Geanta este cel mai util accesoriu pe care îl are o femeie. Ea este oglinda noastră. Tocmai de aceea ar trebui să învățăm să o întreținem corect, mai ales dacă sunt achiziții costisitoare.
La fel ca și încălțămintea, geanta este un accesoriu în care merită să investești, măcar din simplu motiv că acolo îți depozitezi banii, actele, cheile, glossul, șervețelele și toate mărunțișurile de care ai nevoie pe durata zilei. Tocmai, din considerentul că este un accesoriu atât de important, trebuie să îți păstrezi geanta în cea mai bună stare. Și asta nu doar pentru a prelungi „viața” genții, dar și pentru a avea grijă de tine. Imaginează-ți că gențile sunt ca un aspirator de microbi, mizerie, praf, și nu este în niciun caz igienic să-ți știi lucrurile într-un loc murdar (mai ales rujul și alte produse cosmetice).
Cum îți cureți geanta!
În mod normal, orice geantă trebuie să aibă o etichetă care specifică modalitatea de curățare a acesteia. Unele genți pot fi spălate în mașina de spălat, altele au nevoie de dry cleaning, pe când unele pur și simplu trebuiesc șterse cu o cârpă. De regulă, dacă geanta este din plastic sau imitație de piele, aceasta poate fi ștearsă cu o cârpă umedă, iar dacă e din piele întoarsă sau din material textil, se folosește o perie moale pentru a îndepartă praful și eventualele pete.
Cât despre gențile din piele naturală, îngrijirea acestora este mai complexă, deoarece ele trebuiesc din când în când curățate cu soluții speciale pentru piele – care se găsesc în supermarket-uri și în magazinele de încălțăminte. Aceste soluții nu doar curăță pielea, ci o și protejează de acțiunea dăunatoare a factorilor externi (vânt, praf, soare, ploaie etc.)
Indiferent că este din piele sau nu, geanta trebuie curățată și în interior, pentru că acolo se adună cel mai mult praful și microbii. Golește geanta, întoarce-o pe dos, scutur-o și periaz-o cu o perie de haine (poți folosi și rola pentru scame).
Cum o depozitezi
Dacă treci de la un sezon la altul și trebuie să schimbi gențile ai mare grijă cum le pui la păstrat pe acelea de care nu vei avea nevoi pe parcursul celor câtorva luni. Nu e bine ca gențile să stea expuse la soare, lumină, caldură, praf, ploaie, umezeală etc. Cel mai bine e să le găsești un loc special în dulapul tău, dar nu le îndoi și nu le îndesa una în alta. Pune în fiecare geanta ghemotoace de hârtie, pentru a le păstra forma intacta și a absorbi eventuala umiditate. Bagă curelele și lanțurile în geantă, pentru a nu se zgâria. O măură suplimentară de protecție – mai ales pentru gențile pe care ai dat o groază de bani și vrei să aibă o „viață” cât mai lungă – este să le păstrezi într-o față de pernă din bumbac. Aceasta acționează ca un scut ce apără geanta de factorii externi care o pot degrada.
7 sfaturi care te vor ajuta să ai grijă de gențile tale
-
Curăță geanta din piele folosind o loțiune specială
- Nu trebuie, în niciun caz să aplici loțiunea direct pe geantă, ci pe o bucățică de pânză fină sau din piele de căprioară. NU apela la această tehnică pentru gențile realizate din piele întoarsă sau piele tratată. Testează, pe o porțiune ascunsă a genții, loțiunea înainte de a o folosi.
-
Mergi la curățătorie!
În cazul în care ți-ai pătat geanta, du-te cu ea la o curățătorie profesională. Nu încerca să o cureți acasă și nici nu o duce la o curățătorie chimică. Riști să usuci pielea genții, care va crapa în consecință. Există curățătorii specializate în piele ce folosesc produse speciale, care îți vor proteja geanta.
-
Usucă geanta la temperatura camerei!
Dacă geanta din piele se udă, las-o să se usuce la temperatura camerei. NU încerca s-o usuci în alt mod. Dacă ai o geantă din piele întoarsă, poți tampona ușor cu un prosop fin.
-
Păstrează gențile din piele de reptilă în săculețul lor
Curățarea unei astfel de genți se face în sensul solzilor, cu o bucătă de piele de căprioară. Atenție însă! O astfel de geantă nu trebuie să intre în contact cu apa, uleiul sau produsele chimice.
-
Nu folosi fixativul sau parfumul în preajma genții!
Încearcă să nu dai din greșeală cu fixativ sau parfum peste geanta din piele.
-
Nu ține obiecte grele în geantă!
Cel puțin nu pentru un timp îndelungat și mai ales în buzunarele acesteia pentru că vor întinde pielea.