Rapid și simplu. Rețete de murături de la gospodine de excepție

Un vechi proverb spune: Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Când vine însă vorba de gospodinele adevărate, ele știu că cele mai gustoase murături se fac vara și neapărat în casă. Căci, nimic nu se compară cu rețeta și gustul murăturilor de casă. Conțin pro-biotice, atât de necesare sistemului nostru digestiv, mai ales pentru perioada iernii, când nu putem beneficia de fibrele și mineralele legumelor proaspete.

separator

Așadar, am rugat două gospodine cunoscute în mediul on-line să ne recomande și chiar să realizeze două rețete simple și delicioase pentru cititoarele care vor să-și pună conserve pentru perioada rece a anului. Ambele au apelat la o variantă modernă de conservare a murăturilor: Pikant Fix dulce-acrișor de la Dr. Oetker. Ajută legumele să îşi păstreze forma, consistenţa şi vitaminele.

Diana Conea, Dia’s Kitchen blog:

„Practic mi-a luat mai puțin de 30 de minute să pun castraveți la murat. Ce mi-a plăcut în compoziția acestui produs este că, pe lângă mirodenii, precum: boabe de muștar, mărar uscat și frunze de dafin etc., mai conține o cantitate de sare deja bine ajustată, așa că nu e nevoie să vă faceți griji dacă vă ies castraveții prea sărați sau invers”.

Întoarsă din Italia acasă în concediu și Lidia Iliescu-Vlas a pus murăturile pentru iarnă.

„Eu folosesc rețeta mamei mele, care era o mare gospodină și de la care am moștenit abilitățile culinare. Nu era Pikant Fix pe vremea copilăriei mele, dar nu renunț la ceva nou și atât de aromat. Acum mă întorc cu inima împăcată în Italia. Știu că am lăsat cămara plină cu bunătăți conservate. Iar la iarnă, așezată la gura sobei, voi savura alături de cei dragi aceste bunătăți”.

Mai jos vă prezentăm rețetele celor două gospodine. Precizăm că un pliculeț de Pikant Fix (Dulce-Acrișor) de la Dr. Oetker, vă ajunge pentru aproximativ 6-7 borcane de murături de 0,7 l.

Ingrediente:

  • castraveți
  • 1 pliculeț de Pikant Fix
  • 1,75 l apă
  • 300 ml oțet de 9 %
  • 5-6 linguri cu zahăr
  • 2-3 boabe de piper mășcat aromat pentru fiecare borcănaș de murături
  • cam 4-5 căței de usturoi pentru fiecare borcănaș de murături
  • diferite ierburi pentru murături: crenguțe de mărar, de vișin, hrean, frunze de hrean, leuștean, etc.

Cum se prepară:

  • Începe cu spălatul legumelor. Este recomandat ca legumele pe care vrei să le pui la murat să fie proaspete și bine spălate în mai multe ape reci, pentru a fi sigură că ai îndepărtat eventualele substanțe chimice cu care au fost stropite.
  • Alege legume sănătoase, care nu au defecte (pete negre, zone mucegăite sau moi). O singură legumă stricată îți poate afecta întregul borcănaș cu legume.
  • Sterilizează bine borcanele și capacele. Pune în borcane ierburile aromate, castraveții, cățeii de usturoi, întregi sau tăiați și câteva boabe de piper aromat. Aranjează totul după propria dorință și străduie-te ca borcanele să fie pline cu castraveți.
  • 4. Mai departe pune într-o cratiță la fiert 1,75 l de apă, conținutul unui pliculeț Pikant Fix de la Dr. Oetker, 300 ml oțet de 9 % și 5-6 linguri cu zahăr. Când începe a clocoti, mai lasă pe foc 3-5 minute, amestecând continuu. Apoi toarnă această compoziție aromată peste legumele din borcane. Vedeți cât de frumoasă e? … dar cum miroase!!!
  • 5. Pune capacul peste borcan și dacă vrei leagă niște bucăți de sac deasupra, ele nu doar vor înfrumuseța aspectul borcanelor și vor bucura ochiul tău și al trecătorilor prin cămara ta, dar vei fi și tu lăudată cu aprecieri de gospodină adevărată!
  • 6. Lasă borcanele să se răcească, apoi depozitează-le într-o cămară uscată și răcoroasă. Este foarte important faptul cum le depozitezi, fiindcă într-o ambianță caldă și/sau umedă murăturile vor fermenta și/sau vor mucegăi.
  • 7. În decurs de 2-3 săptămâni vei putea deja gusta din castraveciorii crocanți.

Să aveți poftă! Cu Pikantul Fix de la Dr. Oetker conservatul poate fi foarte plăcut și vă poate aduce multee premii și surprize!

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

În mijlocul vacanței estivale, învață să-ți redecorezi casa în ton cu vara!
Articolul anterior
Un moldovean va parcurge 170 de km cu un rucsac de 30 de kg în spate, pentru a ajuta la achiziționarea a 5 fotolii ginecologice adaptate femeilor cu nevoi speciale
Articolul următor