Un moldovean stabilit în Grecia a povestit coșmarul prin care a trecut după ce era să-i ardă casa

În urma incendiilor din Grecia nu a avut de suferit nici un moldovean. Șapte conaționali care se odihneau în zona afectată, au solicitat titluri de călătorie, după ce actele de identitate au fost mistuite de flăcări.

separator

Iurie Cipeleaga este stabilit în orașul Rafina, unde a izbucnit primul focar. Trăiește acolo de 20 de ani și spune că îl înspăimântă ce vede în jur. Imaginile sunt îngrozitoare, iar flăcările au înaintat spre locuința sa. Bărbatul nu s-a îndurat să plece, deoarece casa este tot ce a agonisit în acești ani, scrie protv.md.

„Situația e critică. Foarte multe case au ars. Incendiul a fost chiar lângă casa mea. Mi-a ars tot ce aveam împrejurul casei. Acum sunt evacuate mașinile arse de pe străzi. Oamenii nu au fost evacuați, ei singuri au lăsat casa și masa si au plecat. Două hoteluri au dat cazare pentru oamenii, care au rămas fără casă. Noi am stat până la ora 4 dimineața și am încercat să stingem flăcările. Alții au fugit și nu s-a mai uitat la nimic, au lăsat si casa și tot. Câțiva oameni nu au putut să iasă din casă. De exemplu, o bătrână care trăiește lângă mine și căreia îi duceam eu mancare, când m-am dus azi dimineata la ea, am găsit-o arsă în casă. Situația nu e calmată, umblă avioanele și stropesc flăcările care mai sunt. Peste tot umblă poliția. Dacă era să plec și eu, la ce era să mă mai întorc? Atâta avem, dacă mai ardea și casa asta, unde era să traiesc. Sunt stabilit în Grecia de 20 de ani.”

Ministerul de Externe îndeamnă cetățenii să se abțină de la călătorii în zona afectată de incendii.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

10 moduri în care poți purta bluza albă
Articolul anterior
Un bebeluș a fost rănit după ce căruciorul în care se afla a fost lovit de o mașină
Articolul următor