Mesajele persoanelor publice cu ocazia celor 27 de ani de Independență

Moldova a sărbătorit astăzi Ziua Independenței – 27 de ani de când s-a proclamat ca stat suveran. În pofida multiplelor probleme cu care se confruntă Moldova (economice, demografice etc.), moldovenii își iubesc țara și doresc să trăiască într-un stat prosper, liber și civilizat. Persoanele publice au felicitat Moldova cu împlinirea a 27 de ani de Independență.

separator

Moldova sunt, în primul rând, mamele și pruncii ei, generațiile și viitorul țării. Interpreta Tatiana Heghea a publicat astăzi un mesaj emoționant:

,,La mulți ani, Țara mea, identitatea și imaginea mea❤️
Vreau sa ramîi și țara copiilor mei, țara viitorilor mei nepoți 🙏
Fii puternică!”, a scris interpreta, postând o fotografie cu ea și fiul său care abia a împlinit 6 luni.

Moldova este o țară cu adevărat frumoasă, care are cu ce să se mândrească. De acest lucru, a dorit să ne convingă interpreta Olia Tira. Artista a pozat pe un câmp superb cu maci, iar astăzi a scos pozele din arhivă.

„La multi ani, Moldova mea!”, este mesajul artistei.

Moldova are oameni ingenioși și talentați. Stela Botez, moldoveanca cu cobza, și-a manifestat dragostea față de plaiul natal.

,,❗❗ La mulți ani Republica Moldova ❗❗”!

De Ziua Independenței Republicii Moldova, Natalia Gordienko a publicat un mesaj deosebit pe pagina sa de socializare. „Fiți independenți de prejudicii, de falsuri și de murdăria ce ne înconjoară zi de zi, fiți independenți de bârfe și oameni invidioși! Aveți grijă de voi, de familie și de copii! Aveți grijă de viitorul țării! La mulți ani, Moldova. Dimineața noastră a început astfel”, a scris interpreta și a publicat o imagine cu fiul ei Christian, care se pare că va deveni artist, ca și mama sa.Tot astăzi, interpreta a marcat Ziua Independenței la Palatul Național ,,Nicolae Sulac”, alături de alți artiști care au urcat în scenă. La 27 de ani de la proclamarea independenței, Moldova încă lupta cu sărăcia și corupția și implimentarea deficitară a reformelor democratice.

,,La mulți ani, Moldova🇲🇩 #protestpermanent”, este mesajul publicat de către jurnalista Natalia Morari.

Moldova are bogății spirituale și locații ce merită a fi valorificate.

,,Moldova mea frumoasă”, este mesajul pe care l-a publicat interpreta Kornelia Ștefăneț.

Interpreta Irina Kovalsky a felicitat locuitorii țării noastre cu ocazia Zilei Independenței. Artista a publicat un mesaj și un videoclip emoționant, pe care l-a realizat despre Moldova.

,,С праздником моя родная 🇲🇩
⠀С праздником , моя Молдова 🍇
⠀Спасибо за все то , что ты делаешь для нас , для молдован ☀️🍇☀️🍇. На твоей земле живёт много народов , много национальностей , все перемешались, но все тебе верны , все тебя очень любят ! Хоть многие и покинули твою землю , но возвращаясь домой плачут и очень скучают по тебе , потому что именно ты у нас такая одна ! Своя ! Родная ! Солнечная , гостеприимная , маленькая , уютная , домашняя , светлая и невероятно красивая 😍💯☀️.
Я горжусь , и я очень рада тому , что Мама меня родила в такой прекрасной , спокойной и солнечной стране ! Я могу любоваться всеми четырьмя временами года , есть натуральные фрукты 🍇, пить самое вкусное домашнее вино в мире , и есть бабушкины национальные вкусности 🇲🇩🎉.
(La mulți ani, Moldova mea! Îți mulțumim pentru tot ceea ce faci pentru noi, pentru moldoveni. Pe pământul tău trăiesc multe popoare, multe naționalități, diferite, dar toate îți sunt credincioase, toată lumea te iubește atat de mult! Chiar dacă sunt mulți cei care au părăsit țara, ei se întorc acasă, plângând, și îți duc dorul, pentru că ești unică. Însorită, ospitalieră, draguță, confortabilă, familială, luminoasă și incredibil de frumoasă. Sunt mândră și mă bucur foarte mult că mama m-a născut într-o țară atât de frumoasă, calmă și însorită! Pot să admir toate cele patru anotimpuri ale anului, să mănânc cele mai naturale fructe, să beau vinul cel mai delicios de casă din lume și să mănânc bunătățile tradiționale ale bunicii), este mesajul publicat de către interpreta Irina Kovalsky.

