Este o rețetă perfectă acestui sezon. Își are originea din Spania și se numește Membrillo. Localnicii obișnuiesc să o consume cu branză de oi numită Manchego. Este o rețetă foarte simplă și se păstreasză iarna în cămară, la rece.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Ingredientele necesare:
- 2.2 kg de gutui coapte
- 1 baton scorțișoară (sau o păstaie vanilie)
- 1/2 lămâie
- 600 gr zahăr (dar dacă mai este nevoie mai puteți adăuga cantitatea necesară în timpul preparării)
Mod de preparare:
- Spălați gutuile bine și le curățați de coajă. Le taiați felii și le scoateți cotoarele. În timp ce tăiați gutuile, le puneți în apă, daca stau prea mult la aer se oxidează.
- Când ați curățat toate gutuile, le scurgeți de apa în care le-ați păstrat și le puneți într-o oală largă cu fund gros. Adăugați apa cât să le acopere, adaugați scortisoara (sau vanilia) și coaja de lămâie tăiată fâșii. Lăsați la fiert până gutuile sunt moi și intră furculita în ele. (cam 30 minute).
- Aruncați batonul de scorțișoară si scurgeți gutuile.
- Mixați gutuile fierte până obțineți o pastă fină. Cântăriți pasta obținută.
- Puneți pasta înapoi în oală și adăugați zahăr și 3 linguri suc de lămaie. În funcție de cât de dulce doriți să iasă marmelada puteți crește canitatea de zahăr până la cantitatea de pastă.
- Amestecați cu o lingură de lemn până se topește zahărul, apoi dați focul la mic și lăsați la fiert aproximativ 1,5 ore. Amestecați din când în când să nu se ardă la fund. În ultimele 15 minute am crescut un pic focul și am amestecat continuu ca să grăbesc „legarea” marmeladei. E gata când marmelada e așa groasă că de abia mai amestecați în ea și se adună toată în jurul lingurii când învârtiți. Plus, capată o culoare portocalie-maronie, cam ca și caramelul.
- Ungeți o tavă cu unt și așezați în strat uniform pasta. Pentru a o nivela folosiți dosul unei linguri înmuiate tot timpul în apă rece. Dați la cuptor la 50C pentru o oră, să se deshidrateze și mai bine.
- Lăsați să se răcească în tavă și apoi rasturnați pe un platou. Dacp doriți o puteți portiona, acum folosind formele de patiserie. Rezistă mult timp la rece păstrată în hârtie sau o cutie, întreagă sau porționată. Dacă o porționați, așezați bucățile într-o cutie și între fiecare strat puneți hârtie de copt să nu se lipească între ele.
Să aveți poftă!!!