Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, vremea va avea o tendință de răcire continuă. Luni, vom avea parte de vreme frumoasă, cu maxime de până la +17 grade.
Marți însă valorile termice vor scădea cu până la 4-5 grade, iar nopțile vor fi deosebit de friguroase, spre mijlocul săptămânii viitoare atunci când minimele vor coborî până la -1 grad Celsius în depresiuni.
Datele meteo sunt oferite de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
Au vrut vizualizǎri, dar au primit amenzi! Poliția s-a autosesizat în cazul tinerilor care au agresat fizic un alt băiat într-un live pe rețele
În contextul apariției pe rețelele de socializare a unei transmisiuni live în seara zilei de 18 februarie, în care mai mulți tineri agresează fizic un alt tânăr, poliţiştii Direcției Chișinău s-au autosesizat și au demarat verificări în vederea identificării şi depistării persoanelor implicate, dar şi pentru stabilirea circumstanțelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În scurt timp au fost identificați șapte tineri, cu vârstele cuprinse între 15 și 20 de ani, care au comunicat că agresiunea fizicǎ redatǎ a fost înscenatǎ, pentru acumularea vizualizărilor și aprecierilor pe o rețea de socializare.
6 dintre tineri au fost sancționați pentru huliganism, iar părinții minorului de 15 ani au fost amendați pentru “Neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului”, cu sesizarea autorităților tutelare responsabile.
Solicitǎm pǎrinților sǎ discute cu copiii despre expunerea unor astfel de imagini, care pot influența tinerii, dar și spori cazurile de bullying.
Feroviarii moldoveni amenință cu grevă: Nu și-au primit salariile de jumătate de an
Feroviarii moldoveni amenință cu grevă. Aceștia nu și-au primit salariile încă din luna august a anului trecut, adică de mai bine de jumătate de an. În aceste condiții, ei se văd nevoiți să iasă din nou în stradă pentru a cere achitarea de urgență a restanțelor la lefuri. În caz contrar, aceștia spun că nu vor mai reveni la muncă. Datoriile salariale la Calea Ferată a Moldovei depășesc 190 de milioane de lei, scrie evz.ro.
Pe 28 februarie, feroviarii moldoveni vor ieși din nou să protesteze. Aceștia se vor aduna atât în Capitală, cât și la nodurile feroviare din țară, în localitățile Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești. Angajații CFM cer majorarea salariului minim din cadrul întreprinderii de la 3500 de lei, la 5500 de lei.
Totodată, ei Guvernului achitarea de urgență a restanțelor salariale și compensarea pierderilor cauzate de întârzieri. În caz contrar, aceștia amenință că vor rezilia contractele de muncă pe care le au. În acest context, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, Ion Zaporojan, a declarat că întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” este un obiectiv strategic care trebuie salvat.
Ultima dată, feroviarii au ieșit în stradă pe 14 februarie. Atunci, în fața lor a ieșit secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii, Mircea Păscăluță. Oficialul le-a promis că autoritățile vor soluționa problema restanțelor prin vânzarea unor active din cadrul CFM.
Calea Ferată din Moldova, cândva un obiectiv strategic
Situația de la Întreprinderea Calea Ferată a Moldovei a început să se agraveze în august 2022. Atunci, tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Asta a dus la diminuarea veniturilor CFM și la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.
În 20224, CFM a decis să instituie un program de doar patru zile lucrătoare pe săptămână. Întreprinderea și-a motivat decizia prin scăderea semnificativă a volumului de transport de mărfuri. În încercarea de a reduce povara financiară și de a achita parțial datoriile salariale, CFM a scos la licitație vagoanele și piesele vechi. Aceste măsuri s-au dovedit a fi insuficiente pentru redresarea situației.
Pretendenții la titlul „Pedagogul anului”, obligați să prezinte declarația pe proprie răspundere
Cadrele didactice care se vor înscrie în concursul „Pedagogul anului” vor fi obligate să depună o declarație pe proprie răspundere cu privire la lipsa sancțiunilor disciplinare. Modificări în acest sens au fost aprobate miercuri la ședința Guvernului, transmite IPN.
Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a declarat că „Pedagogul anului” este unul dintre cele mai importante concursuri la care participă profesorii și care le recunoaște excelența. Potrivit demnitarului, modificarea propusă pornește de la o situație din anul precedent. Atunci, în spațiul public au apărut informații despre o câștigătoare cu posibile sancțiuni disciplinare.
Prin introducerea declarației cu privire la sancțiuni va fi asigurată pe deplin integritatea desfășurării concursului, consideră ministrul Astfel, nu vor exista dubii cu privire la corectitudinea selectării învingătorilor.
„Această modificare va ajuta să evităm pe viitor anumite situații care s-au întâmplat în trecut și vine să asigure buna reputație a concursului, în fiecare an fiind celebrați cei mai buni profesori din sistemul educațional”, a adăugat Dan Perciun.
Modificările la regulamentul concursului vin în contextul în care în spațiul public au apărut mai multe informații despre sancțiunile disciplinare aplicate pedagogului care a câștigat titlul de „Educatorul anului 2024”. După ce mai mulți activiști au cerut retragerea titlului, Ministerul Educației a constituit o comisie de examinare a corectitudinii conferirii premiului. Dar, după verificările efectuate, comisia nu a constatat temei legal de retragere a distincției.