Anunț important privind soarta bancnotei de 500 de euro pe teritoriul Moldovei

Bancnota de 500 de euro își va păstra valoarea și va putea fi schimbată în continuare la unitățile de schimb valutar din Republica Moldova, se arată într-un comunicat emis de Banca Națională a Moldovei.

separator

Banca Națională a Moldovei (BNM) vine cu precizări urmare unor articole apărute în presa locală cu privire la decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de stopare a producerii și emiterii bancnotei de 500 de euro către finele anului curent.

Bancnota va rămâne un mijloc legal de plată și își va păstra valoarea și după anul 2018. Aceasta va putea fi schimbată în continuare la unitățile de schimb valutar de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la băncile comerciale, și utilizată pentru efectuarea plăților în țările zonei euro.

Decizia BCE a fost luată în urmă cu doi ani pentru a împiedica activitățile ilicite în care se utilizează bancnota de 500 de euro. Totodată, este planificată introducerea bancnotelor de 100 și 200 de euro din seria „Europa”. Bancnotele de la 5 la 200 de euro vor fi păstrate în circulație.

Bancnotele din seria „Europa” sunt introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, în ordine crescătoare. Primele patru bancnote din noua serie (5, 10, 20 și 50 de euro) au fost puse în circulație în anii 2013, 2014, 2015 și, respectiv, 2017.

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, informează unica.md.

Potrivit legislației electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 14.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14.00 numai la prezentarea unui certificat medical.Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic.În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează cel puțin doi membri ai biroului, care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.Mai multe detalii despre procesul de organizare și desfășurare a referendumului republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 puteți vedea accesând pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.

Sărbătoarea „Ziua Națională a Vinului” continuă și astăzi. Poliția este la datorie

Sărbătoarea„Ziua Națională a Vinului” continuă și astăzi. Astfel, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și în mai multe localități din țară au loc evenimente cultural-artistice dedicate sărbătorii „Ziua Națională a Vinului”, informează unica.md.

Pentru ca aceste evenimente să se desfășoare în condiții de siguranță, Poliția a fost prezentă și va continua  să fie la datorieși azi asigurând ordinea publică și siguranța rutieră.

Având în vedere posibilele aglomerații din trafic, Poliția solicită tuturor participanților la trafic să dea dovadă de prudență

Circulația rutieră în PMAN este sistată în perimetrul străzilor Maria Cebotari și Alexandr Pușkin. Până la 7 octombrie, ora 05:00, traficul pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, între străzile Columna și 31 August 1989, va fi de asemenea restricționat.

Polițiștii de patrulare vor dirija traficul și vor redirecționa vehiculele pentru a preveni ambuteiajele și blocajele rutiere.

Recomandări pentru cetățeni: Supravegheați în permanență copiii.Nu urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice.Respectați indicațiile polițiștilor de patrulare.Manifestați un comportament corect și respectați ordinea și curățenia în spațiile publice.Evitați apariția în stare de ebrietate în zonele de agrement și în locurile cu aglomerări mari de persoane.

Poliția vine cu recomandări în contextul avertizărilor meteorologice

În contextul avertizărilor meteorologicecare sunt anunțate până luni la ora 12:00, care anunță ploi abundente și vânt puternic în întreaga țară, Poliția Națională reamintește cetățenilor măsurile de siguranță, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Dacă nu este esențial, amânați călătoriile în condiții de vreme instabilă.

Reduceți viteza și evitați manevrele neasigurate.

Aveți mare grijă unde parcați mașinile.

Asigurați-vă că este sigur să traversați strada înainte de a ieși pe carosabil.

Evitați ieșirile cu copiii departe de casă, în această perioadă de timp.

Pe timp de furtună, rămâneți departe de copaci, piloni sau alte structuri care ar putea cădea. În caz de urgență apelați 112”, se arată în mesajul Poliției.

Un medic din Moldova s-a îmbolnăvit de rujeolă
Articolul anterior
Despre pericolul care îi paște pe moldoveni la mare, în Ucraina
Articolul următor