O handbalistă româncă a devenit celebră în Spania, după ce a ieșit să-și alăpteze băiețelul de 2 luni, în pauza meciului

Jucătoarea de handbal Irina Alexandra Pop a ajuns pe primele pagini ale publicațiilor din Spania. Românca în vârstă de 29 de ani a creat un adevărat fenomen în presă, după ce a ieșit, în pauza meciului Lleidatana – Agustinos Alicante, desfășurat duminică, 16 septembrie, pentru a-și alăpta băiețelul de 2,5 luni. Marcase până atunci patru goluri pentru echipa sa. Imaginea a fost suprinsă de un fotoreporter, iar Irina a devenit celebră în Spania.

separator

Originară din Cluj, Irina trăiește de 15 ani în regiunea Huesca și e tare surprinsă că un gest natural a fost transformat într-o știre. Spune că își împarte viața între familie și pasiunea pentru handbal, dar că prioritate au copiii ei. Aceasta este povestea ei, spusă la persoana întâi:

„Sunt Irina Pop și luna viitoare voi împlini 30 de ani. M-am născut la Cluj și am venit în Spania în urmă cu 15 ani. Mi-am pierdut tatăl la 13 ani, iar mama a decis că Albalate de Cinca, un sătuc din provincia Huesca, va fi un loc mult mai bun pentru viața noastră − a ei, a mea și a surorii mele.

Am venit în 2003, de Crăciun. Mama plecase cu un an înainte, timp în care eu și sora mea am stat la Cluj singure. Ajunsesem la lotul național de junioare. Printre colegele mele erau Neagu, Țăcălie sau Dincă, într-o perioadă complicată: îmi lipsea tata, îmi lipsea o familie adevărată.

Faptul că puteam practica sportul care-mi plăcea masca aceste absențe dureroase. Când mama a decis să ne ia și pe noi în Spania, s-a rupt ceva în mine. Iubeam handbalul, mă gândeam că viitorul meu e legat de acest sport, acasă, și m-am trezit, dintr-odată, într-o lume total străină, lăsând în urmă prieteni și mediul pe care îl găseam familiar.

Cumva, tot sportul m-a salvat. Cel mai apropiat club de handbal era în Lleida, la 50 de minute de mers cu mașina de Albalate. M-am prezentat, le-am spus că vreau să joc, să le arăt ce pot. Am luat proba, iar ei mi-au oferit un contract și un apartament. La doar 15 ani.

Associació Lleidatana d’Handbol se numește clubul. E cel la care joc și în prezent, de 15 sezoane − practic, cu o întrerupere de numai un an, când am evoluat pentru Gijon în prima ligă spaniolă.

Recent, la pauza unui meci de campionat, am ieșit să-mi alăptez băiețelul, pe Theo, care are două luni și jumătate. El și Sofia, fetița de 4 ani, sunt minunile mele. M-am trezit cu zeci de telefoane: televiziuni, radiouri, presă scrisă. E puțin ciudat că o imagine naturală, cu o femeie alăptându-și copilul, ajunge să fie considerată de domeniul supranaturalului.

Le-am spus ce vă spun și vouă: mi-ar plăcea să se scoată în evidență mult mai mult munca femeilor, pentru că mi se pare că încă trăim într-o societate machistă.

E foarte greu pentru sportive să revină pe teren după ce au născut. Eu am făcut-o, de fiecare dată, după cinci săptămâni. Acum joc în liga secundă. Fetele au patru antrenamente pe săptămână, dar eu particip la doar două sesiuni de pregătire și la meciuri. Soțul mă sprijină. Ne urcăm în mașină și venim toți patru la antrenament. Lleida e la aproape o oră de casa noastră, cum vă spuneam.

Aveam nevoie de handbal, să revin cât mai repede. Însă n-am avut niciodată atât de multă nevoie încât să-mi neglijez familia. Sunt convinsă că aș fi putut avea alt traseu profesional dacă mă dedicam sută la sută și eram dispusă să fac toate sacrificiile, dar moartea tatălui meu și absența lui m-au făcut să prețuiesc mult mai mult familia.

Acum sunt în concediu de maternitate, care e doar 16 săptămâni în Spania. După perioada asta, mă întorc la job, pentru că sunt și inginer constructor la o firmă din Albalate de Cinca.

Am jucat până acum doi ani și pentru selecționata Republicii Dominicane. M-a chemat cineva acolo în 2013. Voiau să facă o echipă competitivă și mi-au oferit cetățenia. Am reușit să luăm bronzul la Jocurile Panamericane și să ne calificăm la Mondialul din Serbia. A urmat și prima victorie din istoria reprezentativei, cu Australia. A fost o experiență frumoasă, am cunoscut o parte de lume cu o cultură diferită. Încă mai am posibilitatea să merg acolo, dar nu știu dacă e așa ușor, cu doi copii.

În definitiv, despre asta e vorba: să faci lucrurile natural, fie că-ți alăptezi copiii în public, fie că faci sport de performanță. Să iubești ceea ce faci, să zâmbești și să te bucuri de viață”.

sursa

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Un tânăr din Chișinău a cucerit-o pe Irina Rimes la ,,Vocea României”. Video!
Articolul anterior
Senzațional! O tânără din Moldova a întors toate scaunele la ,,Vocea României”
Articolul următor