Republica Moldova înregistrează încă o premieră în domeniul educației. Elevii vor studia Inteligența Artificială datorită proiectului educațional TwentyTu

Republica Moldova va fi printre puținele țări din lume care vor oferi posibilitatea elevilor să obțină cunoștințe temeinice în domeniul Inteligenței Artificiale (AI) – știință care va avea un impact decisiv asupra speciei umane și a dezvoltării umanității.

separator

Datorită potențialului imens de a schimba spre bine viețile oamenilor, proiectul educațional TwentyTu va oferi posibilitatea pentru 80.000 de elevi din toată țară să studieze Inteligența Artificială (AI). Cursul dedicat acestei ramuri revoluționare a informaticii va fi un nou succes înregistrat de Republica Moldova în domeniul educației și va permite copiilor și adolescenților să-și cultive abilitățile necesare pentru a face față provocărilor viitorului și descoperirilor în domeniul tehnologic. Inteligența Artificială (AI) este una dintre cele mai recente invenții ale omenirii și  reprezintă abilitatea unui calculator de a copia funcțiile creierului uman și de a efectua un șir de acțiuni caracteristice oamenilor. Pe parcursul orelor dedicate Inteligenței Artificiale (AI), prin intermediul jocurilor interactive și a orelor practice, copiii vor învăța principiile de bază ale acestei științe.

Ce este Inteligența Artificială și în ce domenii este utilizată cu succes?

Inteligența Artificială (AI) este o ramură a informaticii ce produce tehnologii care emit creierul uman și comportamentele specifice oamenilor. În prezent, o mare parte din viața noastră este dominată de produsele acestei științe: asistenți personali de pe telefoanele mobile (Siri, Google), aplicații care ușurează munca șoferilor, chat bots sau chiar căutarile zilnice prin rețeaua globală.

Medicina este unul dintre domeniile care beneficiază cel mai mult de pe urma Inteligenţei Artificiale. Aparatele moderne pot identifica și stabili diagnosticul pentru un șir de maladii complicate, iar acest lucru este efectuat mult mai rapid decât o fac oamenii. La fel, în baza datelor acumulate despre starea de sănătate a pacientului, în viitor gadgeturile vor putea prescrie tratamente personalizate, în funcție de vârstă, mediul în care trăiește persoana sau stilul său de viață.

Importanța Inteligenței Artificiale (AI) este demonstrată și în domeniul agriculturii, unde sunt utilizate echipaje agricole „deștepte”. Cu ajutorul lor, semințele sunt puse în pământ la o distanță ideală una de alta, iar cantitatea utilizată este optimă. Astfel, fermierii pot crește producția, iar pierderile suferite se reduc la minim.

Proiectul TwentyTu vine să le ofere tinerilor oportunitatea de a învăța această disciplină din școală, pentru a cunoaște fenomenele care mișcă azi lumea înainte.

Ana Chirița, director executiv ATIC: „TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate cerințelor viitorului. Cursurile vor fi predate într-o manieră interactivă, iar elevii vor putea să-și cultive abilitățile care vor fi solicitate în următorii ani la nivel global. Astfel, TwentyTu va crește capitalul uman al țării noastre.”

Radu Marian, manager de proiect, TwentyTu: „Inteligența Artificială este, probabil, ultima invenție a omenirii care fie ne va duce către un progres continuu, fie va însemna sfârșitul nostru ca specie. Anume pentru că este o tehnologie atât de importantă, am decis să oferim ocazia elevilor din țară să studieze AI. În acest mod vom explica generației viitoare cum poate AI îmbunătăți viețile oamenilor.”

Cursurile, susținute în cadrul proiectului TwentyTu, vor acoperi domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, astronomia VR (prin realitatea virtuală), inteligență artificială, antreprenoriat, dezvoltare personală etc.

Roman Sorocan, angajat al companiei Google, membru al Consiliului Consultativ TwentyTu:  „Studierea Inteligenței Artificiale (AI) în școli va provoca o schimbare uriașă în ceea ce privește modul în care un puști se uită la lume. Inteligența Artificială se dezvoltă extrem de rapid, iar până elevii vor ajunge la majorat, produsele acestei științe vor putea fi întâlnite la orice pas. O înțelegere clară a felului în care funcționează inteligența artificială va avea un impact asupra fiecăruia dintre noi. Iar în domeniul științelor, cel mai mult vor avea de beneficiat medicina, chimia, fizica, biologia.”

Cetățenii statelor dezvoltate interacționează în fiecare zi cu produsele AI, iar o eventuală aplicare a acestora în țara noastră ne va deschide noi oportunități.

Roman Sorocan, angajat al companiei Google, membru al Consiliului Consultativ TwentyTu: „Moldova poate progresa foarte mult dacă va investi în Inteligența Artificială, tehnologii, drone. O generație condusă de tineri care conștientizează importanța acestei ramuri va revoluționa țara noastră, mai ales dacă unii dintre ei se vor implica în politică, agricultură și producție. Guvernul poate folosi Al pentru a lupta împotriva corupției, pentru a îmbunătăți procesul de dezvoltare, dar și pentru a reduce costurile de funcționare a statului. Inteligența Artificială este folosită pe larg în alte state ale lumii: UE finanțează cercetarea acestei ramuri, iar China o folosește pentru a lupta împotriva crimelor, în timp ce în SUA, aceasta a adus deja miliarde de dolari. Pentru a ține pasul cu dezvoltarea tehnologiei, Moldova trebuie să-și extindă programele de educație, în condițiile în care, la nivel mondial, există o lipsă acută de specialiști în acest domeniu. Asta în condițiile, în care angajații acestui sector ar putea ridica salarii cu cinci zerouri în coadă.”

