Persoanele publice susțin campania ,,Femeile Moldovei spun ,,DA!” Inimii sănătoase”! Alătură-te și tu proiectului!

În perioada 12 – 14 septembrie, la MoldExpo, se va desfășura cea de-a XXIV-a expoziție internațională specializată MoldMedizin & MoldDent 2018 – proiectul expozițional unic dedicat produselor farmaceutice și dispozitivelor medicale, care, de aproape un sfert de secol, rămâne cel mai important eveniment din domeniul sănătății pentru specialiștii din Moldova și din străinătate. Unul dintre evenimentele principale ale expoziției din acest an este campania ,,Femeile Moldovei spun ,,DA!” Inimii sănătoase“.

separator

Campania “Femile Moldovei spun ,,DA!” Inimii sănătoase“ este o parte a proiectului mondial de amploare “Go Red for Women”, lansat în anul 2004 la inițiativa Asociaţiei Americane a Inimii având ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândul femeilor şi a personalului medical faţă de amenințarea pe care o reprezintă bolile cardiovasculare. Acțiunea se desfășoară în multe țări și a reușit să atragă atenția a sute de mii de femei din întreaga lume asupra incidenței bolilor cardiovasculare. În țara noastră, ideea proiectului este deosebit de relevantă, deoarece bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces în R. Moldova.

În Moldova evenimentul are loc pentru prima dată, iar plasarea femeii în centrul proiectului nu este deloc întâmplătoare – anume femeia este cea care are grijă de sănătatea întregii familii, iar elementul cheie al proiectului îl reprezintă rochia roșie – simbolul feminității, pasiunii, eleganței, dar și a dorinței femeii de a se autorealiza.

Mai multe persoane publice din Moldova au îmbrăcat rochia roșie și s-au alăturat campaniei până în acest moment, luând decizia de a face un apel pentru a reflecta asupra stării de sănătate a inimii și de a face un pas spre o viață lungă și fericită.

Dragi femei, evitați stresul zilnic, faceți cât mai mult sport și adoptați o dietă sănătoasă pentru toți membrii familiei Dvs. – doar așa veți putea ține la distanță bolile de inimă și complicațiile acestora care răpesc ani din viață!

Galina Tomaș, doctor în științe medicale

”Eu spun ”Da” inimii sănătoase! Aveți grijă de sănătatea voastră și a celor dragi. Susțin campania Go Red For Women

Olia Tira, interpretă

,,Я говорю „ДА!” здоровому сердцу. Берегите себя и своих близких! (Eu spun ,,DA!” Inimii Sănătoase. Ai grijă de tine pentru a putea avea grijă de cei dragi ție!)”

Danko Ylianna, fashion stylist

,,Pretind să cred că cea mai frumoasă haină a omului este corpul său, de aceea nu fumez, nu consum alcool, fac sport cu regularitate și spun “Da inimii sănătoase”❤️”.


Luminița Suveică, medic

,,Sunt Luminița Suveică, una din Femeile Moldovei și spun “Da inimii sănătoase”❤️. Susțin campania Go Red For Women care are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul femeilor și a personalului medical față de amenințarea pe care o reprezintă bolile cardiovasculare”.

Olga Țăpordei, co-fondator Angry Business

,,Sunt Olga Țăpordei, una din Femeile Moldovei și spun “Da inimii sănătoase”❤️.
Susțin campania Go Red For Women care are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul femeilor și a personalului medical față de amenințarea pe care o reprezintă bolile cardiovasculare.
Campania face parte din proiectul mondial #GoRedForWomen #DaInimiiSănătoase”.

 

Valentina Buliga, deputat în Parlamentul R. Moldova

,,Sunt bucuroasă că Moldova a preluat această inițiativă de amploare internațională, deoarece, sunt convinsă, că anume femeia are un rol important în reducerea incidenței bolilor de inimă în societate și sporirea conștientizării profilaxiei acestora. De ce femeia? Deoarece anume Ea este existența și căldura cuibului familial, ea fiind cea care trebuie să promoveze într-o familie stilul sănătos de viață – fie că este vorba despre alimentația sănătoasă, practicarea cu regularitate a sportului de către membrii familiei sau evitarea obiceiurilor dăunătoare. Și da, femeia are nevoie de o inimă sănătoasă pentru a le oferi celor din jur dragoste și afecțiune, cât mai mult timp!”.

Marina Scerban, consultant în afaceri

,,Sunt Marina Scerban, una din Femeile Moldovei și spun “Da inimii sănătoase”❤️!”.

Janna Vizitiu, Director general Zepter Moldova

,,Susțin campania Go Red For Women și spun “Da inimii sănătoase”❤️”!.

Roza Antipova, Președintele Asociației masorilor și reabilitologilor din Moldova

„Мы, женщины, всегда заботимся о здоровье своих родных и близких. Главное не забывать и о своём здоровье. Наше сердце должно звучать в такт сердец наших любимых и родных нам людей. Я говорю „ДА” этому замечательному и нужному проекту! В моём лице „Ассоциация массажистов и реабилитологов Молдовы” тоже говорит „ДА”!”

