În Moldova se nasc tot mai puţini copii. În 2017 au venit pe lume cu 4.500 de copii mai puţini decât în 2016.
Potrivit raportului „Starea Populaţiei Lumii”, lansat astăzi la Chişinău, scăderea natalităţii este cauzată de migraţia masivă din ultimii ani, dar şi de situaţia economică instabilă.„În Republica Moldova trendul de fertilitate este unul scăzut. Conform datelor statistice oficiale, este de 1,2. Fertilitatea scăzută are o semnificaţie politică foarte delicată într-o ţară pentru că demonstrează cum creşte populaţia şi ce se va întâmpla cu generaţiile care vor urma. Principala cauză a infertilităţii în Moldova este migraţia. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 20-35 de ani părăsesc ţara”, a precizat Rita Columbia, reprezentantă UNFPA.
Experta consideră că situaţia ar putea fi redresată prin majorarea îndemnizaţiilor de îngrijire a copilului şi creşterea numărului de creşe.
„50 la sută din populaţie sunt femei şi de aceea este important ca Guvernul să asigure condiţii favorabile pentru femei”, a spus Rita Columbia, citată de Mesager.
Potrivit reprezentantei Centrului de Cercetări Demografice, Olga Găgăuz, cea mai mică rată de fertilitate se înregistrează în municipiul Chișinău, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Primarul satului Cărpineni, raionul Hâncești, Ion Cărpineanu, susţine că, deși au fost create condiții mai bune pentru tinerele familii în localitățile rurale, populația continuă să plece peste hotare. Deși situația demografică este îngrijorătoare, autoritățile sunt optimiste și spun că Guvernul face politici de intervenție pentru stabilizarea situației.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ultimul an, în peste 50 de localităţi din ţară nu s-a născut niciun copil. Raportul „Starea Populaţiei Lumii” a fost elaborat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.