Caniculă în Arctica. Renii au invadat tunelurile rutiere din Norvegia

Autorităţile norvegiene i-au îndemnat pe conducătorii de automobile să dea dovadă de vigilenţă pe şosele din cauza renilor care, în urma valului de căldură din nordul ţării, se refugiază în tunelurile rutiere.

separator

“Este foarte cald de câteva săptămâni în nordul Norvegiei. Animalele se retrag în zone mai răcoroase”, a explicat joi pentru AFP Tore Lysberg, un manager de la Statens Vegvesen, agenţia guvernamentală norvegiană a drumurilor.

“Atât renii, cât şi oile se refugiază în tuneluri şi în zone umbrite pentru a răcori”, a subliniat el.

Deşi fenomenul nu este unul nou, el a devenit de actualitate în acest an din cauza creşterii spectaculoase a valorilor de temperatură.

Recorduri sezoniere au fost înregistrate miercuri în regiunile nordice ale ţării de Institutul de meteorologie al Norvegiei: o temperatură de 31,2 grade Celsius a fost raportată în comitatul Finnmark, renumit pentru turmele sale de reni şi situat dincolo de cercul polar arctic.

Regiunea a devenit atât de caldă încât a cunoscut de la începutul anului şi până acum 12 nopţi aşa-zis “tropicale”, cu temperaturi nocturne de peste 20 de grade Celsius, potrivit Institutului de Meteorologie al Norvegiei.

Deşi niciun accident grav implicând animale nu a fost semnalat pentru moment, Statens Vegvesen, care consideră că situaţia actuală reprezintă “o provocare”, şi-a înmulţit mesajele publice pentru sensibilizarea conducătorilor auto, scrie ziarulonline.com

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

În anul 2023, Moldova a exportat în total 10 milioane 449,2 mii decalitri de vinuri liniștite și 296,8 mii decalitri de vinuri spumante (tip „Champagne”), scrie noi.md.

Astfel de date au fost prezentate de Biroul Național de Statistică în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a Vinului pe 5-6 octombrie, transmite Noi.md Potrivit BNS, primii cinci mari cumpărători de vinuri liniștite moldovenești la sfîrșitul anului trecut au fost Belarus – 3 milioane 464,6 mii dal, Georgia – 1 milion 778,1 mii dal, România – 1 milion 269,2 mii dal, Cehia – 582,5 mii dal, Polonia – 482,6 mii dal. Totodată, primii cinci mari cumpărători de vinuri spumante (tip „Champagne”) moldovenești în 2023 sînt: România – 82,8 mii dal, SUA – 51,5 mii dal, Germania – 28 mii dal, Turcia – 27,2 mii dal, Belarus – 13,2 mii dal.

Informații detaliate despre cultura vinului moldovenesc puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un străin, în vârstă de 60 ani a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Conform procedurilor persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea națională a țării noastre.Operațiunea de îndepărtare a străinului a fost organizată de către ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfăşurat, desfăşoară ori în privinţa acesteia există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, informează unica.md.

Potrivit legislației electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 14.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14.00 numai la prezentarea unui certificat medical.Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic.În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează cel puțin doi membri ai biroului, care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.Mai multe detalii despre procesul de organizare și desfășurare a referendumului republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 puteți vedea accesând pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.

Șase moldoveni au murit într-un grav accident în Rusia
Articolul anterior
Cod roșu de caniculă în Spania, Portugalia, Grecia, Italia
Articolul următor