Și tu poți fi parte a proiectului internațional Go Red For Women!

Alege o ținută roșie sau poartă un accesoriu în această culoare și participă la flashmob-ul care va fi organizat la expoziția MoldMedizin & MoldDent, în perioada 12-14 septembrie.

10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară. Sfaturile unui medic

Pierderea rapidă în greutate până la vară – posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul rus Dr. Tatyana Selezneva dezvăluie care sunt acestea și cum să slăbești complet în siguranță până vara.

Medicul indică 10 trucuri care vă vor ajuta să vă puneți corpul în ordine.

  1. Fără un plan, mâncatul în exces este întotdeauna o posibilitate. Luați un mic dejun și un prânz copios pentru a evita mesele de seară și de la miezul nopții.
  2. Eliminați mâncarea de tip fast-food. Eliminați „vechiturile” alimentare: fast-food, alimente procesate, carne procesată, sucuri zaharoase, limonadă, sucuri ambalate, sos de soia, marinate, alcool.
  3. Atunci când creați un meniu, puneți accent pe alimentele proteice și pe carbohidrații complecși (legume, fructe, cereale), grăsimile naturale trebuie să fie prezente cu moderație.
  4. Proteinele ar trebui să reprezinte cel puțin 20% din structura alimentelor – reprezintă materialul de bază pentru construcție.
  5. Controlați consumul de zahăr și sare. Se recomandă să nu consumați mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi și 3-5 grame de sare pe zi.
  6. Beți zilnic 1-1,5 litri de apă pură.
  7. Adăugați mai multe legume verzi în alimentația dumneavoastră, în special cele crude.
  8. Mergeți la culcare înainte de ora 23:00 și dormiți 7-8 ore.
  9. Arderea grăsimilor este excelentă în timpul somnului. Rămâneți la o activitate fizică regulată.
  10. Controlați stresul – nu vă stresați din cauza unor lucruri mărunte.

„Creați un deficit caloric moderat, consumând ceva mai puține calorii decât arde corpul dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să slăbiți treptat fără să vă stresați organismul.”

„Asigurați-vă că dormiți și vă odihniți suficient, deoarece stresul și lipsa somnului pot duce la exces de greutate și la creșterea apetitului”, recomandă expertul.

„Beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a vă menține corpul hidratat și pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Implementați treptat modificările stilului de viață, astfel încât acestea să devină obișnuite și pe termen lung. Evitați dietele drastice și exercițiile fizice extreme, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră”, spune nutriționistul.

„Țineți un jurnal alimentar și de activitate pentru a vă urmări progresul și pentru a vă evalua realizările. Urmând aceste metode ușor de pus în aplicare, puteți slăbi până la vară și vă puteți crea un stil de viață sănătos și echilibrat, fără fără și fără a vă afecta organismul”, recomandă Dr. Ponomareva.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Un pacient de 72 de ani a avut Covid 613 zile. A suferit peste 50 de mutații de la virus

Un pacient olandez cu cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată a suferit de boală un timp record de 613 zile, boala transformându-se într-o variantă nouă unică, care a derutat cercetătorii medicali.

Pacientul, sl cărui nume nu a fost dezvăluit, în vârstă de 72 de ani, a fost diagnosticat cu varianta omicron în februarie 2022, potrivit Time, citând cercetări de la Universitatea din Amsterdam. Este cea mai lungă perioadă de timp în care cineva a fost infectat cu virusul, susțin cercetătorii. 

Cel mai lung caz de infecție Covid este de 20 de luni

Sistemul imunitar  al pacientului, care suferea deja de o boală de sânge înainte de a contracta COVID, nu a reușit să producă suficiente celule albe din sânge sau anticorpi pentru a combate virusul, în ciuda faptului că a primit vaccinul de mai multe ori.

În timp ce majoritatea oamenilor pot depăși coronavirusul în câteva săptămâni, orice au încercat profesioniștii din domeniul medical pentru vindecarea pacientului nu a funcționat. Medicii au descoperit rapid că corpul său a devenit rezistent la Sotrovimab, un anticorp monoclonal pentru tratamentul timpuriu al COVID-19, după ce i-au luat peste două duzini de tampoane pe nas și gât în timp ce căutau să-i găsească tratament.

Ei au descoperit, de asemenea, că dezvoltarea unui anticorp anti-spike în prima lună a fost minimă și în curând și-au dat seama că sistemul imunitar al pacientului este incapabil să scape de virus.

Pacientul a murit în spital, în toamna anului 2023, din cauza sistemului imunitar slăbit și a unei tulburări de sânge de bază. 

