Lista condimentelor pentru sezonul rece

În anchititate mirodeniile erau destinate doar celor bogoați, fiindcă erau mai scumpe decât aurul. Astăzi, magazinele dispun de o diversitate uimitoare, așa că noi ne putem bucura din plin de ele. Și mai ales în sezonul rece, fiind un remediu naturist puternic împotriva răcelelor și virozelor.

separator
Aceste sunt condimentele care nu trebuie să lipsească din bucătăria ta pe timpul iernii:

Ghimbir: Ușor înțepător și picant când e consumat în cantități mari, ghimbirul are o aromă unică. Cunoscut remediu pentru răceli, acest condiment e musai să fie în bucătăria ta pentru ceaiurile și limonadele bune pentru gât iritat și nas înfundat. Ghimbirul e indispensabil băturilor de iarnă calde, mâncărurilor cu sos și prăjiturilor specifice Sărbătorilor precum turta dulce și checurile.

Chili: Iarna este sezonul mâncărurilor picante deoarece accelerează circulația sângelui, menținând temperatura corpului la un nivel normal și constant. Deseori folosit în mâncăruri cu roșii, fasole și carne, fripturi, dar și prăjituri, chili este indispensabil pe timp de iarnă.

Curry: Regina mâncărurilor reconfortante și cremoase precum cea specifică bucătăriei indiene, curry-ul este un condiment în mare vogă pe timp rece. Bun remediu pentru răceli și fortifiant pentru sistemul imunitar, curry-ul poate fi folosit și în shake-uri sau smoothie pentru un plus de energie și sănătate. Acest condiment de iarnă este folosit cu precădere în mâncăruri cu carne, legume și prăjituri.

Scorțișoară: Scorțișoara este un condiment foarte popular în bucătăria românească. Aceasta adaugă aromă și savoare deosebită deserturilor și mâncărurilor cu sos, ba chiar și fripturilor, băuturilor calde precum vinul fiert. Copiii, în special, au o pasiune pentru ea. Scorțișoara e plină de antioxidanți, anti-inflamatori și e un bun anti-microbian. Scorțișoara parfumează sărbătorile.

Cuișoare: Cine nu a înfipt cuișoare în portocale și lămâi și nu le-a pus la fiert în vin, nu a trăit încă întreaga experiență aromatică a cuișoarelor. Un condiment versatil și original, îl poți folosi la compoturi, biscuiți și panificație, și marinează perfect cărnurile. Cuișoarele au proprietăți anti-bacteriene și fortifică sistemul imunitar.

Nucșoară: Nucșoara e un condiment fin. Folosește-l la asezonat ciocolata caldă și cafeaua, la vin fiert și compoturi, iar când o adaugi la carne de porc iese o bunătate de mâncare. Nucșoara îmbunătățește circulația sângelui, te scapă de disconfortul digestiv și luptă contra insomniei.

Cardamom: Considerat “regele condimentelor” în India pentru parfumul intens și unic, dar și pentru aroma dulce-picantă pe care o dă mâncărurilor în care se adaugă, cardamomul va rezista mult în bucătăria ta, dat fiind că nu trebuie adăugat mult la mâncăruri. Dacă vrei să scapi de tuse, fierbe cardamom, cuișoare și scorțișoară împreună și fă gargară în fiecare dimineață pentru a atenua durerile în gât.

Sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Ghimbirul eliberează plămânii de secreţii. Plante care stimulează sistemul imunitar
Articolul anterior
Un braconier, prins cu carne din vînat în frigider și armă deținută ilegal
Articolul următor