USMF „Nicolae Testemițanu” are o nouă ofertă educațională – specialitatea Asistență medicală generală

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova începe admiterea la specialitățile Medicină generală, Medicină preventivă, Stomatologie, Farmacie și Optometrie. Totodată, în acest an, în premieră, instituția vine cu o ofertă educațională nouă. Specialitatea Asistență medicală generală, cu o durată a studiilor de 4 ani, va pregăti asistente medicale licențiate.

separator

Actele pentru admitere pot fi depuse în perioada 16-26 iulie curent, între orele 9:00-17:00, în incinta Blocului didactic central (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165).

Specialitatea Asistență Medicală Generală, o nouă ofertă educațională a USMF „Nicolae Testemițanu”, are misiunea de a forma mai multe asistente medicale licențiate, fapt care va contribui la acoperirea universală cu servicii de sănătate, la sporirea calității serviciilor de promovare a sănătății, prevenirea bolilor, tratamentul și reabilitarea.

În luna aprilie a.c., programul de studiu a fost evaluat și acreditat provizoriu (pentru un termen de 5 ani) de ANACEC. Primul an se bazează primordial pe studierea disciplinelor fundamentale, precum anatomia, biologia, biochimia, nursingul, iar în următorii ani vor fi introduse disciplinele clinice. Studenții vor obține experiența necesară prin utilizarea metodelor moderne de predare-învățare la orele de curs, seminare, lucrări de laborator, lucru individual și în echipe. Un punct forte al acestui program este faptul că studenții vor beneficia de stagii practice în instituțiile medico-sanitare, iar instruirea teoretică se va realiza în mod echilibrat și coordonat cu cea clinică.

Absolvenții vor obține titlul de licențiat în asistență medicală generală, având o pregătire teoretică în științe fundamentale și sociale, precum și instruire clinică în medicină generală și alte specialități medicale: chirurgie generală și specialități chirurgicale, îngrijirea copiilor și pediatrie, igiena și îngrijirea mamei și a nou-născutului, sănătate mintală și psihiatrie, îngrijirea persoanelor în vârstă și geriatrie, îngrijire la domiciliu ș.a. Asistentul medical va cunoaște mai profund științele ce stau la baza îngrijirilor medicale, va avea suficiente date despre structura organismului, funcțiile fiziologice și comportamentul organismului uman în diverse stări fiziologice şi patologice, precum și despre relațiile existente între starea de sănătate, mediul fizic și cel social. Acesta va putea elabora un plan individual de îngrijiri în diverse situaţii patologice, va efectua procedee terapeutice și va aplica procedurile prescrise de medic, inclusiv va acorda asistenţă medicală de urgenţă.

Licențiatul în asistență medicală generală va fi pregătit și autorizat să se angajeze în domeniul general al practicii de îngrijire medicală, inclusiv în promovarea sănătății, prevenirea bolilor și îngrijirea bolnavilor și a persoanelor cu dizabilități de toate vârstele, să participe pe deplin în calitate de membru al echipei de profilaxie și de educație pentru sănătate, să supravegheze și să instruiască asistenții medicali și să fie antrenat în cercetare.

Mai multe detalii poți afla aici.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

O rețetă de vară! Salată de pepene verde cu spanac și mentă
Articolul anterior
O femeie a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a intoxicat cu ciuperci de la piață
Articolul următor