Studiile realizate în condiții de laborator oferă rezultate promițătoare privind un nou tip de pastilă cu insulină ce ar putea ajută milioane de persoane cu diabet să evite injecțiile zilnice.
Până în prezent, principala problema pentru dezvoltarea pastilei cu insulină a fost determinată de descoperirea unei metode de conservare a insulinei atunci când ajunge în acidul stomacal. Pastila experimentală, informează descoperă.ro, care citează AFP, conține insulină într-un lichid amplasat într-un înveliș ce rezistă acidului din stomac.
Stratul exterior din polimer se dizolvă atunci când ajunge în mediul alcalin al intestinului subțire, astfel lichidul cu insulină poate fi eliberat.
„Odată ingerată, insulină trebuie să treacă de obstacole înainte de a fi absorbită eficient în fluxul sanguin”, a declarat autorul studiului Samir Mitragotri, profesor de bioinginerie din cardul Universității Harvard.
Nouă pastilă este „ușor de realizat și poate fi stocată pentru aproximativ două luni la temperatura camerei, fără să se dezintegreze”, notează studiul. Cercetătorii nu au afirmat încă în cât timp vor fi valabile pastilele.
Peste 40 de milioane de persoane, la nivel mondial, suferă de diabet de tip 1, afecțiune ce necesită injectarea unei doze zilnice de insulină, deoarece corpul nu o poate produce în mod natural.