Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova începe admiterea la specialitățile Medicină generală, Medicină preventivă, Stomatologie, Farmacie și Optometrie. Totodată, în acest an, în premieră, instituția vine cu o ofertă educațională nouă. Specialitatea Asistență medicală generală, cu o durată a studiilor de 4 ani, va pregăti asistente medicale licențiate.
Actele pentru admitere pot fi depuse în perioada 16-26 iulie curent, între orele 9:00-17:00, în incinta Blocului didactic central (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165).
Specialitatea Asistență Medicală Generală, o nouă ofertă educațională a USMF „Nicolae Testemițanu”, are misiunea de a forma mai multe asistente medicale licențiate, fapt care va contribui la acoperirea universală cu servicii de sănătate, la sporirea calității serviciilor de promovare a sănătății, prevenirea bolilor, tratamentul și reabilitarea.
În luna aprilie a.c., programul de studiu a fost evaluat și acreditat provizoriu (pentru un termen de 5 ani) de ANACEC. Primul an se bazează primordial pe studierea disciplinelor fundamentale, precum anatomia, biologia, biochimia, nursingul, iar în următorii ani vor fi introduse disciplinele clinice. Studenții vor obține experiența necesară prin utilizarea metodelor moderne de predare-învățare la orele de curs, seminare, lucrări de laborator, lucru individual și în echipe. Un punct forte al acestui program este faptul că studenții vor beneficia de stagii practice în instituțiile medico-sanitare, iar instruirea teoretică se va realiza în mod echilibrat și coordonat cu cea clinică.
Absolvenții vor obține titlul de licențiat în asistență medicală generală, având o pregătire teoretică în științe fundamentale și sociale, precum și instruire clinică în medicină generală și alte specialități medicale: chirurgie generală și specialități chirurgicale, îngrijirea copiilor și pediatrie, igiena și îngrijirea mamei și a nou-născutului, sănătate mintală și psihiatrie, îngrijirea persoanelor în vârstă și geriatrie, îngrijire la domiciliu ș.a. Asistentul medical va cunoaște mai profund științele ce stau la baza îngrijirilor medicale, va avea suficiente date despre structura organismului, funcțiile fiziologice și comportamentul organismului uman în diverse stări fiziologice şi patologice, precum și despre relațiile existente între starea de sănătate, mediul fizic și cel social. Acesta va putea elabora un plan individual de îngrijiri în diverse situaţii patologice, va efectua procedee terapeutice și va aplica procedurile prescrise de medic, inclusiv va acorda asistenţă medicală de urgenţă.
Licențiatul în asistență medicală generală va fi pregătit și autorizat să se angajeze în domeniul general al practicii de îngrijire medicală, inclusiv în promovarea sănătății, prevenirea bolilor și îngrijirea bolnavilor și a persoanelor cu dizabilități de toate vârstele, să participe pe deplin în calitate de membru al echipei de profilaxie și de educație pentru sănătate, să supravegheze și să instruiască asistenții medicali și să fie antrenat în cercetare.
Mai multe detalii poți afla aici.