Un bărbat a murit cu zile, în stradă. Ambulanța a venit după mai bine de 40 de minute

Un bărbat a căzut ieri seară pe stradă. Potrivit celor aflați în preajmă, bărbatul avea convulsii. Oamenii au sunat la ambulanţă, care a venit după mai bine de 40 de minute. În tot acest răstimp, au privit neputincioși la bărbatul care s-a stins, până la sosirea serviciului de urgență.

separator

Cum s-a întâmplat totul:

,,În astă seară, pe strada Lech Kaczynski, moartea a așteptat mai bine de 40 de minute să dea „în primire” ambulanței și poliției trupul neînsuflețit al unui om…
Ieșisem la o scurtă plimbare pe strada Lech Kaczynski. La colțul blocului 6/1 o doamnă tînără și vreo doi tineri domni priveau cu îngrijorare la tulpina unui arbore, Era trecut de ora 20 și abia cînd am ajuns în dreptul lor am înțeles că urmăreau convulsiile unui domn întins între cîțiva tufari, lîngă trotuar. Am întrebat-o pe tînăra doamnă dacă a chemat urgența. Ne-a spus că da, dar au trecut deja 10 minute și nu apare. Am telefonat la 112, mi-a răspuns operatoarea, am insistat să trimită mașina urgenței. E un caz ieșit din comun, îi spun, este un domn în convulsii, poate că e epilepsie, poate că e un atac de cord. „Doamnă, vă rog, acceleraţi, este cu totul grav!” Da, sunt asigurată, vine o mașină. Precizăm încă o dată adresa. Așteptăm. Se adună lume… Lume tînără… Caută să vadă dacă mai respiră, dacă se mai palpează pulsul… Mai sunt șanse, dar scad… Mai trec 10 minute… Mai formez 112. Răspunde aceeași operatoare. Alarmată și indignată, îi cer să trimită o ambulanţă cît mai urgent. Îi spun că s-ar putea să ajungă prea tîrziu. Trec 5 minute. Sunt sunată de la 112, de două ori. Mi-a fost identificată viza de reședință după numărul de mobil și sunt luată la întrebări că unde mă aflu, în ce oraș. Mă rastesc la operatoare că ce are una cu alta, că sunt în Chişinău. Că mă aflu lîngă un domn în coma, dacă nu va fi decedat deja. Ambulanța nu vine și nu vine. Telefonează și alți cetățeni care stau cu priviri disperate, cuprinși de necaz și neputință. Apare în mare viteză o mașină cu 112. Sărim cîțiva în stradă cu mîinile ridicate să oprească. Accelereaza și trece mai departe…
În cele din urmă, peste mai bine de 40 de minute de la primul apel, apare ambulanța, care constată decesul. Moartea a cîștigat competiția… Luăm la rost medicii, ne revoltăm. Calm și impasabil, ni se spune că nu ajung mașini, că „Ce doamnă, mata nu știi în ce țară trăiești?”, că să ne adresăm Ministerului Sănătății… Asta era soluția! Da, asta trebuia să facem! Priveam consternați cum se constata decesul unui om care putea fi salvat. Am vrut cu toții (eram vreo 15) să fie salvat. Am așteptat 40 de minute, după ora 20, cînd traficul se mai potolește, o mașină și doi medici care ar fi putut salva viața unui om. Omul acela s-a întîmplat să treacă, pe la ora 20, pe strada Lech Kaczynski (unde s-o fi îndreptînd? de unde venea?), s-a oprit, a dus mîna la tîmplă, s-a sprijinit de un copac și în clipa urmatoare a căzut secerat la pămînt…
Știu că oamenii mor și că în general toți suntem muritori. Dar acele 40 de minute în care mi-a fost dat să văd că serviciile „țării în care trăiesc!” sunt nefuncționale, că se învîrt într-un cerc vicios, că 112 are o bază de date ca la SIS (dar asta nu-l ajută să salveze viața unui om), că medicii (am un respect deosebit pentru această profesie) nu erau în regulă… Că am așteptat mult, tare mult să vin o mașină să SALVEZE VIAȚA, dar au venit tocmai trei (ambulanța și două ale poliției) să CONSTATE DECESUL.

Ceea ce mi-a rămas în suflet sunt tinerii care s-au implicat, au alergat, au telefonat, s-au îngrijorat… Erau atît de frumoși, atît de curați, atît de sufletiști…, că m-a apucat jalea pentru ei. Ce speranțe au ei, cu copii mici, la grădiniţe, la școli? Vă rog, dragi-oameni-tineri-pe-care-v-am-întîlnit-în-astă-seară-în-starada-kaczynski-cînd-în ochii-noștri-murea-un-om-cu-zile, nu plecaţi și voi! Suntet tot ce are mai frumos „țara asta în care trăiesc și pe care n-o (re)cunosc…”. Ne pare tare rău!”

sursa: Facebook/Maria Sleahtitchi

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Cinci profesori din Chișinău au fost reținuți de CNA
Articolul anterior
Accident violent pe o stradă din Capitală
Articolul următor