,,Dă-mă, mamă, după Iura”, o piesă din Moldova îi cucerește și pe românii de peste Prut

Magnat & Feoctist, doi artiști basarabeni, au lansat videoclipul pentru piesa „Dă-mă mamă după Iura” împreună cu ansamblul folcloric ,,Frunza Nucului”. În câteva zile, peste jumătate de milion de internauți au urmărit videoclipul.

Piesa a câștigat rapid popularitate pe internet, inclusiv în rândul românilor de peste Prut.

Autorul versurilor este Magnat & Feoctist. Regia videoclipului a fost realizată de Dumitru Ciulafli, iar producția este semnată de Radu Duminița.

,,Moldova ramâne numărul unu, în cultură, muzică și talent! Vă salut din Botoșani, frați moldoveni!”, ,,Îmi place enorm de mult stilul acesta al vostru, le mai dați o viață acestor cântece folclorice uitate, sunteți top”, ,,Bravo Ineștenii-Teleneștenii”, ,,Felicitari! Femeile sunt nr.1 în tot videoclipul”, sunt câteva dintre comentariile scrise de internauți.

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi scrise obligatoriu în limba română. Proiectul de lege, votat de Parlament

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum cele ale localităților, gărilor, aeroporturilor, aerodromurilor, porturilor, podurilor, râurilor, zonelor istorice și culturale vor fi scrise în limba română, potrivit unui proiect de lege votat de către Parlament.

Singura excepție de la lege o constituie ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Potrivit documentului, cererea de atribuire sau de schimbare a denumirilor geografice urmează a fi depusă la Comisia națională pentru denumiri geografice, însoțită de decizia autorității publice centrale/ autorității administrației publice locale/ grupului de experți/ persoanei fizice și/ sau juridice ce are afiliere cu obiectul denumirii geografice adoptată în urma consultărilor publice.

Comisia națională pentru denumiri geografice, constituită din reprezentanți de nivel decizional delegați de către autoritățile publice centrale și locale, din savanți și reprezentanți din societatea civilă, urmează să verifice corectitudinea denumirii propuse, iar avizul Comisiei naționale pentru denumiri geografice va fi expediat autorităților publice centrale și celor ale administrației publice locale.

Legea va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.

Undă verde pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi Republicii Moldova un împrumut de 30,8 milioane de euro pentru construcția liniei electrice aeriene de 400 kV care va interconecta localitățile Bălți și Suceava.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi, 25 aprilie, acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest împrumut reprezintă 40 % din valoarea totală a proiectului menit să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova, prin interconectarea cu România. Banii vor fi acordați pentru o perioadă de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani.

Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții, în baza unei decizii de realocare din contul acordului de împrumut contractat anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant de 15,4 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Bugetul total al proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” este de 77 de milioane de euro.

Banii vor fi cheltuiți pentru construcția liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV între municipiile Bălți și Suceava, reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV, reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție și a transformatoarelor electrice.

sursa

Un autocar cu turiști s-a răsturnat într-o prăpastie în Bulgaria: cel puțin 15 morți
Articolul anterior
Olga Manciu și-a externat băiețelul! Cum se simte Damian
Articolul următor