Cercetările au arătat că petalele de floarea-soarelui au o acţiune intensă de stimulare imunitară, antitumorală şi anti-inflamatorie. Petalele de floarea-soarelui au, conform unor studii, un efect de amplificare a imunităţii mai puternic decât al echinaceei.
Petalele de floarea-soarelui se recoltează prin ciupire de pe pălărie şi se folosesc proaspete, pentru tinctură, sau se usucă în strat subţire.
În tratamentele externe, această parte a plantei poate fi folosită în vindecarea unor boli precum Zona Zoster, herpes. Se opăresc petale de floarea-soarelui cu apă clocotită şi se aplică de 2-3 ori pe zi, pe locurile afectate.
Psoriazis
Se umple un recipient cu două treimi de petale, se toarnă ţuică cât cuprinde, se închide bine şi se lasă la macerat timp de 14 zile. Se strecoară, iar cu tinctura rezultată se tamponează locurile afectate.
Petalele de floarea-soarelui au proprietati antiinflamatorii si calmante.
Faringită, amigdalită, bronşită cronică
Petalele proaspăt culese de floarea-soarelui se taie cât mai fin cu cuţitul, se pun într-un borcan cu capac până când acesta se umple, după care se toarnă deasupra alcool alimentar de 80 de grade, astfel încât să le acopere complet.
Se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se filtrează prin tifon, iar preparatul obţinut se păstrează în sticluţe mici. Cu această tinctură se face gargară: 3 linguriţe diluate în jumătate de pahar de apă. În plus, se administrează câte 1 linguriţă de tinctură (diluată în jumătate de pahar de apă), 3-4 ori pe zi, în cure de minimum 3 săptămâni.
Se fac comprese cu această licoare, care se aplică pe tâmple şi pe creştetul capului. Tinctura din petale de floarea-soarelui poate fi utilizată extern, în procese inflamatoare la nivelul articulațiilor, mușchilor, boli reumatice.