Asăzi, este marcată ziua mondială a Arhitecturii

În acest an, Ziua mondială a arhitecturii este aniversată, astăzi pe 1 octombrie. Tema din acest an este „Configurarea unei lumi mai bune”. La cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (UIA) de la Barcelona, din 1997, s-a decis ca Ziua mondială a arhitecturii să se celebreze la aceeaşi dată cu ziua dedicată habitatului, în prima zi de luni din octombrie.

separator

Confruntată cu multiplicarea şi intensificarea provocărilor globale, UIA pune în evidenţă rolul esenţial al arhitecturii şi urbanismului în configurarea unui viitor mai bun şi invită toate organizaţiile arhitecţilor să se mobilizeze în această zi pentru a promova acţiunile şi soluţiile arhitecturale menite să uşureze suferinţa umană, să reducă greutăţile planetare şi să amelioreze calitatea vieţii.

Totodată, UIA va sublinia contribuţia arhitecţilor la Crearea unei lumi mai bune în cadrul Conferinţei Habitat III (Quito, Ecuador, octombrie 2016) şi a Conferinţei COP 22 (Marrakesh, Maroc, 7 noiembrie 2016).UIA recomandă organizarea de evenimente care să evidenţieze arhitectura ca o parte vitală a procesului de cultură şi să ilustreze potenţialul acesteia în rezolvarea provocărilor cu care se confruntă arhitecţii în exercitarea profesiei lor. Aceste noi abordări recunosc rolul culturii ca un sistem de valori şi resurse pentru construirea şi dezvoltarea durabilă, relevând necesitatea de a folosi experienţa generaţiilor trecute şi recunoaşterea culturii ca parte a bunurilor comune globale şi locale. Puterea extraordinară a culturii poate fi valorificată atunci când există o abordare axată pe oameni şi aşezăminte, experienţa culturală fiind integrată în programele de dezvoltare şi iniţiativele de consolidare a păcii.

Organizaţia Naţiunilor Unite recomandă integrarea dimensiunii culturale în mod sistematic în definiţii ale dezvoltării durabile şi ale creşterii bunăstării, prin politici şi programe de dezvoltare naţionale şi regionale. Diversitatea culturală implică soluţii diferite de dezvoltare.

O înţelegere a culturii, ca o deschidere spre evoluţie şi o abordare bazată pe drepturi şi respectul pentru diversitate, va permite oamenilor să trăiască aşa cum aleg ei, sporind astfel oportunităţile şi capacităţile umane, promovând în acelaşi timp înţelegerea reciprocă şi schimburile între popoare.

Tiraspolul dă asigurări că nu va împiedica desfășurarea alegerilor

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Bender, din 31 octombrie, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru săptămâna trecută, scrie Știri.md.

Totodată, pe fondul turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, delegația R. Moldova a subliniat importanța asigurării unui climat de siguranță și libertate de circulație pentru cetățeni și funcționarii electorali.

Delegația din Tiraspol a apreciat organizarea măsurilor de ordine publică din primul tur, desfășurat pe data de 20 octombrie, și și-a exprimat deschiderea pentru menținerea stabilității în ziua de 3 noiembrie.

Astfel, Inspectoratul General al Poliției va coordona măsurile de ordine publică în localitățile din Zona de Securitate unde vor activa secții de votare, pentru a preveni orice incident care ar putea afecta procesul electoral.

Amintim că pe data de 3 noiembrie urmează să se desfășoare cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul său vor concura actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, și candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Menționăm că, în primul tur de scrutin, Maia Sandu a luat 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95%.

ULTIMA ORĂ! Moldova, mai aproape de UE: CC a validat referendumul

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în cadrul căruia cetățenii s-au pronunțat asupra aderării țării la Uniunea Europeană, scrie Știri.md.

Potrivit deciziei Curții, referendumul a respectat toate cerințele legale și constituționale, iar rezultatele exprimate de cetățeni vor putea fi utilizate ca bază juridică pentru următorii pași în procesul de integrare europeană.

Referendumul a fost organizat în urma unei decizii a Parlamentului, iar potrivit datelor CEC, după procesarea proceselor-verbale din cadrul referendumului republican constituțional, 50,46 la sută dintre alegători au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar împotrivă – 49,54% dintre cetățenii cu drept de vot.

Hotărârea Înaltei Curți urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar din data publicării va intra în vigoare și proiectul de modificare a Constituției, supus votului la referendum, care prevede introducerea unui nou titlu în Legea Supremă cu privire la integrarea în Uniunea Europeană.

Explozie într-un apartament din Capitală în urma unei scurgeri de gaz

Un bărbat a suferit arsuri în urma unei explozii provocată de o scurgere de gaz de la un aragaz, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 31 octombrie 2024 într-un apartament de pe strada Independenței 10/1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:15. La fața locului au fost îndreptate trei echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că în urma exploziei, incendiu în locuință nu s-a produs. Pompierii au evacuat din interiorul bucătăriei două persoane, o femeie în vârstă de 88 de ani, care nu a avut de suferit și un bărbat în vârstă de 84 de ani, care a primit diverse arsuri pe suprafața corpului. Ulterior acesta a fost preluat de echipajul de medici și transportat la spital pentru îngrijiri de rigoare.

Toate circumstanțele producerii incidentului urmează a fi stabilite de specialiști.

IGSU îndeamnă cetățenii să verifice periodic funcționalitatea echipamentelor și tehnicii de uz casnic și să respecte măsurile de siguranță în vederea prevenirii situațiilor de risc. În caz de situații excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Charles Aznavour, legenda muzicii franceze s-a stins din viață
Articolul anterior
O celebră actriță din România, cu origini basarabene, s-a stins din viață la 51 de ani
Articolul următor