Prima suzetă pentru bebelușul tău, când i-o oferim și la ce trebuie să fim atente

Potrivit specialiștilor, bebelușii simt nevoia să sugă – chiar în pântec, ei își sug uneori degetul mare… Suptul nu apare doar când le este foame, ci este și un gest de calmare, și liniștire – așadar, o suzetă este foarte bună. Așadar, prima suzeta pentru bebeluș îl calmează și îl ajută să doarmă: se recomandă că micuțul să doarmă întotdeauna pe spate în camera parinților (dar în paturi separate sau în acel „co-sleeper”) și cu o suzetă. Atenție însă: unii bebeluși nu acceptă suzeta – îi puteți oferi mai multe modele, dar dacă refuză, nu insistați.

separator

Prima suzetă pentru bebeluș va fi din cauciuc natural, fără chimicale și alte substanțe alergene. Când este timpul adecvat să îi oferiți prima suzetă? Se recomandă că în cazul micuților alăptați la sân, să se prelungească acest moment, să nu i se dea o suzetă în prima lună de viață, pentru a nu afecta obișnuirea cu suptul la sân. După o lună, cand bebe s-a învățat să se hrănească și s-a stabilit un anumit program de mese, puteți alege și oferi prima suzetă pentru bebeluș. Un alt motiv pentru amânarea acestui moment îl reprezintă producția de lapte: dacă suzeta afectează frecvența cu care bebelușul suge, atunci mama va produce mai puțin lapte (producția de lapte este direct legată de frecvența și lungimea alăptărilor, iar folosirea suzetei îl poate face pe micuț să sugă mai puțin). Așadar, regula numarul unu: așteptați o lună până la prima suzeta a bebelușului!

Despre prima suzetă pentru bebeluș:

  • Când îi oferi suzeta. Suzeta este foarte utilă, dacă micuțul o acceptă, în calmarea și adormirea bebeluțului. Îi oferiți suzeta, însă făra a insista dacă o refuză, când îl vedeți foarte agitat (dar nu este ora mesei) și la ora de culcare. Atenție, însă: după ce a adormit micuțul, dacă suzeta îi scapă, nu o puneți înapoi în timp ce doarme! De fapt, este bine, atunci când el doarme profund, să îi luați încet suzeta din gură (dacă o scapă singur, se poate trezi). Nu oferiți niciodată suzeta când este ora mesei – dacă nu sunteți în stare să alăptați atât cât dorește și are nevoie micuțul, înlocuiți unele din ședințele de alăptat cu hrănirea cu biberonul (pompați lapte).
  • Suzeta ferește de adoptarea unor alte obiceiuri. Dacă nu încercați să îi oferiți o suzetă pentru a vedea dacă îl atrage, vă puteți trezi că micuțul începe să își sugă obsesiv degetul – după cum s-a spus, suptul nu apare doar ca reacție la foame, ci este o acțiune de calmare. Iar pentru a-l dezvăța de suptul propriului deget este mult mai dificil.
  • Siguranța. Niciodată nu legați suzeta în jurul gâtului micuțului (pare de la sine-înțeles, însă au existat cazuri de accidente)! NU înmuiați suzeta în miere sau orice dulciuri – deși ați crede că lui bebe îi va plăcea mai mult, duce la probleme cu dinții.
  • Igiena. Curățați zilnic și sterilizați frecvent suzeta bebelușului (inclusiv când o cumpărați) și o dată la o lună – două, oferiți-i una nouă. Pentru sterilizare, pur și simplu o puneți timp de câteva minute în apă fiartă. În fiecare zi, înante de a i-o oferi, o spălați cu apă caldă. Când observați vreo fisură la suzetă, o aruncați.
  • Timp cu suzeta. Nu îl lăsați mereu pe micuț cu suzeta în gură! În plus, trebuie să realizați că suzeta nu înlocuiește atenția din partea voastră – așadar, când micuțul plânge sau este agitat, nu îi oferiți suzeta și plecați, ci stați cu el, vorbiți-i, cântați-i, luați-l în brațe și alinați-l… Prea mult timp sugând suzeta poate cauza probleme cu dinții, și chiar probleme în vorbire (spune primele cuvinte mai târziu decât în mod normal). Așadar, i-o oferiți doar la ora culcării și în rest, doar și doar când nimic altceva nu îl calmează.
  • Nu lăsați micuțul să mestece suzeta – daca observați că nu o mai suge și începe să ronțăie, i-o luați. Dacă o ronțăie, se poate rupe și bucățele din ea îl pot face să se înece.
  • Renunțarea la suzetă. Când este timpul să faceți micuțul să renunțe la suzetă? Când are cam un anișor, însă dacă reacționează urât la absența suzetei dragi, puteți să mai prelungiți perioada cam cu jumătate de an. Pe la un an jumătate, când bebe ar trebui să înceapă să vorbească, ar trebui, totuși, să îl faceți să renunțe la suzetă. I-o luați și când plânge nervos, îl luați în brațe, îl mângâiați, îi vorbiți calm și îi oferiți o jucărioară drăguță ca înlocuitor.

Așadar – prima suzetă pentru bebeluș:

  • i-o oferiți cam după o lună de viață;
  • i-o oferiți doar dacă îl atrage, fără a forța;
  • căutați mărimea potrivită și nu îndulciți suzeta;
  • i-o oferiți doar la orele de culcare și în rest, doar când nu îl puteți calma altfel;
  • suzeta NU înlocuiește nevoia de companie, atenție, apropiere;
  • suzeta NU trebuie să înlocuiască vreo masa (de aceea, nu i-o oferiți de la început niciodată în apropierea orelor de hranire);
  • în jurul vârstei de un an și jumătate, renuntați la suzetă.

Sursa

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Îmbracă-te stilat, cu bani puțini! „Azart Outlet”, noua atracție a fashioniștilor!
Articolul anterior
Shakira își vinde casa din Miami Beach! Vezi cum arată vila în valoare de peste 11 milioane de dolari
Articolul următor