal ar fi să discuți cu medicul tău cu privire la cantitatea de apă pe care e indicat să o consumi, în funcție de afecțiunile de care suferi.
Există însă și o serie de alimente care au o mulțime de beneficii pentru rinichi – iată despre ce alimente este vorba:
Cireșele – cireșele reprezintă o sursă bogată de antioxidanți și fitochimicale, care protejează atât rinichii, cât și inima. Consumul zilnic reduce inflamatia la nivelul rinichilor. Și codițele de cireșe, consumate sub formă de ceai, au același efect.
Varza – varză este o legumă bogată în antioxidanți ce reduc riscul de cancer, de afecțiuni cardiovasculare, precum și de disfuncții renale.
Ardeiul gras roșu – ardeiul gras roșu este sărac în conținutul de potasiu, ceea ce înseamnă că este sănătos pentru rinichi. Mai mult decât atât, acesta conține vitamine precum C, B6, A, acid folic, precum și fibre. Conținutul de licopen oferă protecție împotriva cancerului.
Sparanghelul – sparanghelul este sărac în calorii, însă bogat în conținutul de vitamina A, K și C. Testele făcute pe șoareci care suferă de hipertensiune au dovedit faptul că sparanghelul susține funcțiile renale. Totuși, nu este recomandat consumul zilnic de sparanghel întrucât conține cantități generoase de minerale precum potasiul, calciul sau fosforul.
Merele – merele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre. Acestea au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, care reduc colesterolul “rău”, dar și riscul de diabet. Diabetul poate cauza insuficientă renală, ceea ce înseamnă că merele pot proteja rinichii.
Merișoarele – adesea folosite în tratarea infecțiilor urinare, merisoarele au proprietăți antioxidante, însă acționează totodată și precum un antibiotic care împiedică multiplicarea bacteriilor la nivelul aparatului urinar. Se recomandă consumul de merișoare crude, ori de suc proaspăt făcut din merișoare. Consumul excesiv poate suprasolicită rinichii.
Semințele de dovleac – cu o concentrație mare de fibre dietetice, dar și de vitamina E, zinc, proteine, cupru și fier, semințele de dovleac reduc riscul de formare a pietrelor la rinichi.
Sucul de lămâie – sucul de lămâie poate fi de ajutor în combaterea afecțiunilor renale. Vitamina C și acidul cictric ajută la menținerea pH-ului organismului, fortificand sistemul imunitar. Este recomandat să se consume sucul de lămâie înainte de masă de dimineață sau cea de prânz. Sucul de lămâie trebuie să fie diluat în apă pentru a nu agresa stomacul.
Afinele – afinele sunt bogate în conținutul de antioxidanți și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Totodată, nutrienții din afine ajută la reducerea inflamației.