Simptome pe care nu trebuie să le ignori! Pot indica grave probleme de sănătate

Ai grijă de sănătatea ta, deoarece să previi este mult mai ușor decât să tratezi. Uneori, aceste simptome nu-ți dau prea multe bătăi de cap, totuși pe termen lung se pot transforma în probleme serioase de sănătate. Cel mai important este să îți monitorizezi schimbările pe care corpul ți le transmite. Aproape toate femeile au parte de astfel de probleme, iar cel mai important este să faci din sănătatea ta o prioritate.

separator

Ai părul fragil și unghiile subțiri

Părul și unghiile pot spune multe despre sănătatea ta, așa că ar fi o idee bună să acorzi o mai mare atenție dacă părul tău devine fragil sau unghiile încep să se decojească, chiar dacă nu pare mare lucru.

Te simți balonată

Nu te alarma dacă te simți balonată în timpul menstruației sau după ce bei sucuri răcoritoare. Aceste lucruri sunt obișnuite, iar de obicei trec destul de repede. Doctorul tău ar trebui să știe de acest lucru. Femeile ignoră simptomele de flatulență sau balonare. Dacă simptomele persistă, pot fi semne ale cancerului ovarian, care este a cincea cauză de deces în cazul femeilor.

Te simți obosită

Este în regulă să te simți obosită după o săptămână încărcată sau după ce toată seara te-ai uitat la seriale pe Netflix. Dar dacă această oboseală persistă, chiar dacă te odihnești suficient, sunt semne prin care corpul îți transmite că nu se simte bine. De cele mai multe ori, oboseala permanentă e asociată cu responsabilitățile, complicațiile și obligațiile. Acești factori pot contribui la oboseala pe care o resimți, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să te tratezi. Mai multe boli și afecțiuni au ca simptome oboseala, de la stres și anxietate, până la cancer și boli de inimă.

Ai deseori dureri de cap

Durerile de cap sunt un alt simptom destul de ignorat de majoritatea femeilor. Dacă ele sunt destul de frecvente sau intense, ar trebui să-i spui doctorului despre asta. La fel ca și în cazul oboselii, durerile de cap pot fi o cauză comună a mai multor boli.Dacă ai migrene, atunci cu siguranță ar trebui să-ți anunți doctorul. Ele pot fi semnul unor probleme destul de serioase de sănătate.

Ai menstruații întrerupte sau neprevăzute

Chiar dacă ai menstruații întrerupte, sângerări abundente sau nu, cu siguranță îți spui că schimbările din timpul menstruației sunt normale. Dacă te simți ciudat să mergi la un doctor și să vorbești despre asta, dar totuși nu te simți în regulă, ar trebui să consulți un doctor. Poți descoperi mult mai devreme o problemă de sănătate care poate fi tratată. Ciclurile neregulate pot fi cauzate de stres, dar în cazuri extreme pot fi cauza sindromului ovarian polichistic sau hipotiroidiei.

Simți arsuri în timp ce urinezi

Dacă urinezi destul de mult, ar trebui să-i spui doctorului despre asta. Poate fi semnul unei infecții a tractului urinar, iar în acest caz nu ar trebui ignorat. Deși poți trata acest lucru acasă sau fără rețetă, cel mai bine este să consulți un doctor dacă simptomele persistă. Dacă tratezi la timp infecțiile tractului urinar, vei reduce apariția unor complicații. Dar netratată, poate duce la consecințe destul de serioase și se poate răspândi chiar și la rinichi, cauzând afecțiuni renale.

Îți apar alunițe

Ca să depistezi la timp cancerul și mai ales când poate fi tratabil, este important să fii atentă la semnele pe care corpul tău ți le transmite, precum alunițele care pot părea diferit. Dacă observi că ai o nouă aluniță sau o altă aluniță pe care o aveai de câțiva ani își schimbă culoarea și forma, ar fi cazul să consulți un dermatolog. Poate fi un pistrui sau o pată din cauza vârstei, dar schimbările alunițelor pot determina un melanom, o posibilă cauză a cancerului de piele care se poate răspândi în tot corpul. Factorii care duc la acest lucru sunt expunerea la soare și predispoziția genetică. Poți reduce riscul prin folosirea constantă a cremelor cu protecție solară și făcând frecvent examene ale pielii.

Schimbări ale bustului

Dacă simți că ai un nodul care nu dispare în câteva săptămâni, este persistent sau nu are legătură cu ciclul menstrual, cel mai bine ar fi să verifici acest lucru. Autoexaminarea sânilor în mod lunar te va ajuta să știi care simptome sunt în regulă și care nu. Te poți verifica chiar în duș la o săptămână după terminarea ciclului menstrual. Dacă observi ceva neobișnuit, precum faptul că sânii tăi arată diferit, schimbări la nivelul mameloanelor sau iritații ale pielii, cel mai bine ar fi să consulți un doctor.

 Anxietate permanentă

Este ușor să ignori anxietatea sau chiar să accepți că face parte din viața ta. Femeile sunt obișnuite cu stresul, insomniile, problemele gastro-intestinale, dureri de cap sau tensiuni musculare. Dacă lași anxietatea netratată, ea se poate agrava. Chiar și un nivel scăzut de anxietate poate avea un efect asupra vieții tale.

Ai dureri de călcâi

Durerea de călcâi mai e cunoscută și sub numele de fasceită plantară. De obicei, durerile apar dimineața și se manifestă prin furnicături din vârful piciorului. Durerile continuă în fiecare zi, iar majoritatea femeilor ignoră aceste semne, uneori luni întregi.

Te simți tristă și deprimată

Te poți simți tristă sau deprimată mai multe luni la rând, fără să faci nimic în această privință. Însă, ca orice altă problemă de sănătate, trebuie să știi că și sănătatea mintală ar trebui să fie o prioritate. Depresia este o afecțiune medicală care poate fi tratată și poate fi apărea la orice femeie, în orice timp și din motive diverse, indiferent de vârstă, rasă sau venit. Vestea bună este că se poate trata cu medicamente, psihoterapie sau o combinație dintre cele două.

Sursa

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Ce dietă ține Meghan Markle
Articolul anterior
Un băiețel de 7 ani a fost sfâșiat de o haită de câini, chiar în curtea școlii. Imagini dramatice
Articolul următor