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că virusul a suferit murații de aproape 50 de ori și, în cele din urmă, a creat o variantă ultra-mutată, potrivit publicației. Nu existau semne că varianta mutantă în stil Frankenstein ar fi infectat alți oameni.

Deși un caz Covid de 20 de luni care a suferit mutații pare înfricoșător, Magda Vergouwe, studenta la medicină de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, care va prezenta cazul la Congresul Global ESCMID din Barcelona, a declarat:

„Durata infecției în acest caz este extrem. Infecțiile prelungite la pacienții imunocompromiși sunt mult mai frecvente în comparație cu comunitatea generală”, a spus Vergouwe.

„Acest lucru subliniază riscul de infecție persistentă, deoarece pot apărea variante virale unice datorită evoluției extinse.”

Nu toate cazurile Covid puternic mutante au fost recunoscute medical

Oamenii de știință care studiază datele genomice din apele uzate au descoperit, de asemenea, dovezi că oamenii ar fi avut cazuri de Covid puternic mutate de mai bine de patru ani, dar nu erau conștienți, potrivit Time.

Vergouwe a explicat că cazul este adăugat la rapoartele de pacienți testați pozitiv pentru aceeași infecție de peste un an, dar ea a remarcat că a fost cel mai lung caz pe care l-a văzut vreodată.

Cel mai extins caz de COVID-19 înregistrat vreodată înainte de acesta a fost de la un britanic care a suferit de virus timp de 505 zile înainte de a muri. Cercetările au arătat că 24,4% dintre adulții americani care au primit un test COVID-19 pozitiv au prezentat simptome care au persistat timp de trei luni sau mai mult.

sursa

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Institutul de Cardiologie, plin de pacienți

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Exprimat altfel, obținem încă o statistică alarmantă: la fiecare oră, aproape trei persoane își pierd viața, pe fonul problemelor la aparatul circulator. Cei mai mulți dintre suferă un atac de cord. Deși în majoritatea cazurilor, pacienții sunt persoane în vârstă, există și tineri care mor din această cauză. Medicii specialiști recomandă ca, după 40 de ani, să mergem la un control medical amănunțit, pentru a putea depista din timp eventualele boli cardiovasculare și pentru a le trata. Sănătatea inimii este și în puterile noastre. Pentru asta, trebuie să mâncăm cât puține grăsimi, să nu fumăm, să facem mișcare zilnic și să ne stresăm cât mai puțin, scrie TV8.md

Saloanele Institutului de Cardiologie din Chișinău sunt pline de pacienți care ajung aici în căutarea sănătății pierdute. Pe patul de spital, l-am găsit și pe domnul Petru din Edineț. Pensionarul, în vârstă de 70 de ani, se confruntă cu probleme cardiace din tinerețe, probleme care, spune el, i-au dat multe bătăi de cap.

Aceste boli cardiovasculare apar dintr-o combinație de mai mulți factori, dar în principal, modul de viață haotic și nesănătos. Conform medicului specialist, bărbații sunt mai predispuși la astfel de afecțiuni, care încep de la o vârstă mult mai tânără, spre deosebire de femei.

Protocoalele medicale menționează că orice persoană, ajunsă la 40 de ani, trebuie să treacă prin investigații amănunțite pentru a depista eventuale probleme cardiace. Datorită acestor investigații, se poate estima probabilitatea ca un om să aibă un eventual infarct în următorii zece ani.

Conform statisticilor, cea mai frecvent întâlnită afecțiune cardiacă este hipertensiunea arterială, iar cea mai severă complicație a infarctului este moartea subită. Această complicație este dezvoltată de persoanele care au mai multe afecțiuni concomitent, dar cu toate astea, numărul deceselor, în cazul pacienților ajunși la spital a scăzut în ultimii ani. 

Am avea rezultate și mai bune dacă prevenția acestor afecțiuni ar deveni un program național, susținut de toată societatea. 

De două luni, în cadrul Institutului de Cardiologie funcționează un computer tomograf ultra performant, inaugurat cu mare fast, inclusiv în prezența președintei Maia Sandu. Costul acestui dispozitiv medical a depășit un milion de euro, bani publici, dar medicii de aici consideră că merită fiecare ban cheltuit, pentru că oferă rezultate extraordinare, rezultate pe care nu le puteau obține până acum. 

De la darea lui în folosință și până acum, peste 300 de pacienți au beneficiat de capacitățile acestui aparat.

Bolile cardiovasculare se află pe locul unu la nivel mondial în topul cauzelor de deces și se estimează că iau vieţile a aproximativ 18 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră. În Republica Moldova, afecțiunile cardiovasculare constituie aproximativ 60 la sută din mortalitatea totală. Se estimează că anual mor circa 24 de mii de oameni din această cauză. 

Maestrul Eugen Doga a fost invitatul de onoare al orașului Ankara, unde a susținut un concert extraordinar
Articolul anterior
Două linii noi de transport public în Capitală: vezi cum vor circula troleibuzele nr. 32 și nr. 33
Articolul următor