Un vin moldovenesc a fost inclus în top 10 cele mai bune spumante din lume

Cuvée de Purcari Alb Brut a obținut medalia de aur, fiind inclus în top 10 cele mai bune spumante, în cadrul celui mai important concurs de spumante din lume, Effervescents du Monde 2018. Competiția s-a desfășurat în perioada 14– 16 noiembrie 2018, în Bourgogne, Franța.

separator
Aceasta este cea mai înaltă distincție pe care o obține un vin moldovenesc într-un concurs. La ediția din 2018, au fost înscrise 600 de vinuri din peste 20 de țări, fiind jurizate de un panel internațional din 100 de experți din lumea vinului, scrie finewne.md.

Cuvée de Purcari Alb brut este un spumant făcut dupa metoda clasică de producție, „champennoise”, cu fermentare și maturare secundară la sticlă, timp de 12 luni. Spumantele de la Purcari sunt produse în colaborare cu enologul francez Jerome Barret. Cuvée de Purcari Alb brut are o culoare galben deschisă, arome citrice și gust de piersici. În top 10 Best Sparkling Wines, alături de Purcari au luat poziții vinuri spumante din Franța, Italia, Brazilia, Africa de Sud și Argentina.

În afară de acesta, grupul Purcari a mai luat o altă medalie de aur pentru Cuvée de Purcari Rose brut, al doilea an la rând, în timp ce noul spumant din Feteasca Albă a fost distins cu medalie de argint.În afară de medaliile de aur de la Purcari, alte câteva spumante din Moldova au fost distinse cu argint. Este vorba de Bostavan Alb Brut; Apriori Extra Brut și Aprisecco de la Consalcom; Radacini Reserve Brut; Mileștii Mici Alb Brut; Fresco Glera Brut; Roșu de Nisporeni dulce; Cricova Cuvee Prestige și Aurelius Brut Rose.

Grupul Purcari este unul din cele mai mari grupuri vinicole regionale, cuprinzând o familie de patru vinării, ȋn Moldova şi România: Vinăria Purcari, Vinăria Bostavan, Crama Ceptura şi Vinăria Bardar, totalizând circa 1.060 hectare de viță de vie în gestiune. Grupul este liderul segmentului premium ȋn Romania, cu o cotă de piață de 30% și cel mai mare exportator de vin din Moldova, cu o reţea de exporturi care acoperă peste 30 de ţări. Vinăria Purcari este cea mai medaliată vinărie din Europa Centrală şi de Vest la Decanter Londra ȋn 2015-2016, la DAWA 2018, și respectiv la Effervescents du Monde 2018 și printre cele mai bine clasate în Vivino.

Se răcește vremea. Temperaturile vor scădea cu până la 10 grade

Vremea se răcește la sfârșit de săptămână. Temperaturile vor scădea cu până la 10 grade Celsius. Meteorologii anunță izolat precipitații și posibile înghețuri la suprafața solului.

Svetlana Cojocaru, sinoptician la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a precizat pentru IPN că scăderea temperaturilor este adusă de un front de aer rece care va traversa teritoriul Republicii Moldova la sfârșitul săptămâni curente și începutul săptămânii viitoare.

Temperaturile minime vor scădea până la +2 grade Celsius, în timp ce maximele nu vor trece de +17 grade Celsius.

„După data de 30 aprilie, vom reveni la temperaturile obișnuite, în jur de 20 de grade”, a adăugat Svetlana Cojocaru.

În zilele de 25 și 25 aprilie, izolat vor cădea ploi de scurtă durată cu intensificări electrice.

În intervalul 27-29 aprilie, la suprafața solului se pot înregistra temperaturi de până la -2 grade Celsius. Meteorologii nu au emis deocamdată un cod galben de îngheț.

Vreme rece în ultima decadă de aprilie s-a înregistrat și în 2017, atunci fiind însoțită și de precipitații. În acel an, pe 20 și 21 aprilie în centrul și sudul Republicii Moldova au căzut ninsori abundente, care au provocat prăbușirea a zeci de mii de arbori și arbuști, cât și deconectarea de la energie electrică a unor localități întregi.

Un cutremur de magnitudine 6,2 a zguduit Turcia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2, al cărui epicentru a fost în Marea Marmara, s-a produs miercuri la o adâncime de 10 km, potrivit USGS, şi s-a resimţit la Istanbul, potrivit agenţiei Anadolu.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Preşedinţiei pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) din Turcia, a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,2, al cărui epicentru a fost în Marea Marmara. Potrivit acestei surse, seismul, care a fost resimţit în Istanbul şi în provinciile învecinate, a avut loc la o adâncime de 6,92 kilometri.

Seismul s-a înregistrat la ora locală (şi a României) 12:49.

„Un cutremur cu o magnitudine de 6,2 s-a produs în Silivri, Marea Marmara, Istanbul. În ceea ce priveşte cutremurul, care a fost resimţit şi în provinciile învecinate, AFAD şi toate echipele instituţiilor noastre relevante au început verificările pe teren”, a scris pe X ministrul de interne Ali Yerlikaya.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul AFAD, la aproape 10 minute de la seism, a fost înregistrată deja o replică cu magnitudinea 4,9, al cărui epicentru a fost Marea Marmara, în largul coastelor cartierului Büyükçekmece din Istanbul.

La Istanbul, oamenii panicaţi au ieşit afară din case şi de la locurile de muncă şi aşteaptă pe străzi.

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan s-a grăbit să transmită un mesaj către concetăţeni: „Transmit urările mele de sănătate cetăţenilor noştri, urmărim îndeaproape evoluţiile”.

26 de turiști au fost uciși în cel mai grav atac armat comis în India din ultimii 25 de ani

Douăzeci şi şase de persoane au murit într-un atac comis marţi în Kashmirul indian, acesta fiind cel mai grav astfel de act comis în regiune în ultimii 25 de ani, transmit AFP şi Reuters.

Lista victimelor, verificată de poliţie, cuprinde numele a 26 de bărbaţi, ucişi de indivizi înarmaţi care au deschis focul la Pahalgam, o destinaţie turistică situată la circa 90 de kilometri de oraşul Srinagar. Toate persoanele decedate, cu excepţia uneia, locuiau în India, informează Agerpres.

Ministrul indian pentru Jammu-şi-Kashmir, Omar Abdullah, a afirmat că acest atac contra civililor a fost „mult mai important decât tot ceea ce am cunoscut în cursul ultimilor ani”.

Atacul nu a fost deocamdată revendicat. Forţele de ordine indiene au lansat miercuri o operaţiune de căutare în Kashmir a eventualilor autori. Premierul indian Narendra Modi, care şi-a scurtat vizita de stat în Arabia Saudită, a denunţat acest „act odios” şi a promis că „autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei”.

Armata indiană a afirmat miercuri că doi presupuşi insurgenţi au fost ucişi într-un incident armat în partea Kashmirului administrată de India. India şi Pakistanul îşi dispută încă din 1947 suveranitatea asupra întregului Kashmir, regiune cu populaţie majoritar musulmană, divizată între cele două ţări.

În partea indiană, o rebeliune separatistă s-a soldat cu zeci de mii de victime începând din 1989. Guvernul de la New Delhi a desfăşurat acolo aproximativ 500.000 de soldaţi.

Incredibil! Acest cuplu din Japonia se îmbracă la fel, timp de 38 de ani
Articolul anterior
Vine gerul. Temperaturile vor coborî până la -12 grade Celsius, în următoarele zile
Articolul următor
Close menu