De astăzi intră în vigoare Codul galben de caniculă. Ce temperaturi vom avea?

În următoarele zile vom avea parte de vreme caniculară. Căldura zilelor de vară va fi simțită cu adevărat, având în vedere că, potrivit prognozei meteo, mercurcul va urca în termometre până la +33.. +35 de grade Celsius.

separator

Vremea caniculară va dura trei zile. De joi, temperaturile vor scădea ușor, însă, chia și așa, se vor menține înalte. Cea de-a doua jumătate a săptămânii curente va aduce maxime de +29.. +31 de grade.

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

În anul 2023, Moldova a exportat în total 10 milioane 449,2 mii decalitri de vinuri liniștite și 296,8 mii decalitri de vinuri spumante (tip „Champagne”), scrie noi.md.

Astfel de date au fost prezentate de Biroul Național de Statistică în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a Vinului pe 5-6 octombrie, transmite Noi.md Potrivit BNS, primii cinci mari cumpărători de vinuri liniștite moldovenești la sfîrșitul anului trecut au fost Belarus – 3 milioane 464,6 mii dal, Georgia – 1 milion 778,1 mii dal, România – 1 milion 269,2 mii dal, Cehia – 582,5 mii dal, Polonia – 482,6 mii dal. Totodată, primii cinci mari cumpărători de vinuri spumante (tip „Champagne”) moldovenești în 2023 sînt: România – 82,8 mii dal, SUA – 51,5 mii dal, Germania – 28 mii dal, Turcia – 27,2 mii dal, Belarus – 13,2 mii dal.

Informații detaliate despre cultura vinului moldovenesc puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un străin, în vârstă de 60 ani a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Conform procedurilor persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea națională a țării noastre.Operațiunea de îndepărtare a străinului a fost organizată de către ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfăşurat, desfăşoară ori în privinţa acesteia există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, informează unica.md.

Potrivit legislației electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 14.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14.00 numai la prezentarea unui certificat medical.Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic.În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează cel puțin doi membri ai biroului, care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.Mai multe detalii despre procesul de organizare și desfășurare a referendumului republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 puteți vedea accesând pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.

Victimele incendiului din Grecia au fost înmormântate
Articolul anterior
Natalia Gordienko, cu fiul în brațe pe covorul roșu de la Cannes
Articolul următor