Cursurile extrașcolare vor fi predate începând cu luna ianuarie 2019 și se vor încheia în mai 2022. Acestea sunt destinate copiilor (7-12 ani) și adolescenților (13-19 ani) și îi vor ajuta să obțină abilitățile necesare pentru a aplica într-un mod practic și interactiv concepte științifice și inginerești.

Pentru dezvoltarea proiectului a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până în data de 22 august 2018.

Schemă uriașă de contrabandă cu piese auto, de 6.000.000 de lei și patru persoane bănuite, urmare a perchezițiilor în mai multe localități. VIDEO!

Ofițerii Poliției de Frontieră și procurorii PCCOCS anunță deconspirarea unei scheme de contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de circa 6.000.000 lei. 

Cantitățile impunătoare au fost ridicate urmare a peste 10 percheziții desfășurate în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. Astfel, oamenii legii au indisponibilizat peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și accesorii pentru automobile. De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare prezumptiv legate de infracțiunea investigată, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse în Moldova, în afara controlului vamal.  Scopul acestora era să le pună ulterior în vânzare, la stațiile de dezasamblare.

Urmare a perchezițiilor, celor patru bărbați cu vârste de 34-49 ani bărbați le-a fost atribuit statutul de bănuit. Menționăm, în privința unuia din ei procurorii PCCOCS au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Proteste violente în Georgia! Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

Poliţia georgiană a intervenit în forță marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au strâns pentru a treia săptămână ca să protesteze împotriva unui proiect de lege controversat, notează AFP, scrie AGERPRES citat de adevarul.ro.

Mascații au intervenit fără a lansa avertismente, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, bătând şi arestând mai multe zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.

Anterior în cursul serii, protestatarii s-au adunat în faţa clădiri Parlamentului pentru a protesta împotriva proiectului de lege privind „influenţa străină”, pe care îl văd ca pericol la adresa libertăţii.

Bruxellesul a transmis că proiectul de lege pune în pericol aspiraţiile Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ Visul Georgian încearcă să adopte acest act normativ, după o tentativă eşuată în primăvara anului 2023 în faţa unor acţiuni de protest masive.

Criticii afirmă că proiectul este inspirat de legea rusă privind „agenţii străini”, folosită pentru a înăbuşi opoziția. Parlamentarii georgieni au dezbătut marţi proiectul de lege în a doua lectură. Partidul de guvernământ vizează să îl adopte până la jumătatea lunii mai.

„Le este frică pentru că văd hotărârea noastră”, a declarat marţi seară, în faţa Parlamentului, Natia Gabisonia, o protestatară de 21 de ani. „Nu-i vom lăsa să adopte această lege rusească şi să îngroape viitorul nostru european”, a adăugat aceasta.

Demonstraţii au avut loc şi în al doilea oraş ca mărime din Georgia, Batumi, şi în Kutaisi, conform postului de televiziune independent Formula TV. 

Cu o zi înainte, câteva mii de persoane au participat la o contramanifestaţie organizată în faţa Parlamentului de către Visul Georgian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că proiectul act normativ nu este compatibil cu dorinţa Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

În decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a avertizat fosta republică sovietică cu privire la faptul că va trebui să îşi reformeze sistemul judiciar şi pe cel electoral, să consolideze libertatea presei şi să reducă puterea oligarhilor înainte de a începe oficial negocierile de aderare la Uniune.

De unde va procura Republica Moldova energie electrică în luna mai

Conform prognozei de consum a energiei electrice, prezentată de furnizorii serviciului universal de ultimă opțiune și operatorii de sistem, cantitatea totală necesară consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în luna mai constituie aproximativ 321.069 MWh.

Potrivit Energocom, în baza graficului de furnizare a energiei electrice coordonat cu MGRES (Moldgres – Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană controlată de gigantul rus Inter RAO EES), compania va achiziționa de la această centrală cica 277.033 MWh, scrie moldstreet.com.

Aceasta reprezintă circa 86% din tot volumul de energie electrică, planificat a fi necesar pentru consumul Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană).

Alți aproximativ 43.439 MWh – circa 13,8% din necesar – vor fi asigurați de energia electrică produsă local, de producătorii de energie din surse regenerabile și de centralele electrice cu termoficare urbane, iar restul de circa 597 MWh (mai puțin de 0,2%) vor fi achiziționați de pe bursa OPCOM din România.

Potrivit Energocom (companie cu 100% capital de stat), energia electrică de pe bursă din România va acoperi, în special, consumul în orele de vârf.

Top cele mai fericite zodii
Articolul anterior
La ”O seară Fetească” vor fi turnate în pahare 1000 de sticle cu vin de la 17 producători!
Articolul următor